search icon

Οικονομία

«Ελ. Βενιζέλος»: Πωλείται άμεσα το 30% σε ιδιώτες

Η Lazard σύμβουλος για τη διαχείριση του χρέους και την επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα εντός διετίας

Την άμεση πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών δρομολόγησε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) στη συνεδρίασή του στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης ο διορισμός της εταιρίας χρηματοοικονομικών συμβούλων Lazard ως συμβούλου για τη διαχείριση και αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους και για την επαναφορά των ελληνικών ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στην επόμενη διετία.

Η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών έχει ξεκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ από τις 28 Ιουνίου, με βάση τη σχετική μεταμνημονιακή δέσμευση που έχει αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, εξακολουθούσαν να υπάρχουν «αγκάθια» για την ολοκλήρωσή της. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το βασικό πρόβλημα ήταν η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας μετά την πώληση του 30%. Βάσει του υφιστάμενου καθεστώτος, η εταιρία που θα αποκτούσε το 30% θα διέθετε λιγότερα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο του αεροδρομίου σε σύγκριση με το Δημόσιο (2 έναντι 3). Με την υπογραφή «Σύμβασης Παραίτησης» (waiver agreement), ορίζεται ότι το Δημόσιο θα κατέχει δύο θέσεις στο νέο διοικητικό συμβούλιο, εκ των οποίων ο ένας θα είναι ο πρόεδρος.

Όπως εξήγησαν οι ίδιες πηγές, πλέον θα δοθεί εντολή στο ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει τη διαδικασία με τους συμβούλους που είχαν επιλεγεί από το ΤΑΙΠΕΔ από τον Ιούνιο. Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά ενδέχεται να δοθεί παράταση λίγων εβδομάδων. Ως σίγουροι υποψήφιοι στον διαγωνισμό θεωρούνται η AviAlliance, που ελέγχεται από τον καναδικό όμιλο PSP (ελέγχει 40% του μετοχικού κεφαλαίου του «Ελευθέριος Βενιζέλος»), και ο όμιλος Κοπελούζου (κατέχει 5% στο αεροδρόμιο). Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει άμεση συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, αλλά μόνο έμμεση: 30% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και 25% μέσω του Υπερταμείου.

«Ιδεολογική και πολιτική μας θέση, όπως διαρκώς τονίζουμε, είναι ότι αντιμετωπίζουμε τις αποκρατικοποιήσεις ως αναπτυξιακό εργαλείο της οικονομίας, αρκεί αυτές να πραγματοποιούνται με όρους απόλυτης διαφάνειας και γνώμονα εν τέλει το δημόσιο συμφέρον. Και όχι μόνον ως μέσο αύξησης των δημοσίων εσόδων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ και πρόσθεσε: «Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών είχαμε επισημάνει ότι θα επιδιώξουμε την διαδικασία ολοκλήρωσης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα προς αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα υλοποιούμε μία ακόμη δέσμευση που είχαμε αναλάβει. Αυτή είναι η πρώτη διαδικασία αποκρατικοποίησης της σημερινής κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι δέσμευση για την εν λόγω αποκρατικοποίηση είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία φυσικά ουδέποτε υλοποιήθηκε».

Η Lazard σύμβουλος για χρέος – επενδυτική βαθμίδα

Το ΚΥΣΟΙΠ έκανε αποδεκτή την εισήγηση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και τη θετική σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για να αναλάβει η Lazard ρόλο χρηματοοικονομικού συμβούλου διαχείρισης και αναδιάρθρωσης χρέους και επαναφοράς του χρέους σε επενδυτική βαθμίδα την επόμενη διετία.

Η προηγούμενη ανάλογη σύμβαση του Δημοσίου με τον επενδυτικό οίκο Rothschild είχε κόστος πάνω από 10 εκατ. ευρώ. Ανάλογο θα είναι το ύψος και της νέας σύμβασης, η οποία όμως θα είναι πιο συμφέρουσα για το Δημόσιο, καθώς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, «θα περιλαμβάνει πιο πιεστικούς όρους για την εταιρία συμβούλων, ώστε να βγούμε ταχύτερα σε επενδυτική βαθμίδα».

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, θα προβλέπεται bonus για την ταχύτερη επιστροφή της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, αλλά και ανώτατο όριο αμοιβής. Η σύμβαση με τη Lazard θα λήγει όταν η χώρα μας αναβαθμιστεί κατά τρεις βαθμίδες και φθάσει στην επενδυτική βαθμίδα. «Στόχος μας είναι να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατό», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Επαφές στο Eurogroup

Τα βασικά σημεία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Eurogroup στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Παράλληλα, θα ενημερώσει τους ομολόγους του στην ευρωζώνη για την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει την ταχύτερη αποπληρωμή του ακριβότερου μέρους του δανείου του ΔΝΤ. Πρόκειται για περίπου 2,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13%. Με την πρόωρη εξόφλησή τους το μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού από το ΔΝΤ θα πέσει κάτω από το 3%. Θα ακολουθήσει η αποστολή σχετικού έγγραφου αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και τον προκάτοχό του, EFSF.

Στο περιθώριο του Eurogroup, ο κ. Σταϊκούρας θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβφσκις και τον Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Exit mobile version