της Στεφανίας Σούκη
Οσο το δυνατόν συντομότερα, με ανοικτή την ημερομηνία ακόμη και μέσα στο επόμενο δίμηνο ενδέχεται να πραγματοποιηθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για τα ευρυζωνικά δίκτυα της Περιφέρειας που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα.
Χθες η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ έδωσε το «πράσινο φως» για το έργο «Υποδομές υπερυψηλής ευρυζωνικότητας – ULTRAFAST BROADBAND μέσω ΣΔΙΤ», το οποίο αποτελεί συνέχεια των δράσεων Superfast Broadband και Rural Broadband (που υλοποιήθηκε ως έργο ΣΔΙΤ) και εντάσσεται στους στόχους ευρυζωνικότητας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2025 (Gigabit Society).
Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, «όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τελικό χρήστη», μέσω του οποίου θα εξασφαλίζει σύνδεση στο Διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps, αναβαθμίσιμες στο 1 Gbps.
Το έργο εγκρίθηκε χθές υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη με τη συμμετοχή των Υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, καθώς και του Ειδικού Γραμματέα Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Νίκου Μαντζούφα.
Το έργο, επενδυτικού κόστους 700 εκατ. ευρώ, σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών (ΓΓΤΤ) του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ Οικονομίας & Ανάπτυξης θα υλοποιηθεί ως έργο ΣΔΙΤ.
Είναι ουσιαστικά το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ που έχει εγκριθεί, για το οποίο θα υπάρξει μόχλευση κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ και ιδιωτικών κεφαλαίων και όπως αναφέρεται από το υπουργείο αφορά περισσότερους από 2,4 εκατ. πολίτες που θα αποκτήσουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 100Mbps (αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps), μέσω της ανάπτυξης εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών, όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τελικό χρήστη. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα δημιουργηθούν 7 περιφερειακές ενότητες (LOTs) σε ολόκληρη τη χώρα.