Το στεγαστικό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, με αιχμή τη στήριξη των νέων, φοιτητών, εργαζομένων και ζευγαριών, ηλικίας έως 39 ετών, θα ξεδιπλωθεί σταδιακά, σε βάθος χρόνου.
Το συνολικό πρόγραμμα είναι ύψους 1,7 δισ. ευρώ και θα αφορά πάνω από 100.000 ωφελουμένους. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές προφανώς θα αναπτύσσονται σταδιακά, όπως αναφέρει η Καθημερινή.
Αναλυτικά, το πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης περιλαμβάνει 8 άξονες:
• Αύξηση κατά 50% του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος. Από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ ετησίως και τα 2.000 ευρώ σε περίπτωση δύο ή περισσοτέρων αιτούντων φοιτητών που συγκατοικούν στην ίδια μισθωμένη κατοικία. Αυτό το μέτρο αφορά 50.000 φοιτητές και σπουδαστές των ΙΕΚ.
• Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Εξοικονομώ» για νέους, με δυνατότητα λήψης χαμηλότοκου δανείου ανακαίνισης με ευνοϊκούς όρους και επιχορήγησης παρεμβάσεων εξοικονόμησης και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, αλλά και ανακαίνισης της κατοικίας τους. Αυτό το μέτρο αφορά περίπου 40.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με μία πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ.
• Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» για κενά σπίτια. Αφορά 10.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και ενοικιαστές. Με σκοπό την αύξηση των αξιοποιήσιμων κατοικιών, θα επιδοτείται έως 40% το κόστος ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν.
• Χορήγηση ευνοϊκών στεγαστικών δανείων μέσω συγχρηματοδότησης, με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών. Αυτό το μέτρο αφορά περίπου 25.000 δικαιούχους.
• Δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών σε 5 πανεπιστήμια της χώρας και συγκεκριμένα σε Κρήτη, Θεσσαλία, Θράκη, Δυτική Αττική και Δυτική Μακεδονία μέσω ΣΔΙΤ. Αφορά περίπου 8.150 δικαιούχους.
•Θεσμοθέτηση ενός νέου εργαλείου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, την «κοινωνική αντιπαροχή». Θα προσφέρονται ακίνητα του Δημοσίου σε ιδιώτες κατασκευαστές με στόχο να κατασκευάσουν, με δικά τους έξοδα, σύγχρονα κτίρια κατοικίας, στα οποία θα έχουν την υποχρέωση να μισθώνουν το 50% με χαμηλά ενοίκια σε νέους δικαιούχους και να αξιοποιούν εμπορικά τα υπόλοιπα. Αφορά περίπου 10.000 συμπατριώτες μας.
• Ενεργοποίηση προγράμματος «Εστία 2», όπου το κράτος θα μισθώνει ιδιωτικά ακίνητα προκειμένου να τα διαθέσει με πολύ χαμηλό μίσθωμα σε περίπου 1.000 με 2.500 ευάλωτους δικαιούχους.
• Αύξηση του ορίου για τη χορήγηση άδειας Golden visa στα 500.000 ευρώ, από τα 250.000 ευρώ.
Στήριξη απασχόλησης
Παράλληλα, στο πλαίσιο στήριξης των νέων και την προσπάθεια ένταξής τους στην αγορά εργασίας, στον κυβερνητικό σχεδιασμό περιλαμβάνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού, από τον Μάιο του 2023, η μονιμοποίηση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, προβλέπονται κίνητρα μετατροπής συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρη απασχόληση.
Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις με υψηλά ποσοστά εργαζoμένων μερικής απασχόλησης –άνω του 50%– και θα ισχύει έως το τέλος του 2023. Αφορά εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις έχουν συναφθεί πριν από τις 10 Σεπτεμβρίου και η έκπτωση είναι της τάξης του 40% στις ασφαλιστικές εισφορές, εφόσον υπάρξει μετατροπή από μερική σε πλήρη απασχόληση. Τέλος, θα νομοθετηθεί άμεσα η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα για 32.000 γυναίκες, από τους 6 στους 9 μήνες, από το 2023.
Διαβάστε ακόμη:
Αυτοί είναι οι τοπ προορισμοί των Ελλήνων για ταξίδια στο εξωτερικό (πίνακες)
Χρυσή λίρα: Σε υψηλό 14ετίας εκτοξεύτηκε η τιμή της – Πόσα «αποφέρει» η ρευστοποίησή της (πίνακας)