Σε κρίσιμο σταυροδρόμι εισέρχεται η ελληνική οικονομία: κόντρα στα απόνερα της πανδημίας, στο κύμα ακρίβειας και στη μείωση της επαναγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, η κυβέρνηση αντιτάσσει ισχυρή ανάκαμψη, διατήρηση των θέσεων εργασίας, πολύ καλύτερες από το αναμενόμενο προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και το μεγαλύτερο περιθώριο που διανοίγεται για παροχές από τη ΔΕΘ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, μετά και τις ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ την περασμένη Τρίτη για ανάπτυξη 16,2% στο τρίμηνο του 2022 :
· άμεσα η Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζεται να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για Ανάπτυξη από 4,2% σε 5% για το 2021.
· τέλος του μηνός και το υπουργείο Οικονομικών θα αναθεωρήσει την δική του πρόβλεψη, που θα παραμένει όμως πάντα πιο συγκρατημένη από όλων των άλλων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η αρχική πρόβλεψη από 3,6% αναμένεται να αλλάξει σε περίπου 4,8%.
· τα μηνύματα που λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο δείχνουν «ράλι» στην οικονομία και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ιδιαίτερα στον Τουρισμό αλλά και στο λιανεμπόριο –με μεγάλη εξαίρεση όμως και μοναδική “παραφωνία” ίσως στον κλάδο του ενδύματος όπου τα πράγματα δεν δείχνουν να πηγαίνουν καθόλου.
· μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2021, συμπαρασύρει και το 2022 (carry over) αλλάζοντας τις προβλέψεις και τα περιθώρια για παροχές. Ήδη «έχει ανάψει» η συζήτηση μεταξύ Μαξίμου, Πλατείας Συντάγματος, Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και Βρυξελλών για τα νέα όρια, τα μέτρα και τα ποσά που θα περιληφθούν στον υπό κατάρτιση νέο προϋπολογισμό, για το κλείσιμο του 2021 και την πρόβλεψη του 2022.
Στην κυβέρνηση θέλουν να αποδείξουν ότι η Ανάπτυξη είναι μόνιμη και η ακρίβεια προσωρινή. «Κλειδί» των εξελίξεων θεωρούν τα αποτελεσματικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση στη διάρκεια της πανδημίας. Όπως έχει υπονοήσει σε δηλώσεις τους και ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, πολλά από τα μέτρα που ίσχυσαν πανευρωπαϊκά ήταν … «ελληνική πατέντα» και «δια χειρός» Χρήστου Σταϊκούρας.
Για η συνέχεια πάντως το υπουργείο Οικονομικών παρέδωσε την κοστολόγηση των εισηγήσεων στον Πρωθυπουργό θα επιλέξει να ανακοινώσει από την ΔΕΘ το νέο πακέτο ελαφρύνσεων και παροχών, σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ μεγαλύτερο –λόγω υψηλότερης ανάπτυξης- από όσο αρχικά σχεδιαζόταν για την διετία ως το 2023.
Πέραν των ρυθμών Ανάπτυξης, καθοριστικής σημασίας θεωρούν στο οικονομικό επιτελείο ότι και τον Αύγουστο συνεχίστηκε και εντάθηκε η κίνηση στην αγορά, καθώς επίσης όμως και ότι η ανεργία έχει συγκρατηθεί στο 15% παρότι από τον Μάιο ήδη χιλιάδες επιχειρήσεις μπορούσαν να αρχίσουν ξανά απολύσεις, μετά την σταδιακή λήξη των προστατευτικών μέτρων.
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ισχυρό πακέτο μέτρων για τη μεσαία τάξη
Ένα ισχυρό πακέτο για την στήριξη της μεσαίας τάξης, των νέων και της πραγματικής οικονομίας γενικότερα, θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, να απαντήσει, μέσω της παρουσίασης του «οδικού χάρτη» για την διαδρομή μέχρι τις εκλογές, σε όλα τα ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες μετά και τις «ανατροπές» που «επέβαλε» η πανδημία με την επέλαση και την πολύμηνη διάρκειά της. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο να συγκροτήσουν ένα ισχυρό πακέτο προτάσεων, που θα αφορά στην προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων (κι δια της μείωσης φόρων και εισφορών), στην αναπτυξιακή και επενδυτική προοπτική και στην προώθηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας.
