Πυξίδα για την οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης και επιτομή των προκλήσεων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει αποτελεί η Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα, μετά την παράδοσή της στον απερχόμενο Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση από τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κεντρική τράπεζα θα επαναλαμβάνει στην έκθεση την εκτίμησή της ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με ανάπτυξη 1,9% (πολύ χαμηλότερα από το 2,5% που προέβλεπε ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός και αισθητά χαμηλότερα από το 2,3% που ήταν η τελευταία πρόβλεψη της απερχόμενης κυβέρνησης) και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 3,5%, εξαιτίας των μέτρων που νομοθετήθηκαν με το βλέμμα στις κάλπες («13η σύνταξη», μειώσεις ΦΠΑ, ρυθμίσεις οφειλών σε έως 120 δόσεις, οι οποίες μάλιστα διευρύνθηκαν την περασμένη Πέμπτη για μερίδα των επιχειρήσεων μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου).
Συνεπώς, διαφαίνεται δημοσιονομικό κενό 0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,1 δισ. ευρώ, το οποίο, όμως, κατά τις ίδιες πληροφορίες θα επισημαίνεται ότι είναι αναστρέψιμο, υπό την προϋπόθεση ότι η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική.
Στα έξι κεφάλαια της έκθεσης θα καταγράφονται αναλυτικά οι κίνδυνοι και οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία, οι δημοσιονομικές εξελίξεις και οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό η κεντρική τράπεζα αναμένεται να υπογραμμίσει για άλλη μια φορά την ανάγκη συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ταχύτερης μείωσης των «κόκκινων» δανείων, επίσπευσης των αποκρατικοποιήσεων και αλλαγής του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς, όπως έχει επανειλημμένα καυτηριάσει, τα υπερπλεονάσματα των τελευταίων ετών ήταν αποτέλεσμα της περικοπής των δημοσίων επενδύσεων και της επιβολής υπερβολικών επιβαρύνσεων σε φορολογικό και ασφαλιστικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να στερούνται έτσι πόροι από την παραγωγική διαδικασία και να υπονομεύεται η ανάπτυξη.
Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας υποστηρίζει σθεναρά και θα επαναλάβει στην έκθεση την ανάγκη να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας ότι είναι 1,8 φορές πιο αποτελεσματικό να μειωθεί το χρέος από τα επίπεδα του 180% του ΑΕΠ μέσω της ανάπτυξης, παρά μέσω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η κεντρική τράπεζα θα αποτιμά θετικά την αντίδραση των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα και θα συνιστά να αξιοποιηθούν με την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών και πρωτοβουλιών από τη νέα κυβέρνηση. «Η νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, θα πρέπει να δώσει έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων καθώς επίσης και στη θωράκιση της Δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας των Θεσμών, στο Κράτος Δικαίου, που αποτελούν βασικούς παράγοντες για την προσέλκυση επενδύσεων», δήλωσε προχθές ο κ. Στουρνάρας στην εφημερίδα «Τα Νέα» και συμβούλευσε να πέσει το επενδυτικό βάρος «στο τρίγωνο της γνώσης: Παιδεία, Έρευνα, Καινοτομία».
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης συμπίπτει με την έναρξη λειτουργίας σήμερα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της 1ης κατοικίας, η οποία παίζει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Συμπίπτει επίσης με την τελευταία συνεδρίαση του Euro Working Group πριν από τις ελληνικές εκλογές, στην οποία εκτιμάται ότι θα γίνει μια σύντομη συζήτηση για την 3η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας και τα ανοιχτά μέτωπα που θα βρει η νέα κυβέρνηση.
Δεδομένου ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει για τελευταία φορά πριν από τις θερινές διακοπές στις 8 Ιουλίου, δηλαδή μόλις μια ημέρα μετά τις εκλογές στη χώρα μας, η ουσιαστική συζήτηση για την Ελλάδα μετατίθεται για τα δύο πρώτα φθινοπωρινά Eurogroup, στις 13 Σεπτεμβρίου (με την αντίστοιχη προπαρασκευαστική συνεδρίαση του Euro Working Group να έχει προγραμματιστεί για τις 5 Σεπτεμβρίου) και στις 9 Οκτωβρίου. Εντούτοις, οι εκπρόσωποι των θεσμών (ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, o πρόεδρος του Euro Working Group Χανς Φάιλμπριφ, οι υψηλόβαθμοι τεχνοκράτες της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, του ESM Νικόλα Τζαμαριόλι και του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν) προβλέπεται να έχουν μια πρώτη σειρά επαφών με τη νέα ελληνική κυβέρνηση στις 16-17 Ιουλίου, με αφορμή το ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist στην Αθήνα.