search icon

Οικονομία

Ακρίβεια: Στο top 3 με τις μικρότερες ανατιμήσεις η Ελλάδα (πίνακας)

Σαρώνει την Ευρώπη η ακρίβεια – Τι αποκαλύπτουν οι μετρήσεις της Eurostat για το καλάθι της νοικοκυράς σε 19 χώρες της Ευρωζώνης

Αξιοσημείωτες αντοχές στο πληθωριστικό κύμα εμφανίζει η ελληνική οικονομία, παρά το συνεχές σφυροκόπημα των τιμών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η τσέπη του Έλληνα καταναλωτή δέχθηκε βαρύ πλήγμα τον Οκτώβριο αφού όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Εθνικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, σε ένα μόλις μήνα (έναντι του Σεπτεμβρίου) οι τιμές αυξήθηκαν:

Οι αυξήσεις στο κόστος Ενέργειας πυροδοτούν και δεκάδες άλλες που «καίνε» τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Τέτοιες αυξήσεις καταγράφονται, μέσα σε 1 μήνα (από Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο):

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα ως τον Ιούλιο (ή και τον Αύγουστο ακόμα) ήταν στις 1-2 χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Αλλά και μετά το τελευταίο άλμα τιμών τον Οκτώβριο, παραμένει στο top-3 με τις μικρότερες ανατιμήσεις στην Ευρώπη!

Για λόγους συγκρισιμότητας από χώρα σε χώρα, η Eurostat καταρτίζει και παρακολουθεί τον «εναρμοσισμένο» (και όχι τον «εθνικό») δείκτη τιμών καταναλωτή. Για την χώρα μας ο «εναρμονισμένος» τιμάριθμος εκτιμάτο πως θα έφτανε σε 3% τον Οκτώβριο (estimates) αλλά τελικώς περιορίστηκε στο +2,8%.

Με βάση το 2,8% του Οκτωβρίου αλλά και την πορεία όλους τους μήνες του 2021, η Ελλάδα μπήκε από τις τελευταίες στην κούρσα των ανατιμήσεων, ενώ σε άλλες χώρες κυριολεκτικά οι τιμές καλπάζουν.

Είχε αρνητικό πληθωρισμό έως τον Μάιο (-1,2%) ή σχεδόν μηδενικό πληθωρισμό τον Ιούνιο και τον Ιούλιο (0,6% και 0,7%) , όταν πανευρωπαϊκά τους αντίστοιχους μήνες η ακρίβεια «έτρεχε» ήδη με 2% κατά μέσο όρο κάθε μήνα, ενώ σε πολλές χώρες ξεπερνούσε και το 3% ή και 4% μηναίως από τον Μάιο ήδη!

Για παράδειγμα:

Καλύτερα από την Ελλάδα κινούνται ως τώρα οι αυξήσεις στις τιμές ελάχιστες χώρες μόνον, και για την ακρίβεια:

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) καταρτίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), παράλληλα με τον εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), από τον Ιανουάριο 1996.

Σκοπός και χρησιμότητα των Εναρμοσισμένων ΔΤΚ, σύμφωνα με Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι να παρέχουν συγκρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό των κρατών μελών και για το κριτήριο σύγκλισης της σταθερότητας των τιμών, στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Οι ΕνΔΤΚ αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό του Ευρωπαϊκού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (European Index of Consumer Prices – EICP) και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Νομισματικής Ένωσης (Monetary Union Index of Consumer Prices – MUICP), οι οποίοι παρέχουν τα επίσημα μέτρα πληθωρισμού στην ΕΕ (27 κράτη μέλη) και στην Ευρωζώνη (19 κράτη μέλη) αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη:

Ενεργειακή κρίση: Σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις το κύμα ανατιμήσεων

Lamda: Μέχρι τέλος του έτους ο πρώτος ανάδοχος για τα έργα στο Ελληνικό

Κινητή τηλεφωνία: Σημαντικές αλλαγές στις χρεώσεις και την αλλαγή παρόχου

Exit mobile version