search icon

Οικονομία

Αδιέξοδο κυβέρνησης-θεσμών για πτωχευτικό και πρόγραμμα «γέφυρα»

Aγεφύρωτο το χάσμα στις θέσεις κυβέρνησης – θεσμών για τον νέο πτωχευτικό νόμο - Ανυπέρβλητο εμπόδιο η περίμετρος των δικαιούχων - Τι λένε στο ΝΜ πηγές με συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις

Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν κυβέρνηση και τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, που συζήτησαν τόσο τον νέο πτωχευτικό Νόμο, όσο και το πρόγραμμα «γέφυρα» για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Όπως επισημαίνουν στο ΝΜ αρμόδιες πηγές, με συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές παρουσίασαν, ουσιαστικά, τις θέσεις τους, χωρίς να δίδεται λύση σε μία σειρά από «ανοιχτά» θέματα, παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι διαφορές ως προς το πρόγραμμα επιδότησης της δόσης για εννέα μήνες, που αναμένεται να διαδεχθεί τον νέο… νόμο Κατσέλη, ο οποίος λήγει στα τέλη Ιουλίου, έγκεινται στην περίμετρο των δικαιούχων. Η κυβέρνηση έχει πολλάκις διαμηνύσει πως δικαίωμα υπαγωγής θα έχουν περί τους 300.000 δανειολήπτες – ενήμεροι, για πρώτη φορά, αλλά και «κόκκινοι» – αριθμός, που φέρεται να «ξενίζει» τους εταίρους, οι οποίοι ζητούν την εισαγωγή «σφικτών» κριτηρίων.

Υπενθυμίζεται πως, με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, η επιδότηση για τους συνεπείς δανειολήπτες θα ξεκινά από το 90% για το πρώτο τρίμηνο, για να πέσει στο 80% και 70% αντίστοιχα τα επόμενα τρίμηνα, ενώ όσον αφορά στα δάνεια, τα οποία παρουσιάζουν καθυστέρηση, η επιδότηση θα κυμαίνεται από 80%, 70% και 60% για διάστημα εννέα μηνών.

Τέλος, για τις οφειλές, οι οποίες έχουν καταγγελθεί από τράπεζες και servicers, το ποσοστό θα διαμορφώνεται από 70% έως και 50% το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Στον πτωχευτικό, οι διαφορές έχουν να κάνουν με τον φορέα, ο οποίος θα αναλάβει να αγοράσει τα ακίνητα των ευάλωτων δανειοληπτών. Ήδη το αμέσως προηγούμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φρόντισε να καταστήσει σαφές πως δεν συμφωνεί με την εμπλοκή του δημοσίου, προτείνοντας η ανάληψη της διαχείρισης των assets να γίνεται από ιδιώτες.

«Μάχη» δίνεται και για τα κριτήρια εισοδήματος και περιουσίας, βάσει των οποίων ένας δανειολήπτης θεωρείται ευάλωτος και, άρα, έχει το δικαίωμα να μεταβιβάσει το ακίνητό του στον επίμαχο φορέα. Η κυβέρνηση επιμένει, για παράδειγμα, πως η αξία της κατοικίας πρέπει να είναι έως 200.000 ευρώ (με προσαύξηση 40.000 ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και 20.000 ευρώ για κάθε τέκνο μέχρι τα τρία), με τους θεσμούς να χαμηλώνουν τον πήχη κάτω από τις 100.000 ευρώ.

 

Exit mobile version