Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε τρόφιμα στα οποία η Ελλάδα είναι αυτάρκης.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2022 είχαν αυξηθεί κατά 15,6% σε ετήσια βάση, κάτω από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (18,2%) και κάτω από πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία, αλλά και χώρες με ανάλογα χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, όπως η Πορτογαλία.
Σημειώνεται ότι μέχρι και τον Ιούνιο του 2022 ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα ήταν υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, από τα στοιχεία και τη σύγκριση των μεταβολών των τιμών σε βασικά τρόφιμα στη διάρκεια του τελευταίου έτους προκύπτουν υψηλές μεταβολές τιμών, υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε προϊόντα στα οποία η Ελλάδα είναι αυτάρκης.
Σύμφωνα, επίσης, με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα έχει ακριβύνει πολύ περισσότερο από άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου το αιγοπρόβειο κρέας και συγκεκριμένα κατά 10,10% στην Ελλάδα, έναντι 2,3% στην Ισπανία, 8,3% στην Πορτογαλία και 9% στην Ιταλία.
Μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σύγκριση με την Ισπανία και την Ιταλία καταγράφηκαν στα τυριά (25,2% στην Ελλάδα έναντι 22,10% στην Ισπανία και 17,50% στην Ιταλία), με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 26,90%.
Υψηλή ετήσια αύξηση έχει καταγραφεί και στο φρέσκο γάλα (26%). Και μπορεί να είναι χαμηλότερη από τη μέση αύξηση τιμής στην Ε.Ε. (31,10%), όμως πρόκειται για ένα προϊόν που πωλείται έτσι κι αλλιώς αρκετά ακριβότερα στην Ελλάδα (1,63 ευρώ/λίτρο), έναντι 1,37 ευρώ/ λίτρο στην Ισπανία, 1,04 ευρώ/ λίτρο στην Πορτογαλία και 1,65 ευρώ/λίτρο στη Γαλλία με το πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα.
Διαβάστε ακόμη
Γήπεδο Παναθηναϊκού: Προσφορά από κοινoπραξία των ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-MYTILINEOS
Χατζηδάκης: «Ευχαριστημένοι οι συνταξιούχοι από τις αυξήσεις – Τι είπε για όσους δεν έλαβαν το ποσό
Τα υπνωτιστικά έργα της βασίλισσας της μοντέρνας Τέχνης και οι εκθέσεις που γίνονται sold-out