Τη δύναμή του έδειξε φέτος ο Ελληνας καταναλωτής αφού, πριν καν καλά- καλά ανοίξει η τουριστική σεζόν, το φετινό Πάσχα ήταν ένα από τα καλύτερα από άποψη αγοραστικής κίνησης έπειτα από πάρα πολλά χρόνια. Εδωσε έτσι μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία, αναγκάζοντας το υπουργείο Οικονομικών να αναθεωρεί πλέον τις προβλέψεις του για ανάπτυξη σε έως 2,3% του ΑΕΠ αντί 1,6% που ως τώρα προέβλεπε.
Καθώς μάλιστα το Πάσχα έπεσε ημερολογιακά αρκετά νωρίς εφέτος -και εκείνο των Καθολικών νωρίτερα από το Ορθόδοξο-, οι αφίξεις σε ξενοδοχεία και Airbnb είναι ακόμα περιορισμένες. Αλλά όπως όλα δείχνουν, η αγορά έκανε «πρόωρη Ανάσταση» με τους Έλληνες καταναλωτές που εξέδραμαν εκτός των τειχών και φαίνεται να αιφνιδίασαν ευχάριστα χιλιάδες επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα, καθώς είδαν τον τζίρο να εκτινάσσεται – και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη χρονιά λόγω της «κινούμενης άμμου» της κρίσης ενέργειας και ακρίβειας.
Είναι ενδεικτικό ότι επί σχεδόν μία εβδομάδα είχαν εξαντληθεί όλες οι θέσεις πάρκινγκ μέσα ή γύρω από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ γίνονταν και εκκλήσεις να μην κατεβαίνουν χωρίς εισιτήρια στο λιμάνι του Πειραιά όσοι ήθελαν να ταξιδέψουν, γιατί δεν θα μπορούσαν να επιβιβαστούν σε κανένα πλοίο αν δεν είχαν κλείσει θέση.
Ειδικά ο κόσμος της εστίασης μιλά ενδεχομένως για «το καλύτερο Πάσχα των τελευταίων δεκαετιών», κυρίως για περιοχές μέχρι 3 ή και 4 ώρες ταξίδι από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Και στο υπουργείο Οικονομικών όμως, τα πρώτα στοιχεία από τις δηλώσεις ΦΠΑ Μαρτίου, αλλά και πρόδρομες ενδείξεις από τις ηλεκτρονικές πληρωμές που έγιναν μέσω τραπεζών, δείχνουν στοιχεία ανάτασης των πωλήσεων.
Αλλάζει έτσι και ο στόχος για πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2023, που γίνεται ευκολότερος και μπορεί να ξεπεραστεί «με φόρα» από το 2022.
Στο οικονομικό επιτελείο βλέπουν ότι η τάση ανάκαμψης θα συνεχιστεί. Και όπως λέει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, «η πολύ καλή πορεία των κρατικών εσόδων είναι άμεση συνέπεια της σημαντικά καλύτερης πορείας της οικονομίας σε σχέση με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού. Η χώρα βαδίζει προς τις εκλογές μέσα σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας και καλύτερων οικονομικών επιδόσεων που επιβεβαιώνονται από κάθε πλευρά. Από τους διεθνείς οργανισμούς (ΔΝΤ, Ε.Ε.), από τους οίκους αξιολόγησης, από τις αγορές και από τα πραγματικά στοιχεία των εσόδων, που περιγράφουν αδιάψευστα την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας».
