search icon

Οικονομία

«Άλμα» 6,7% για τη βιομηχανική παραγωγή στο οκτάμηνο

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο παραγωγής προϊόντων καπνού, ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στους κλάδους εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη - άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου - υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης

Ετήσια αύξηση 3,1% κατέγραψε η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη στο 8μηνο (περίοδος Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024), καθώς «αγγίζει» το +6,7%.

Πιο αναλυτικά:

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τον Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής, με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Αύγουστο 2024, η εξέλιξη του οποίου, σύμφωνα με προσωρινά και διορθωμένα ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών στοιχεία, έχει ως εξής:

Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Αυγούστου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2023, παρουσίασε αύξηση 3,1% έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2023 με το 2022.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023, παρουσίασε αύξηση 6,7%.

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Αυγούστου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2024, παρουσίασε μείωση 4,0%.

Ο δείκτης του κλάδου κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση ενώ ο δείκτης του κλάδου παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, κατά τον Αύγουστο 2024 σε σχέση με τον Ιούλιο 2024.

Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Αυγούστου 2024 με τους αντίστοιχους δείκτες του Αυγούστου 2023, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο παραγωγής προϊόντων καπνού, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στους κλάδους εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης.

Σύγκριση Αυγούστου 2024 με Αύγουστο 2023

Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 3,1% τον μήνα Αύγουστο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2023, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

Από την αύξηση:

Κατά 3,9% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

Κατά 3,9% του Δείκτη Παροχής Νερού.

Κατά 3,1% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής προϊόντων καπνού, βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων, εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων.

Από την μείωση:

Κατά 5,5% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και λατομείων.

Σύγκριση μέσου δείκτη περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου

Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών μέσου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024 κατά 6,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

Από την αύξηση:

Κατά 14,8% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

Κατά 5,0% του Δείκτη Μεταποίησης.

Κατά 4,6% του Δείκτη Παροχής Νερού.

Από την μείωση:

Κατά 0,04% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.

Σύγκριση Αυγούστου 2024 με Ιούλιο 2024

Η μείωση του εποχικά διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 4,0% τον μήνα Αύγουστο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2024, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

Από την μείωση:

Κατά 6,9% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

Κατά 3,9% του Δείκτη Μεταποίησης.

Κατά 1,5% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων

Κατά 0,5% του Δείκτη Παροχής Νερού

Διαβάστε ακόμη

Στο 2,9% μειώθηκε ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο

Aπό τον ΣΕΤΕ στο ΙΟΒΕ: Το μήνυμα του Γιάννη Ρέτσου ως νέος πρόεδρος

ΑΔΜΗΕ: Στη δεύτερη φάση ο διαγωνισμός €1,7 δισ. για τα υποβρύχια καλώδια Δωδεκανήσων και ΒΑ Αιγαίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version