search icon

Οικονομία

Άμεσο «λουκέτο» και τσουχτερά πρόστιμα για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις

Αλλάζουν από το Πάσχα οι κυρώσεις – Θα επιβάλλονται ακόμα και αν έχει αλλάξει χέρια η επιχείρηση - Μετατροπή του λουκέτου σε πρόστιμο υπό όρους

Αλλάζουν από το Πάσχα οι κυρώσεις – Θα επιβάλλονται ακόμα και αν έχει αλλάξει χέρια η επιχείρηση – Μετατροπή του λουκέτου σε πρόστιμο υπό όρους

Του Κωστή Πλάντζου

Τέλος στα παραθυράκια του νόμου, στα οποία κατέφευγαν για να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις και τα νυχτερινά κέντρα που πιάνονταν «στα πράσα» να φοροδιαφεύγουν, βάζει το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.

Στο εξής το «λουκέτο» θα μπαίνει άμεσα από τους ελεγκτές και όχι μετά από εβδομάδες ή μήνες, ακόμα και αν «στα χαρτιά» έχει αλλάξει η μορφή της εταιρίας που είχε υποπέσει στην παράβαση.

Το πρόβλημα ήταν γνωστό από το καλοκαίρι πέρυσι ήδη: μεγάλες πίστες και κέντρα διασκέδασης στην παραλιακή ή σε κοσμοπολίτικα τουριστικά θέρετρα πιάνονταν να μην κόβουν εκατοντάδες αποδείξεις (πχ για συναυλίες επωνύμων τραγουδιστών και όχι μόνον), αλλά όταν πήγαινε να επιβληθεί το «λουκέτο», οι ελεγκτές της εφορίας έπεφταν σε «τοίχος» δικηγόρων και νομικών διατάξεων, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να εξακολουθεί να λειτουργεί ή να κλείνει μετά το τέλος της τουριστικής σαιζόν, οπότε και η ποινή δεν είχε καμία αποτρεπτική αξία για τους φοροφυγάδες.

Τώρα αυτά αλλάζουν άμεσα, καθώς η ΑΑΔΕ θέλει να προλάβει την πασχαλινή κίνηση και την καλοκαιρινή περίοδο. Πάντως σε κάποιες περιπτώσεις οι ποινές εξορθολογίζονται και, υπό όρους, το λουκέτο μετατρέπεται σε απλό χρηματικό πρόστιμο.

Συγκεκριμένα, με τις νέες διατάξεις:

– Το «λουκέτο» επιβάλλεται πλέον στην επαγγελματική εγκατάσταση που πιάστηκε να φοροδιαφεύγει και όχι σε ολόκληρη την επιχείρηση. Αν δηλαδή στην ίδια επιχείρηση ανήκουν 3 κέντρα διασκέδασης, κλείνει αυτό όπου έγινε ο έλεγχος και διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις, αλλά όχι και οι υπόλοιπες.

– Αν οι ελεγκτές διαπιστώσουν ότι δεν εκδόθηκαν πάνω από 10 αποδείξεις ή ότι εκδόθηκαν «μισές» (χωρίς την ακριβή αξία) ή, ασχέτως του πλήθους των αποδείξεων, η αξία της απόκρυψης ξεπερνά τα 500 ευρώ, επιβάλλεται άμεσα η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 48 ώρες.

– Αν η επιχείρηση πιαστεί ξανά στο ίδιο ή στο επόμενο φορολογικό έτος να είναι υπότροπος και να μην έχει κόψει τουλάχιστον 3 αποδείξεις (ή αν τις έκοψε χωρίς την ακριβή αξία των προϊόντων και υπηρεσιών) επιβάλλεται αμεληττί «λουκέτο» για 96 ώρες (τέσσερις ημέρες).

– Αν και πάλι πιαστεί υπότροπος στα δύο επόμενα φορολογικά έτη για τουλάχιστον 3 αποδείξεις, η επαγελματική εγκατάσταση θα κλείνει αμελλητί για 10 ημέρες.

– Για να επιβληθεί άμεσα το μέτρο αρκεί οι ελεγκτές να έχουν ειδική εντολή ελέγχου από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κατά την ημερομηνία της «εφόδου» στην επιχείρηση.

– Αν επιχειρηθεί να εμποδιστούν οι ελεγκτές με απειλές ή με τη βία, η επαγγελματική εγκατάσταση θα κλείνει για 1 μήνα. Για να συμβεί αυτό, ο επιχειρηματίας θα καλείται σε ακρόαση εντός 5 ημερών. Ωστόσο η επιβολή του λουκέτου για 1 μήνα δεν αποτρέπεται αν τυχόν έχει ήδη υποστεί ποινές για μη έκδοση αποδείξεων.

– Όταν επιβάλλεται το «λουκέτο», το κατάστημα σφραγίζεται από την αστυνομία, το λιμεναρχείο ή κάθε άλλη αρμόδια αρχή. Αν ο ιδιοκτήτης παραβιάσει τις σφραγίδες και επιχειρήσει να λειτουργήσει παράνομα την επιχείρησή του, εκτός από τις ποινικές κυρώσεις που ισχύουν, θα επιβάλλεται επιπλέον και νέο δεκαήμερο «λουκέτο» στην επαγγελματική εγκατάσταση.

– Και αν ακόμα αλλάξει η νομική μορφή (πχ ανοίξει μια ΙΚΕ στην θέση της εταιρίας που υπέστη τις κυρώσεις), το λουκέτο εφαρμόζεται σε αυτήν κανονικά, εφόσον και στη νέα εταιρία εμφανίζεται να μετέχει ιδιοκτήτης ή ιδιοκτήτες της παλαιάς, ή αν λειτουργεί στον ίδιο χώρο με το ίδιο ή παραπλήσιο αντικείμενο εργασιών (πχ ήταν μπαρ και έγινε καφετέρια).

– Ακόμα και όταν κλείσει η επιχείρηση, για το διάστημα που δεν θα λειτουργεί, ο ιδιοκτήτης επωμίζεται να πληρώνει κανονικά τους μισθούς και τις εισφορές των εργαζομένων υπαλλήλων του, που συνδέονται με σύμβαση εξηρτημένης εργασίας.

– Αντί για «λουκέτο», σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων που θα καθοριστούν με απόφαση της ΑΑΔΕ στο μέλλον (ενδεχομένως πχ φαρμακείο, ιατρείο, φροντιστήριο, γηροκομείο κλπ σε χωριά όπου δεν υπάρχει σε κοντινή απόσταση κάποιο άλλο για να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοί του) μπορεί η ποινή να μετατραπεί σε χρηματικό πρόστιμο και να εξακολουθούν να λειτουργούν. Τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 1.000 έως 2.500 ευρώ αρχικά και θα αυξάνονται σε 2.501-5.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

οι νέες ποινές θα ισχύουν από την δημοσίευση του νόμου και μετά.

Exit mobile version