Σε νέες αλλαγές στο μισθολόγιο στο Δημόσιο φαίνεται πως προσανατολίζεται η κυβέρνηση με στόχο οι αμοιβές να διαφοροποιούνται ανάλογα με τις ιδιαίτερες δεξιότητες, την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα των δημοσίων υπαλλήλων!
Το νέο μοντέλο αμοιβών θα προβλέπει «μπόνους» για όσους επιτύχουν τους στόχους, ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη για τους «καλούς» και στασιμότητα για τους ανεπαρκείς.
Οι αλλαγές αυτές αποτυπώνονται, σε γενικές γραμμές, στο σχέδιο “Ελλάδα 2.0” που θα υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης. Στο κεφάλαιο των δράσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης η κυβέρνηση παρουσιάζει μια νέα μεταρρύθμιση στο μισθολόγιο του δημοσίου που έχει έντονο άρωμα ιδιωτικού τομέα!
Συγκεκριμένα, οι προτάσεις που παρουσιάζονται προβλέπουν τα εξής:
- Μελέτη και θέσπιση συστήματος ανταμοιβών και κινήτρων απόδοσης
- Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης των δεξιοτήτων
- Εκσυγχρονισμό της διαδικασίας προσέλκυσης και επιλογής υποψηφίων για θέσεις ευθύνης
- Χρησιμοποίηση εργαλείου που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για το στρατηγικό προγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού.
Το συμπέρασμα που προκύπτει από τις παραπάνω γενικές κατευθύνσεις είναι ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, πέραν των βασικών αποδοχών τους, θα λαμβάνουν και πρόσθετες αμοιβές ανάλογα με την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητά τους (που προφανώς θα ελέγχεται από τους άμεσα προϊσταμένους τους).
Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατόπιν αξιολόγησης και τα χρήματα θα καταβάλλονται ως πρόσθετα επιδόματα και ως επιπλέον παροχές ή βραβεία για την επίτευξη στόχων.
Η φιλοσοφία των παραπάνω προτάσεων παραπέμπει ευθέως και σε ένα νέο μοντέλο καθορισμού των συνολικών αμοιβών στο Δημόσιο που θα επηρεάσει και τα συστήματα αξιολόγησης και προαγωγών υπαλλήλων όλων των κατηγοριών που θα βαθμολογούνται με υψηλό ποσοστό, θα εξελίσσονται ταχύτερα στη μισθολογική κλίμακα της κατηγορίας τους, λαμβάνοντας ένα επιπλέον μισθολογικό κλιμάκιο βασικού μισθού.
Αντίθετα, στις περιπτώσεις που ο υπάλληλος κατά τη διαδικασία αξιολόγησης βαθμολογείται ως ανεπαρκής για την υπηρεσία θα παραπέμπεται σε νέα διαδικασία επιμόρφωσης ή άλλες δράσεων βελτίωσης της απόδοσης. Προφανώς, όσοι λαμβάνουν υψηλές βαθμολογίες στην αξιολόγηση θα παίρνουν υψηλότερες αποδοχές, ενώ όσοι κρίνονται ανεπαρκείς θα παίρνουν λιγότερα χρήματα.
Το μοντέλο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται στους υπαλλήλους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή για τους εφοριακούς, τους τελωνειακούς και τους υπαλλήλους του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Ο νόμος για το μισθολόγιο των υπαλλήλων της Α.Α.Δ.Ε. (ν. 4778/2021), ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή προβλέπει ότι, πέραν του βασικού μισθού και των επιδομάτων που λαμβάνουν όλοι ανεξαιρέτως οι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα, ειδικά στους υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. θα χορηγούνται επιπλέον ειδικές αμοιβές και βραβεία επίτευξης στόχων που θα συνδέονται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των θέσεων εργασίας τους, με την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητά τους.
Τα βραβεία επίτευξης στόχων θα καταβάλλονται ετησίως κατόπιν αξιολόγησης των υπαλλήλων και βαθμολόγησης της ποιότητας και της ποσότητας του έργου τους.
Διαβάστε ακόμη:
Ενημέρωση από τους servicers για την πορεία των τιτλοποιήσεων ζητούν οι θεσμοί
Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ: Το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει
Lockdown: Ο δρόμος προς το σταδιακό άνοιγμα αγοράς – Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης