search icon

Οικονομία

Αμφιβολίες για έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης

«Γολγοθάς» φαίνεται το κλείσιμο της αξιολόγησης εντός δύο μηνών, με τους δανειστές να τοποθετούν ως τελευταίο ασφαλές όριο τον Ιανουάριο - Σημαντικές καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα - Ποια είναι τα μεγάλα «αγκάθια»

Αμφίβολο φαίνεται το κλείσιμο της αξιολόγησης εντός δύο μηνών, καθώς, πηγές των δανειστών ήδη κάνουν λόγο για πιθανή ολοκλήρωση τον Ιανουάριο και όχι τον Δεκέμβριο, καθώς βλέπουν σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων. Όπως υποστηρίζουν μάλιστα, ο Ιανουάριος είναι και το τελευταίο ασφαλές χρονικό σημείο για το κλείσιμο της αξιολόγησης ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ώστε να μην υπάρξουν «ανατροπές».

Μόλις χθες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαίωνε ότι «Το πρόγραμμα θα τελειώσει στην ώρα του και θα βάλουμε τέλος σε μια μακρά και επώδυνη περίοδο για την χώρα και την κοινωνία». Ωστόσο, φαίνεται πως έχουν κολλήσει ενέργειες να είχαν γίνει τον Σεπτέμβριο για τις αποκρατικοποιήσεις όπως τα διόδια στην Εγνατία και μεταφορά του πρώτου πακέτου ακινήτων στην Εταιρεία Συμμετοχών, το σχέδιο για την αγορά φυσικού αερίου, τα επιχειρησιακά σχέδια σε ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ, τη νομοθεσία για το κτηματολόγιο, τους τομείς εξόρυξης, τις ανεξάρτητες αρχές, το επίδομα στέγασης, την εγκατάσταση τριών scanners στα αεροδρόμια, το νέο πλαίσιο κινητικότητας στο Δημόσιο και οι προκηρύξεις για τις γραμματείες των υπουργείων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να δεχθεί πιέσεις στο Eurogroup της Δευτέρας γιατί η κυβέρνηση κουβαλά και τις αρρυθμίες του Αυγούστου όπως τον επανυπολογισμό των συντάξεων, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την αύξηση των συμβασιούχων και τις καθυστερήσεις στα εργασιακά.

Σημειώνεται πως μέχρι τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση πρέπει κανονικά να ολοκληρώσει 95 προαπαιτούμενα, με τον σχεδιασμό να προβλέπει υλοποίηση 15 έως το τέλος Οκτωβρίου, 50 μέσα στον Νοέμβριο και κλείσιμο των καυτών εκκρεμοτήτων με ένα νομοσχέδιο στις αρχές Δεκέμβρη για να βγει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έως το τελευταίο Eurogroup για το 2017, στις 4 Δεκεμβρίου.

Ανατροπές πάντως, ενδέχεται να προκαλέσει η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με πιθανά νέα μέτρα το 2018.

Την ερχόμενη εβδομάδα το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει τις νεότερες προβλέψεις του για ανάπτυξη και πλεονάσματα, ενώ στο διάστημα 13-15 Οκτωβρίου κατά την ετήσια σύνοδο στην Ουάσινγκτον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να πάρει μια πρώτη γεύση της στάσης που θα τηρήσει το Ταμείο στο ελληνικό ζήτημα. Τα χαρτιά των δανειστών αναμένεται να ανοίξουν γύρω στις 20 Οκτώβρη, οπότε και αναμένονται οι επικεφαλής στην Αθήνα.

Exit mobile version