search icon

Οικονομία

«Ανακοπή» των πλειστηριασμών μέσω… Γέφυρας επιδιώκουν οι οφειλέτες 

Εκτιμήσεις για έως και 200.000 αιτήσεις - Κουρμούσης: «Σε ημερήσια βάση υποβάλλονται δύο και τρεις φορές περισσότερες αιτήσεις σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο» – Σταϊκούρας: «Από τον Ιούλιο του '19 μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει "σηκώσει" από τις αγορές 15 δισ., ενισχύοντας τα ταμειακά διαθέσιμα, για να μπορέσουμε να διοχετεύσουμε ρευστότητα στην πραγματική οικονομία»

Τη… Γέφυρα, που «έριξε» η κυβέρνηση, προκειμένου να γλυτώσει από τον πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία όσων επλήγησαν από τον ιό, μέσω της επιδότησης για εννέα μήνες των δόσεων των δανείων τους, διασχίζουν ολοένα και περισσότεροι οφειλέτες.

Όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτης Κουρμούσης, στο πλαίσιο διαδικτυακής εσπερίδας, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Λογιστών Οικονομολόγων (ΠΑΕΛΟ), πλέον σε ημερήσια βάση υποβάλλονται δύο και τρεις φορές περισσότερες αιτήσεις σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και ο αριθμός τους «άγγιξε» τις 51.000.

«Θεωρούμε ότι τον Σεπτέμβριο οι αιτήσεις στο πρόγραμμα “Γέφυρα” θα ξεπεράσουν τις 100.000 – 150.000, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσουν και τις 200.000», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι το προηγούμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας συγκέντρωσε 6.200 αιτήσεις σε διάστημα 13 μηνών, όταν οι προβλέψεις των τραπεζών έκανα λόγο για περίπου 90.000 δικαιούχους.

Σύμφωνα, πάντως, με την δικηγόρο, κυρία Σουζάνα Κλημεντίνη, ο αριθμός εκείνων, που τελικώς θα υποβάλουν αίτηση στη «Γέφυρα», δεν θα είναι ίδιος με των δικαιούχων κρατικής επιδότησης, δεδομένου ότι πρέπει να πληρούνται μία σειρά από κριτήρια, ήτοι:

Εξυπηρετούμενα δάνεια:

-Κύρια κατοικία, αξία έως 300.000 ευρώ.
-Υπόλοιπο δανείου έως 300.000 ευρώ ανά τράπεζα.
-Οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 18.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος (έως τρία μέλη), άρα, μέγιστο ποσό 57.000 ευρώ.
-Καταθέσεις της οικογένειας έως 40.000 ευρώ.
-Συνολική ακίνητη περιουσία έως 600.000 ευρώ
-Μεταφορικά μέσα, που αποκτήθηκαν εντός της τελευταίας τριετίας, αξία έως 80.000 ευρώ.

«Κόκκινα» δάνεια έως 90 ημερών:

-Κύρια κατοικία, αξία έως 250.000 ευρώ.
-Υπόλοιπο δανείου έως 250.000 ευρώ ανά τράπεζα.
-Οικογενειακό εισόδημα έως 17.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 13.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος (έως τρία μέλη), άρα, μέγιστο ποσό 45.000 ευρώ.
-Καταθέσεις της οικογένειας έως 25.000 ευρώ.
Συνολική ακίνητη περιουσία έως 500.000 ευρώ
-Μεταφορικά μέσα, που αποκτήθηκαν εντός της τελευταίας τριετίας, αξία έως 80.000 ευρώ.

«Κόκκινα» δάνεια, που έχουν καταγγελθεί

-Κύρια κατοικία, αξία έως 200.000 ευρώ.
-Υπόλοιπο δανείου έως 130.000 ευρώ ανά τράπεζα.
-Οικογενειακό εισόδημα έως 12.500 ευρώ, προσαυξημένο κατά 8.500 ευρώ για τον/την σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος (έως τρία μέλη), άρα, μέγιστο ποσό 36.000 ευρώ.
-Καταθέσεις της οικογένειας έως 15.000 ευρώ.
-Συνολική ακίνητη περιουσία έως 280.000 ευρώ
-Μεταφορικά μέσα, που αποκτήθηκαν εντός της τελευταίας τριετίας, αξία έως 80.000 ευρώ.
-Εφόσον υπάρχει συνοφειλέτης ή εγγυητής στο δάνειο, τότε αυτός να έχει ατομικό εισόδημα έως 15.500 ευρώ και συνολική ακίνητη περιουσία έως 280.000 ευρώ.

