Μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους κατόχους πιστωτικών καρτών, οι οποίοι είδαν τα υπόλοιπά τους να έχουν… εκτοξευθεί και δη, σε μία περίοδο, όπου η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση lockdown και μεγάλη μερίδα αυτών συντηρούνται από τα κρατικά επιδόματα.
Πιο αναλυτικά, πολλοί καταναλωτές διαπίστωσαν πως στους λογαριασμούς τους έχουν προστεθεί ταυτόχρονα άτοκες δόσεις για αγορές, τις οποίες είχαν πραγματοποιήσει ακόμη και έναν χρόνο πίσω, με συνέπεια κάποιοι από αυτούς να κινδυνεύουν ακόμη και με πέναλτι λόγω υπέρβασης του ορίου.
Σε κάθε χορήγησης πιστωτικής κάρτας, άλλωστε, τίθεται ένα συγκεκριμένο όριο, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κάτοχοί τους για αγορές ή αναλήψεις μετρητών και σε περίπτωση που το ξεπεράσουν επιβαρύνονται από 2,50% έως και 5% επί του ποσού της υπέρβασης.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το πρόβλημα ξεκινά από μεγάλη συστημική τράπεζα, η οποία προχώρησε πέρυσι το καλοκαίρι στην αναβάθμιση των τερματικών υποδοχής (POS), με συνέπεια να «μπλοκάρει» το σύστημα εκκαθάρισης των άτοκων δόσεων και επεκτείνεται και στις υπόλοιπες τράπεζες, οι οποίες δεν ενημέρωσαν – τουλάχιστον εγκαίρως – τους πελάτες τους.
Κι αυτό γιατί ανεξαρτήτως σε ποιον ανήκει το τερματικό αυτό μπορεί να υποστηρίξει τις συναλλαγές των καρτών όλων των τραπεζών.
Τα τμήματα εξυπηρέτησης πελατών των τραπεζών έχουν πάρει «φωτιά», ενώ δεν έχουν λείψει και οι προστριβές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων, με τις τελευταίες να δέχονται τα πυρά για το πρόβλημα.
Στα… ύψη το κόστος χρήσης
Υψηλό παραμένει το κόστος χρήσης των πιστωτικών καρτών στην χώρα μας, με τις τράπεζες να κάνουν λόγο για μία αναγκαστική πολιτική, δεδομένου των αυξημένων επισφαλειών που αντιμετωπίζουν με τα επίμαχα καταναλωτικά προϊόντα.
Παρά το γεγονός, άλλωστε, ότι δοκίμασαν όλους τους τρόπους αντιμετώπισης – από τις ρυθμίσεις α λα καρτ, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τον χρόνο της συνολικής καθυστέρησης μέχρι και την οριστική διευθέτηση της οφειλής, με την καταβολή μόλις του 1/10 αυτής – τελικά υποχρεώθηκαν να τα πουλήσουν σε funds.
Όπως προκύπτει από τα τιμολόγια των τεσσάρων συστημικών Ομίλων, το επιτόκιο κυμαίνεται πέριξ του 15% για αγορές και 16% για αναλήψεις, συμπεριλαμβανομένης της ετήσιας συνδρομής, η οποία ξεκινά από τα περίπου 30 ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ο αριθμός των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες κατά το 2019 ανήλθε στα 119 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 8% σε σχέση με το 2018.
Το μερίδιο του αριθμού των συναλλαγών που διενεργήθηκαν με πιστωτικές κάρτες στο σύνολο του αριθμού των συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών διατηρήθηκε στο 12%, όπως και το 2018, ενώ το 2017 ανερχόταν σε 13%, το 2016 σε 15% και το 2015 σε 16%.
Διαβάστε ακόμη:
Στη Βουλή ο προϋπολογισμός με δυσμενέστερες εκτιμήσεις για ύφεση – έλλειμμα
Η «μάχη» στη Β. Ελλάδα και η επέκταση του lockdown – Πότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις
Η αλυσίδα Aria Hotels ενισχύει την παρουσία της στη Δυτική Μάνη