search icon

Οικονομία

Ανάπτυξη: 4,5% – 4,8% ο νέος στόχος για το 2021

«Σβήνει» τα απαισιόδοξα σενάρια η κυβέρνηση και «ξαναγράφει» τον προϋπολογισμό

«Ανοσία» στα «μαύρα σενάρια» για διψήφια ποσοστά ύφεσης (όπως πέρυσι) αλλά και για «χαμηλές πτήσεις» στην οικονομία φέτος, αποκτά η χώρα. Λίγο πριν τα μισά του έτους, ανατρέπεται η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για Ανάπτυξη 3,6% το 2021, καθώς Κομισιόν  και ΔΝΤ είναι περισσότερο αισιόδοξοι και ήδη προβλέπουν 4,1% και 3,8% αντίστοιχα.

Όπως τώρα αποδεικνύεται, το οικονομικό επιτελείο είχε θέσει πιο συντηρητικές εκτιμήσεις και στόχους για φέτος, μη γνωρίζοντας την εξέλιξη της πανδημίας και τη διάρκεια της καραντίνας. Τις τελευταίες ημέρες όμως πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία άντεξε περισσότερο και η χρονιά ξεκίνησε πιο δυναμικά από όσο όλοι φοβόντουσαν.

Η διαπίστωση αυτή ωθεί και σε αναθεώρηση των στόχων επί τα βελτίω κατά περίπου 30% έναντι των αρχικών εκτιμήσεων, δηλαδή αντί 3,6% σε 4,5%-4,8% ως το τέλος του έτους.

Σε αυτό συνηγορούν μια σειρά δεδομένων των τελευταίων ημερών, εκ των οποίων ορισμένα έγιναν γνωστά από την ΕΛΣΤΑΤ μόλις χθές ακόμα. Και συγκεκριμένα:

·         η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 22,5% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020

·         η εκτίναξη του δείκτη οικονομικού κλίματος σε υψηλό 14 μηνών τον Μάιο, στις 108,6 μονάδες  από 97,9 τον Απρίλιο

·         η ύφεση – έκπληξη, μόλις 2,3%  στο α΄τρίμηνο αντί 7%-10% που προέβλεπαν εγχώριοι και διεθνείς φορείς.

·         η αύξηση των επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) κατά 8,6% στο α΄τρίμηνο της χρονιάς

·         η μείωση των spreads δανεισμού της χώρας στα προ 13ετίας επίπεδα του 2008 (115 μονάδες βάσεως από το γερμανικό 10ετές ομόλογο) όταν οι Οίκοι αξιολογούσαν ακόμα τότε την Ελλάδα στην κατηγορία «Α» -και όχι σε κατηγορία “junk” (σκουπίδια) κάτω απ΄την επενδυτική βαθμίδα όπως σήμερα.

·         η ανάπτυξη «τρίμηνο προς τρίμηνο» (αύξηση ΑΕΠ 4,4% στο α’ τριμ. 2021 έναντι του δ΄τριμ. 2020)  που σύμφωνα με την Eurostat ήταν και η 4η ισχυρότερη επίδοση στην ευρωζώνη μετά την Ιρλανδία (7,8%), την Κροατία (5,8%) και την Εσθονία (4,8%).

Σε σύγκριση μάλιστα με 1,5 χρόνο πριν, μόλις δηλαδή ξεκινούσαν στην Ελλάδα η ύφεση και τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα μας,  η ιδιωτική κατανάλωση έχει υποχωρήσει πολύ αλλά όχι δραματικά (-4,9%) αλλά οι εξαγωγές αυξήθηκαν +34,6% και η ανεργία μόλις 0,2% (15,9% Φεβρουάριο φέτος έναντι 15,7%  πέρυσι).

Και επειδή η χρονιά βρίσκεται ήδη στα μισά της (αλλά και η αρχή θεωρείται «το ήμισυ του παντός») στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν πλέον με συγκρατημένη αισιοδοξία και πιο θετικά σενάρια οικονομικής πολιτικής για το σύνολο του έτους, αλλά και για το β΄εξάμηνο που τώρα ξεκινά.

Διαβάστε ακόμα:

Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: Ενώπιος ενωπίω Μητσοτάκης – Ερντογάν

Bitcoin – Ελ Σαλβαδόρ: Το ισχυρότερο κρυπτονόμισμα, μια μικρή χώρα και ένας μεγάλος… χαμός

Πλήρωσε 28 εκατ. δολάρια για να ταξιδέψει με τον Μπέζος στο Διάστημα

Exit mobile version