search icon

Οικονομία

Αλλάζει ριζικά ο χάρτης των φορολογικών ελέγχων – Αυτό είναι το νέο τοπίο

Οι νέες ΔΟΥ του 2023: ΓΕΦ, ΚΕΒΕΙΣ και ΕΛΚΕ… από το μέλλον! - Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής μπαίνει πλέον -μετά από πολλούς μήνες αναμονής- το 2ο μεγάλο Ελεγκτικό Κέντρο της Αττικής

Επαναστατικές αλλαγές συντελούνται στις ΔΟΥ όλης της χώρας, με μαζικές μετακινήσεις εφοριακών υπαλλήλων και κατάργηση ολόκληρων τμημάτων από τις εφορίες!

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής μπαίνει πλέον -μετά από πολλούς μήνες αναμονής- το 2ο μεγάλο Ελεγκτικό Κέντρο της Αττικής, στο Μοσχάτο. Στόχος του είναι να «σαρώνει» τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων σε όλα τα νότια προάστια, από τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη μέχρι τον Άγιο Δημήτριο, την Ηλιούπολη  και την περιοχή του Ζωγράφου.

Ποιος ελέγχει τι

ΕΛΚΕ και ΚΕΒΕΙΣ (Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης) είναι -πέρα από το “myDATA” – οι νέες “τάσεις” στη φορολογική διοίκηση οι οποίες μπαίνουν στις ζωές 8 εκατομμυρίων φορολογουμένων. Εκατοντάδες ελεγκτές και βοηθοί ελεγκτές, τα δικαστικά τμήματα και υπάλληλοι των τμημάτων Εσόδων ή Εισοδήματος, εγκαταλείπουν τις γνωστές ΔΟΥ της χώρας και θα στελεχώσουν τα νέα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ) και τα 4+2 νέα Ελεγκτικά  Κέντρα της χώρας (ΕΛΚΕ) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι αντίστοιχες ΔΟΥ γίνονται έτσι πια “ΓΕΦ”  -Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (σαν ΚΕΠ) αφού θα απομείνουν σε αυτές  μόνο το Μητρώο, τα Οχήματα  και το Κεφάλαιο.

Σταδιακά τα  6 Ελεγκτικά Κέντρα – “ΕΛΚΕ” θα καλύπτουν κεντρικά τη χώρα, τα 4 στην Αθήνα και τα 2 στη Θεσσαλονίκη για τη Βόρειο Ελλάδα.

Θα τα στελεχώσουν πάνω από 800 ελεγκτές και βοηθοί ελεγκτές, που θα ελέγχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα (είτε ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, είτε όχι) εφόσον:

α) έχουν ή είχαν από το 2015 και μετά, οικογενειακή ακίνητη περιουσία 1.000.000 και έως 1.500.000 ευρώ, ή

β) διαβιούν με ετήσια τεκμαρτή δαπάνη (βάσει δήλωσης εισοδήματος έτους 2018) από 100.000 έως 150.000 ευρώ, ή

γ) έκαναν αγορές με ποσά δαπανών (τεκμηρίων) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων το 2018 ύψους 200.000 έως 400.000 ευρώ, ή

δ) απέστειλαν στο εξωτερικό εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ, από το έτος 2015 και μετά.

Ελέγχουν επίσης: μεταβιβάσεις ακινήτων, δηλώσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια.

Παράλληλα αναλαμβάνουν δράση και τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ) . Θα παίξουν τον ρόλο των Δικαστικών Τμημάτων και Υπηρεσιών Είσπραξης Εσόδων, που καταργήθηκαν από τις εφορίες Αθηνών και Θεσσαλονίκης την 1η Αυγούστου. Στοχεύουν σε 4 εκατομμύρια οφειλέτες με χρέη κάτω από 300.000 ευρώ (αφού όσοι για όσους τα ξεπερνούν, ο έλεγχος έχει μεταφερθεί  ήδη από τις ΔΟΥ στην Ειδική Μονάδα Είσπραξης – ΕΜΕΙΣ).

Τα “ΚΕΒΕΙΣ” θα ενεργούν για την αυτόματη είσπραξη οφειλών και την άμεση λήψη αναγκαστικών μέτρων. Κάνοντας χρήση και του νέου συστήματος Eispraxis, μπαίνουν πλέον στα «άδυτα» των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών. Χειρίζονται περιπτώσεις πτώχευσης, προστασίας “νόμου Κατσέλη”, ρύθμισης χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, υπαγωγής σε καθεστώς εκκαθάρισης, οφειλών σχολαζουσών κληρονομιών κλπ. Θα κάνουν έλεγχο, επαλήθευση και διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων, ενώ θα αναζητούν τα (πραγματικά) οικονομικά, προσωπικά  και οικογενειακά στοιχεία από φορολογουμένους, υπηρεσίες, τράπεζες κλπ.

Διαβάστε ακόμη

Exit mobile version