search icon

Οικονομία

Ακρίβεια: Ποια τρόφιμα σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές τους (vid)

«Βαρίδι» και το αυξημένο μεταφορικό κόστος, αλλά και η κλιματική κρίση που πλήττει τις σοδειές

Στο 2,5% από 1,8% τον Ιούνιο διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα ο πληθωρισμός, με τα τρόφιμα να παραμένουν «πρωταθλητές» στις αυξήσεις.

Τη νέα «φωτιά» βάζουν οι εκρηκτικές αυξήσεις στα τρόφιμα, που έτρεξαν με 12,3% τον Ιούλιο, έναντι 12,2% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, ενώ ο πληθωρισμός συγκρατείται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης από την αποκλιμάκωση στην ενέργεια, κυρίως στο φυσικό αέριο.

Τον χορό των ανατιμήσεων έσυραν οι αυξήσεις σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022 κατά 19,4% στα φρούτα, κατά 15,5% στα λαχανικά, κατά 14,4% στα γαλακτοκομικά και τα αυγά και κατά 10,9% στα κρέατα.

 

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το αυξημένο μεταφορικό κόστος, αλλά και η κλιματική κρίση που πλήττει τις σοδειές.

«Ορισμένα είδη που υπέστησαν ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών έχουν πάρει αύξηση», είπε στο OPEN ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα, Αλέκος Βάρσος.

«Καμπανάκι» έχει χτυπήσει στην κυβέρνηση, που επιχειρεί να βάλει φρένο στις ανατιμήσεις, με αλλαγές στο καλάθι του νοικοκυριού, πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και μαζικούς ελέγχους με στόχο να χτυπήσει την αισχροκέρδεια.

«Έχουμε ζητήσει στοιχεία αυτή τη στιγμή και αξιολογούμε, από αλευροβιομηχανίες, από εμπόρους οπωροκηπευτικών προϊόντων, ήδη έχουμε επιβάλλει πρόστιμο πριν δέκα μέρες περίπου, 24.000 ευρώ, σε μεγάλη ελληνική αλευροβιομηχανία», ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Διαβάστε ακόμη

Ψάλτης (Alpha Bank): «Στο 11% ο δείκτης κερδοφορίας το 2023 – Οι έξι προτεραιότητες έως το 2025»

Επίδομα θέρμανσης 2023: Πότε θα καταβληθεί η τελευταία δόση

Σε υψηλό 15 ετών εκτινάχθηκαν οι τιμές ρυζιού στην Ασία (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version