search icon

Οικονομία

Αλλάζει ριζικά το πλαίσιο για τις δημόσιες επενδύσεις

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στοχεύουν στην αλλαγή του τρόπου υλοποίησης των δημόσιων επενδύσεων με τη δημιουργία ενός ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος

Με στόχο την αύξηση άνω του 15% στις επενδύσεις, η κυβέρνηση δρομολογεί νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, βελτιώνοντας όσα ισχύουν σήμερα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και το καθεστώς επενδύσεων που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για 3+1 σημαντικά νομοσχέδια που καταρτίζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τα οποία στοχεύουν στη ριζική αλλαγή του τρόπου υλοποίησης των δημόσιων επενδύσεων, στην ενίσχυση και επέκταση των κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, στην εισαγωγή του ηλεκτρονικού χαρτοσήμου για τη μείωση του επιχειρηματικού κόστους. Παράλληλα, θα ξεκινήσει και η διαδικασία για το μίνι λίφτινγκ στον νέο τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών. Ειδικότερα, τα νομοσχέδια προβλέπουν τα εξής:

1/ Δημόσιες επενδύσεις: προωθείται μεταρρύθμιση για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που αποσκοπεί στη συγκεντρωτική καταγραφή, στον εκσυγχρονισμό και την αναθεώρηση των σχετικών διατάξεων 50 ετών, στην κατάργηση ανενεργών ή αναποτελεσματικών ρυθμίσεων και στην απλοποίηση των αντίστοιχων διαδικασιών χρηματοδότησης των έργων του ΠΔΕ. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τους εξής άξονες:
Κεντρικός έλεγχος ΠΔΕ: η πρώτη στρατηγική αλλαγή θα είναι η δημιουργία ενός ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος μέσω του οποίου θα παρακολουθείται τόσο από το ΥΠΕΘΟ και τους φορείς υλοποίησης όσο και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η πορεία όλων των δημόσιων επενδύσεων.
Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός 20ετίας: ειδική μερίδα για τις φυσικές καταστροφές. Νέο κεφάλαιο για το ΠΔΕ θα είναι η πρόβλεψη και η χρηματοδότηση έργων που θα θωρακίζουν τη χώρα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Κωδικοποίηση διατάξεων, ξεκαθάρισμα έργων: η εκκαθάριση σε νομικό επίπεδο. αλλά και στο φυσικό αντικείμενο υλοποίησης. Το πιο δύσκολο κομμάτι στην υλοποίηση του νομοσχεδίου θα είναι η αλλαγή των διαδικασιών ώστε οι δημόσιες επενδύσεις να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα χωρίς αποκλίσεις.

2/ Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων: ο νέος νόμος για τις συγχωνεύσεις σχεδιάζεται για να διευρύνει τις δυνατότητες συνεργασίας παρέχοντας μεγαλύτερα και πιο «επίκαιρα» κίνητρα. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής:

3/ Ηλεκτρονικό χαρτόσημο: προς ψήφιση στη Βουλή θα τεθεί ο νόμος που καταργεί το τέλος χαρτοσήμου σε μια σειρά από σημαντικές συναλλαγές όπως: χρησιδάνειο, ασφαλιστικές συναλλαγές, σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων/οντοτήτων, ενέγγυες πιστώσεις τραπεζών υπέρ εισαγωγέων, συμβατικοί τόκοι δανείων και πιστώσεων. Επιπρόσθετα, καταργείται σε περισσότερες από 100 συναλλαγές που αφορούν χαρτόσημα επί παραβόλων (π.χ., άδεια γάμου, επαγγελματικές άδειες κ.λπ.). Σημειώνεται ότι η κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου δεν συμπαρασύρει και την κατάργηση του παραβόλου για τις εν λόγω συναλλαγές. Οδηγεί, ωστόσο, σε μείωση της τελικής επιβάρυνσης. Καταργείται, επίσης, σε περισσότερες από 500 συναλλαγές στις οποίες επιβαλλόταν τέλος χαρτοσήμου 2,4% ή 3,6% επί των κρατήσεων που αφορούν ΝΠΔΔ ή Δημόσιο [π.χ. χαρτόσημο επί κρατήσεων υπέρ Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), υπέρ Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ), υπέρ Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ)] κ.α.

4/ Φορολόγηση επαγγελματιών: δρομολογούνται οι αλλαγές στη νομοθεσία για τη φορολόγηση των μη μισθωτών. Αυτό που φαίνεται να εξετάζεται είναι η μείωση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής, αλλά και ο πιθανός συνυπολογισμός του οικογενειακού εισοδήματος. Δεν αποκλείεται, επίσης, να δοθεί η δυνατότητα μεταξύ ζευγαριών να συμπληρώνει για την Εφορία ο ένας το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα του άλλου.

Διαβάστε ακόμη

Καταπατημένα: Σπίτια με «φως-νερό-τηλέφωνο» στο 20% της αξίας και από 100 ευρώ το μήνα

Τι αλλάζει σε ταξίδια και εξαγωγές στη Γερμανία μετά την επιβολή συνοριακών ελέγχων (tweets)

Πώς θα προχωρήσουν οι μπλοκαρισμένες λόγω τετραγωνικών μεταβιβάσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version