Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα στις 21 Μαΐου θα είναι καθοριστικά για το αν η χώρα θα μπορέσει να διατηρήσει τη βιωσιμότητα του χρέους και να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του έτους, επισημαίνει η γερμανική Allianz.
Για την ίδια, το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μετά τις δεύτερες εκλογές. Ο συνασπισμός μεταξύ του Σύριζα (29%) και του ΠΑΣΟΚ θα χρειαζόταν πιθανότατα περισσότερα μικρότερα κόμματα για να σχηματιστεί. Αν η ΝΔ καταφέρει να μείνει στην εξουσία, η συνέχιση της σημερινής συνετής και προσανατολισμένης στην οικονομία πολιτικής θα συνεχιστεί, με κάποιους συμβιβασμούς. εκτιμά ο γερμανικός οίκος.
Παρότι δεν βλέπει ουσιαστικούς κινδύνους απόκλισης από την ατζέντα «μετά το πρόγραμμα μακροοικονομικής εποπτείας», εντούτοις «κρούει τον κώδωνα» ότι ακόμη και μια μέτρια περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας θα επιβάρυνε τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας. Το στοιχείο που θεωρεί ενθαρρυντικό είναι ότι οι αγορές ομολόγων διαπραγματεύονται ήδη σε συνθήκες και αποδόσεις επενδυτικής βαθμίδας, ενώ δεν τιμολογείται πολιτική αναταραχή.
Τι πρέπει να κάνει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση
Η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα τη σταθεροποίηση του δημοσιονομικού ισοζυγίου της και παράλληλα να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επενδύσεις για την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης. Την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα πέτυχε μια αξιοσημείωτη δημοσιονομική ανάκαμψη, ωστόσο, η βιωσιμότητα του χρέους απαιτεί συνεχή δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς η χώρα ανακάμπτει τόσο από την πανδημία όσο και από την ενεργειακή κρίση. Η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ που επανήλθαν θα είναι κρίσιμη για την Ελλάδα, προκειμένου να ενισχύσει τα δημοσιονομικά της.
Για την Ελλάδα, η διατήρηση της εστίασης στις δαπάνες που ενισχύουν την ανάπτυξη θα είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση του χρέους μόλις οι έκτακτες δαπάνες για την ενεργειακή κρίση υποχωρήσουν και δώσουν τη θέση τους στις διαρθρωτικές προκλήσεις για την πράσινη μετάβαση.
Η Allianz αισιοδοξεί για το ελληνικό χρέος γιατί ο απλουστευμένος κανόνας δαπανών της ΕΕ ως ενιαίος λειτουργικός στόχος θα λειτουργούσε καλά για τη χώρα, με μέση αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά +1,3% ετησίως, σύμφωνα με τη δυνητική ανάπτυξη. Ο κανόνας αυτός οδηγεί την κυβέρνηση προς μια αξιόπιστη εξυγίανση του χρέους και σε συνδυασμό με έναν μηχανισμό φρένου χρέους μπορεί επίσης να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στις ειδικές συνθήκες της Ελλάδας, επιτρέποντάς της μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής για τη μείωση του υπερβολικού χρέους.
«Ακόμη και υπό ένα δυσμενές σενάριο για το χρέος, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να το μειώσει περαιτέρω κατά περισσότερο από 30% σε λιγότερο από 150% του ΑΕΠ, μακροπρόθεσμα», καταλήγει η Allianz.
Διαβάστε ακόμη
Μπαράζ επιθέσεων πλήττουν το Κίεβο – Ένας νεκρός στην Οδησσό
Ποιος είναι ο Ελληνας επιχειρηματίας που συνελήφθη από το FBI για τεχνολογική κατασκοπεία (vid)
Εκλογές 2023
Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.
Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