Γέμισαν τα ταμεία…
Σε αντίθεση με ό,τι είθισται σε προεκλογικές περιόδους, τα κρατικά ταμεία γεμίζουν αντί να αδειάζουν λόγω ανάπτυξης. Στο α’ τρίμηνο του 2023 τα καθαρά έσοδα του κράτους ανήλθαν σε 16,830 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υπέρβαση κατά 2,3 δισ. ευρώ ή κατά 15,6% έναντι του στόχου που είχε τεθεί στον Προϋπολογισμό τον Νοέμβριο. Και αυτό παρότι οι τιμές αερίου, καυσίμων και ο τιμάριθμος εν γένει ξεφούσκωσαν περισσότερο και ταχύτερα από όσο είχε προϋπολογιστεί για τη φετινή χρονιά – με συνέπεια και το υπουργείο Οικονομικών να αναθεωρεί την πρόβλεψή του για πληθωρισμό φέτος 4,5% και όχι 5% που αρχικά εκτιμούσε.
Ειδικά τον Μάρτιο όμως -που ήταν και κρίσιμος μήνας μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών- το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3,9 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 9% ή 306 εκατ. ευρώ τον στόχο είσπραξης που είχε τεθεί για τον συγκεκριμένο μήνα όταν ψηφιζόταν στη Βουλή ο Προϋπολογισμός.
Οι εξελίξεις αυτές θεωρούνται κλειδί για να μπορέσει να αναπτύξει και να συντηρήσει υψηλές ταχύτητες ξανά η ελληνική οικονομία. Και ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η ανάπτυξη είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, για να μπορούν να επιτυγχάνονται στο εξής συνεχώς πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς ανάγκη για λιτότητα.
Αυτό δείχνουν άλλωστε και τα δημοσιονομικά στοιχεία για τη χρονιά που πέρασε, αφού αντί για πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ, η χώρα σχεδόν ισοσκέλισε τις δαπάνες της και εντέλει κατάφερε -λόγω υψηλότερης ανάπτυξης το 2022- να «φλερτάρει» και με πρωτογενές πλεόνασμα ενδεχομένως τελικά, με μειώσεις φόρων και χωρίς θυσίες ή νέα μέτρα.
«Ανάσταση» στην αγορά
Αν και τα δημόσια οικονομικά είναι κρίσιμος δείκτης, το κυριότερο φυσικά είναι ότι δίνει σημεία ζωής η αγορά και η πραγματική οικονομία. Και οι παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς για περιορισμένη κατανάλωση λόγω ακρίβειας, η κίνηση φέτος ήταν αυξημένη τόσο στις αγορές τροφίμων όσο και στα εμπορικά καταστήματα.
«Η πασχαλινή εορταστική περίοδος, παρά τη μικρή της διάρκεια και τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα, σε πρώτη εκτίμηση εκτιμάται πως ξεπέρασε την αγοραστική κίνηση των προηγούμενων ετών», ανέφερε σε δήλωσή του και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, προσθέτοντας πως «ο τζίρος του Πάσχα, που θα αποτυπωθεί στα στατιστικά του Μαΐου, είναι βέβαιο πως θα ξεπεράσει με διψήφιο ποσοστό το 1,5 δισ. ευρώ της περυσινής χρονιάς».
Ο ίδιος διαπιστώνει μάλιστα ότι «στις περισσότερες κεντρικές εμπορικές αγορές των περιοχών της Αττικής οι πωλήσεις ήταν βελτιωμένες και ο μέσος όρος επισκεψιμότητας στα μαγαζιά αισθητά αυξημένος. Το “πασχαλινό” και το “καλάθι του νονού” έκαναν τη δουλειά τους, αφού λειτούργησαν προληπτικά για τη συγκράτηση των τιμών», τόνισε.
Μάλιστα η «μεγάλη φυγή» των εκδρομέων (όπως αποτυπώθηκε στις ουρές στα διόδια και στην αύξηση κατά 20% στην επιβατική κίνηση από το λιμάνι του Πειραιά) δεν επηρέασε τελικά την εμπορική κίνηση στο λεκανοπέδιο, από όπου και αν έκαναν τελικά οι καταναλωτές τις αγορές των δώρων και του πασχαλινού τραπεζιού.
Διαβάστε ακόμη
ΕΝΦΙΑ: Πώς θα κερδίσετε την έκπτωση 50% ή 100%
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