Μετά το «δύσκολο» καλοκαίρι και τις καταστροφικές πυρκαγιές, τις «περιπέτειες» του ανασχηματισμού, την καταγραφή των νέων επιδημιολογικών κινδύνων από τις μεταλλάξεις, αλλά και την καλή τουριστική σοδειά, ο πρωθυπουργός δίνει έμφαση στην επιχείρηση ουσιαστικής ανάκαμψης της οικονομίας, στην θεμελίωση της αναπτυξιακής προοπτικής και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι το ισχυρό πακέτο που θα παρουσιάσει, με βάση πάντα τα δημοσιονομικά δεδομένα, ενδέχεται να κρύβει και «εκπλήξεις»– «σε κάθε περίπτωση θα απαντά στις αγωνίες που εκφράζουν οι πολίτες για την επόμενη μέρα», τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη. Έτσι κι αλλιώς- επισημαίνουν τα ίδια κυβερνητικά στελέχη- ο Κ. Μητσοτάκης είναι προσηλωμένος στις στρατηγικές στοχεύσεις τις οποίες και είχε υπογραμμίσει από την προεκλογική περίοδο. Θυμίζουν για παράδειγμα τον τίτλο των δηλώσεών του στο Reuters από τον Απρίλιο του 2019, λίγο πριν τις εκλογές: «θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο Τσίπρας». Και τώρα;
Η ομιλία του πρωθυπουργού, αύριο το βράδυ στη ΔΕΘ θα είναι προσανατολισμένη στην μείωση φόρων και εισφορών. Οι πρώτες ελαφρύνσεις ήρθαν στην ΔΕΘ του 2019, πέρσι λόγω της συγκυρίας οι πρωθυπουργικές δηλώσεις ήταν επικεντρωμένες στην πανδημία και τα ελληνοτουρκικά, ενώ φέτος θα είναι εστιασμένες στην αναπτυξιακή προοπτική και στην μετάβαση από το μοντέλο της κατανάλωσης σε αυτό των εξαγωγών.
Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι -όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη- βελτιωμένες: από το 3,6% η Κομισιόν προχωρά και δίνει πρόβλεψη για 4.3%, ενώ άλλοι, όπως η Εθνική Τράπεζα 5,7%. Η εξέλιξη αυτή, εφόσον ισχύσει, δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για μείωση φόρων και εισφορών, κάτι που θέλει να δρομολογήσει το πρωθυπουργικό επιτελείο, μαζί με την βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ. Στόχος του, είναι δε, η έξοδος από την ενισχυμένη επιτήρηση το 2022 και το μονοψήφιο ποσοστό στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όπως και η επίτευξη των πρώτων πρωτογενών πλεονασμάτων το 2023, με την εκτίμηση ότι εάν το 2022 αποδειχθεί μια χρονιά ισχυρής ανάπτυξης, τότε θα επιτραπεί και η αύξηση των μισθών (το 2023), ώστε η ανάπτυξη να μεταφραστεί σε κοινωνική πολιτική.
«Δεκαεννιά μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας -και παρότι ο ιός επιμένει- είμαστε σε θέση να ανοίξουμε βήμα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προϊδεάζοντας για το επικαιροποιημένο κυβερνητικό αφήγημα που θα αναπτύξει ο κ. Μητσοτάκης και επιμένοντας ότι η φετινή Δ.Ε.Θ. αποτελεί τη συμβολική και ταυτόχρονα ουσιαστική επάνοδο στην πληρότητα του βίου: οικονομικού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού και ευρύτερα πολιτισμικού. Σύμφωνα δε με τον κ. Οικονόμου «έχουμε 40.000 επιχειρήσεις και 70.000 θέσεις εργασίας περισσότερες, όχι από την έναρξη της πανδημίας, αλλά από το 2019». Όπως επίσης συμπληρώνει μόνο αυτοί οι δύο αριθμοί απαντούν και σε μια σειρά από ανησυχίες που είχαμε όλοι μας το προηγούμενο διάστημα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα τα τελευταία 24ωρα Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις προκειμένου να προετοιμάσουν την δέσμη προτάσεων, που θα εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης από το Βελλίδειο. Στην συνέντευξη Τύπου της επόμενης μέρας ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να ξεκαθαρίσει επίσης πλήρως το τοπίο σχετικά με τις κινήσεις του μέχρι τις εθνικές κάλπες, το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησής του και τις προτεραιότητες της ατζέντας του.
Διαβάστε ακόμη:
Η καυτή ατζέντα του ΥΠΟΙΚ για Τράπεζες – Κεφαλαιαγορά
Eurogroup: Η κούρσα για το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης συνεχίζεται
Το «βαρύ πακέτο» της ΔΕΘ, το χοντρό πακέτο με τα δάνεια και τα τελευταία κοσμικά του Μόντε Κάρλο