© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Με ένα απρόσμενο δώρο φεύγει το 2019, όπως προκύπτει από τα νέα δεδομένα που πήρε πριν από λίγες ημέρες στα χέρια της η κυβέρνηση αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή αποκάλυψε στο «ΘΕΜΑ» ότι οι προβολές στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για βασικούς τομείς της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας και για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με τους πρόδρομους δείκτες, δείχνουν ότι η ανάπτυξη θα κάνει φέτος εντυπωσιακό άλμα στην περιοχή του 2,5% ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.
Εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή, θα δοθεί ισχυρή ώθηση ώστε η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για ανάπτυξη 2,8% το 2020 όχι μόνο να πραγματοποιηθεί, αλλά και να ξεπεραστεί. Επιπλέον, θα είναι η πρώτη φορά μετά την κρίση που το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξάνεται με ρυθμό μεγαλύτερο του 2%. Μολονότι ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει βέβαιος ότι η ανάπτυξη θα έφτανε τουλάχιστον το 2% τόσο το 2017 όσο και το 2018, διαψεύστηκε και τις δύο φορές, καθώς τελικά το ΑΕΠ ενισχύθηκε μόλις κατά 1,5% το 2017 και 1,9% το 2018. Η τελευταία χρονιά με ρυθμό ανάπτυξης πάνω από τα επίπεδα αυτά ήταν το 2007, όταν το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,3%.
Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2% φέτος, ενώ οι περισσότεροι εγχώριοι και ξένοι φορείς και αναλυτές έχουν βάλει τον πήχη στο 1,8%-1,9% για το 2019 και στην περιοχή του 2,3%-2,4% για το ερχόμενο έτος.
Τα καλά νέα για το 2019 στηρίζονται σε μια σειρά στοιχείων που προέκυψαν μετά τις αρχές Δεκεμβρίου, με κυριότερα τα εξής:
- Η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε ανοδικά την ανάπτυξη του α’ τριμήνου στο 1,4% (από 1,1%) και του β’ τριμήνου στο 2,8% (από 1,9%). Παράλληλα, κατέγραψε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% το γ’ τρίμηνο, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να αγγίζει το 2,2% στο εννεάμηνο του έτους. Οι αναθεωρήσεις οφείλονται σε: (α) επικαιροποιημένα στοιχεία για βραχυχρόνιους δείκτες, κυρίως στους κλάδους των αεροπορικών μεταφορών και των λογιστικών δραστηριοτήτων, (β) επικαιροποιημένα στοιχεία για την απασχόληση στους κλάδους της εστίασης και των ξενοδοχείων, (γ) στοιχεία για τη Γενική Κυβέρνηση, τα οποία δεν ήταν διαθέσιμα κατά την προηγούμενη εκτίμηση τον Σεπτέμβριο και (δ) σε προσαρμογές εσόδων από φόρους που είχαν αρχικά υπολογιστεί σε ταμειακή βάση και πλέον υπολογίστηκαν σε δεδουλευμένη βάση.
- Οι θετικές εξελίξεις που οδήγησαν στην αναθεώρηση φαίνεται να συνεχίζονται. Ενδεικτικά, στο πεδίο του κρατικού προϋπολογισμού τα καθαρά έσοδα στο ενδεκάμηνο ξεπέρασαν κατά 380 εκατ. ευρώ τον στόχο που είχε περιληφθεί για φέτος στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2020, ενώ οι δαπάνες ήταν μειωμένες κατά 1,885 δισ. ευρώ.
- Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε στα 697 εκατ. ευρώ το δεκάμηνο του έτους (έναντι 1,6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο του 2018), χάρη στην καλή επίδοση του τουρισμού και των ναυτιλιακών εισπράξεων.
- Η οικοδομική δραστηριότητα ξαναπήρε μπροστά, γνωρίζοντας αύξηση 8,4% στον αριθμό των αδειών, 6,6% στην επιφάνεια και 9,7% στον όγκο στο εννεάμηνο του 2019 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
- Τα καινούρια αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν στο εντεκάμηνο ήταν αυξημένα κατά 10,1%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
- Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος σημείωσε υψηλό δεκαετίας τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στις 107 μονάδες, με βάση το ΙΟΒΕ. Υψηλό 19 ετών κατεγράφη στον Δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης, που ενισχύθηκε στις -6,8 μονάδες.
- Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών στη Μεταποίηση (δείκτης PMI), που καταρτίζει η IHS Markit και αποτελεί σημαντικό πρόδρομο δείκτη για την πορεία της οικονομίας, διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στις 54,1 μονάδες, το οποίο είναι το υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη.
Η πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για την ετήσια ανάπτυξη της φετινής χρονιάς θα ανακοινωθεί στις 6 Μαρτίου του 2020, ενώ τα τελικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στις 16 Οκτωβρίου.