Τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια δεν επέτρεψαν στην κυβέρνηση να καταργήσει το χαρτόσημο που επιβάλλεται στις μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων φέρνοντας στα κρατικά ταμεία έσοδα της τάξης των 190 εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο! Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης άφησε να εννοηθεί ότι εξετάστηκε ένα τέτοιο σενάριο χωρίς τελικά να προχωρήσει. Τουλάχιστον για την ώρα γιατί σχέδια -τέτοιου τύπου- μπαίνουν και βγαίνουν από το συρτάρι ανάλογα με τις ανάγκες της οικονομίας και της κυβέρνησης!
Έτσι λοιπόν το κλασσικό χαρτόσημο εξελίσσεται, ψηφιοποιείται και συνεχίζει να βαραίνει τις επαγγελματικές μισθώσεις. Αυτό που ξεκαθαρίζεται και στο νέο καθεστώς είναι ότι υπόχρεος είναι ο ιδιοκτήτης. Στην πράξη, το ποιος το επωμίζεται είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στον εκμισθωτή και τον ενοικιαστή.
Το τέλος χαρτοσήμου έχει καταργηθεί από 1-1-2008 για τις μισθώσεις κατοικιών και μόνον. Για όλες τις υπόλοιπες μισθώσεις το τέλος χαρτοσήμου παραμένει 3,6%, δεν μειώνεται, ούτε καταργείται και συνεισπράττεται αυτόματα με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης του εκμισθωτή. Το ίδιο θα ισχύει και με το νέο ψηφιακό τέλος συναλλαγών.
Το βάρος της δαπάνης είναι θέμα συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών, εκτός της περίπτωσης που ο ένας των συμβαλλομένων είναι πρόσωπο απαλλασσόμενο από τα τέλη χαρτοσήμου (Δημόσιο, Δήμος, Κοινότητα, κλπ) οπότε το τέλος χαρτοσήμου (3,6%) βαρύνει τον αντισυμβαλλόμενο, υποχρεωτικά.
Το οφειλόμενο τέλος χαρτοσήμου, σε κάθε περίπτωση, αποδίδεται στο Δημόσιο από τον ιδιοκτήτη (εκμισθωτή) ο οποίος, πάντοτε, είναι υπόχρεος έναντι του Δημοσίου, συμβεβαιώνεται και συνεισπράττεται με την εκκαθάριση της ετήσιας δήλωσης φόρου εισοδήματος.
Ο ιδιοκτήτης ακόμη και αν το αποκτώμενο εισόδημα απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος, υποχρεούται στην υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος μόνο για την απόδοση του τέλους χαρτοσήμου εντός των προθεσμιών που ισχύουν για το φόρο εισοδήματος Εξαιρετικά όταν εκμισθωτής είναι το Δημόσιο το τέλος καταβάλλεται κατά την κατάρτιση της μισθωτικής σύμβασης.
Οι συμβάσεις μίσθωσης οικοδομών και γαιών, εκτός της προαναφερθείσας περίπτωσης, καθώς και οι αποδείξεις εξόφλησης των μισθωμάτων, συντάσσονται πάντοτε ατελώς.
Όσα προαναφέρθηκαν ισχύουν και εφαρμόζονται και σε περιπτώσεις υπεκμίσθωσης, σύμφωνα με το άρθρο 593 του Αστικού Κώδικα, οπότε το εισπραττόμενο υπομίσθωμα υπόκειται σε τέλος χαρτοσήμου 3% (πλέον 20% εισφοράς υπέρ Ο.Γ.Α.), καθόσον η υπομίσθωση θεωρείται νέα μίσθωση το δε οφειλόμενο τέλος υπολογίζεται στο ακαθάριστο ποσό του υπομισθώματος χωρίς έκπτωση του μισθώματος, το οποίο καταβάλλεται από τον εκμισθωτή.
Το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο υπολογίζεται από ιδιοκατοίκηση ή ιδιόχρηση οικοδομών, δεν υπόκειται σε τέλος, δεδομένου ότι το τέλος χαρτοσήμου 3% επιβάλλεται μόνο επί των κτώμενων μισθωμάτων από σύμβαση εκμίσθωσης.
Σημειώνεται, τέλος, ότι σε περίπτωση επιλογής φορολόγησης της μίσθωσης, από εκμισθωτή υποκείμενο σε Φ.Π.Α., χώρων για άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, σε μισθωτή, υποκείμενο σε Φ.Π.Α., εφαρμόζονται οι οικείες διατάξεις του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν.2859/2000, όπως ισχύει) και συνεπώς τα μισθώματα δεν υπόκεινται σε τέλη χαρτοσήμου.
Διαβάστε ακόμη
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις τραπεζικές προμήθειες – Τι θα φέρει νέες παρεμβάσεις
Νέο ρεκόρ πωλήσεων και κερδών για την efood
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