Σταϊκούρας: «Έτσι διοχετεύουμε ρευστότητα στην αγορά»

Στις προσπάθειες της κυβέρνησης, προκειμένου να διοχετευτεί ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, εστίασε από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταικούρας. «Η χώρα, με βάση και τα τελευταία στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν εχθές, Πέμπτη, θα είναι σε ύφεση εφέτος, σε ποσοστό – με τα σημερινά δεδομένα – κοντά στις αρχικές εκτιμήσεις, που κάναμε τέλος Απριλίου. Υπενθυμίζω ότι η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα στοιχεία για το α’ και β’ τρίμηνο του έτους και η χώρα έχει ύφεση 0,5% και 15,2%. Προφανώς η ύφεση είναι βαθιά, αλλά είναι χαμηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και σήμερα σίγουρα χαμηλότερη από το ύψος αντίστοιχων μεγεθών ύφεσης, που αντιμετωπίζουν χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία κ.ο.κ», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται ότι μακροοικονομικά κινούμαστε στο σενάριο, που είχαμε θέσει, για ύφεση μέχρι 8%. Αυτό σημαίνει ότι, όταν οι άλλες χώρες πάνε χειρότερα από τις εκτιμήσεις και η Ελλάδα φαίνεται να πηγαίνει λίγο καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις των Ευρωπαίων, ότι προφανώς κάτι καλό έκανε η ελληνική κυβέρνηση, για να περιορίσει τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Και αυτό το έκανε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δίνοντας έγκαιρα σημαντικούς πόρους στην πραγματική οικονομία, σε εργαζόμενους και επιχειρηματίες». Ενδεικτικά:

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μόνο το υπουργείο Οικονομικών – εκτός του Εργασίας και των απολαβών σε εργαζόμενους – έχει δώσει 2,4 δισ. ευρώ σε 526.468 ΑΦΜ. «Από την άλλη εβδομάδα θα βγει Επιστρεπτέα ΙΙΙ, η οποία θα έχει πόρους πάνω από ένα δισ. ευρώ και θα καλύψει πολύ μεγαλύτερη γκάμα συμπατριωτών μας», σχολίασε ο κ. Σταικούρας, ενώ, απευθυνόμενος στο ψηφιακό ακροατήριο, που, ως επί το πλείστον αποτελούνταν από λογιστές, τόνισε χαρακτηριστικά: «Όπως έχω εξάρει τον ρόλο των λογιστών μέχρι σήμερα, θα ήθελα να τους καλέσω στην τρίτη Επιστρεπτέα να ενημερώσουν τους πολίτες. Έχω πέσει σε κομμάτια της κοινωνίας, τα οποία δεν είχαν ιδέα για τα χρηματοδοτικά εργαλεία της πολιτείας».

ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Εγγυοδοτικό: Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα έχουν εκταμιευθεί 1,5 δισ. ευρώ δάνεια από 11.518 επιχειρήσεις και δύο δισ. ευρώ δάνεια σε 4.187 επιχειρήσεις αντίστοιχα από το κάθε πρόγραμμα. «Πράγματι, στην αρχή ο βηματισμός μεταξύ της ελληνικής πολιτείας και του τραπεζικού συστήματος στον τρόπο, με τον οποίο διοχετεύονται πόροι στην πραγματική οικονομία, δεν ήταν κοινός. Τώρα νομίζω ότι η εικόνα έχει βελτιωθεί», εξήγησε.

Μικροπιστώσεις: Η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει τις μικροπιστώσεις. Το ζήτημα εκκρεμεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο, για να αρχίσουν να παίρνουν άδειες, αυτοί, που θα παρέχουν ποσά έως 25.000 ευρώ.

Όσον αφορά στο ερώτημα εάν υπάρχουν χρήματα για πρόσθετες πρωτοβουλίες, ο αρμόδιος υπουργός απάντησε: «Μετά και την τελευταία έκδοση, που έγινε την Τετάρτη, ουσιαστικά σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι στο ύψος, που ήταν όταν ξεκινούσε η υγειονομική κρίση, τον Μάρτη του 2020, περίπου 38 δισ. ευρώ. Αυτή η κυβέρνηση έχει ‘σηκώσει’ από τις αγορές από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα 15 δισ. ευρώ, ενισχύοντας, ουσιαστικά, τα ταμειακά διαθέσιμα, για να μπορέσουμε να ασκήσουμε τις παραπάνω πολιτικές».

Exit mobile version