search icon

Οικονομία

Αυτό είναι το αναπτυξιακό σχέδιο – «φάντασμα» που απέρριψε το Eurogroup

Το κατέθεσε ο Τσακαλώτος προτάσσοντας τη Ναυτιλία, τους φαρμακοβιομήχανους και την ιατρική κάνναβη - Υπόσχεται ανάκαμψη με ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης - Ούτε λέξη για αλλαγές στα ψηφισμένα μέτρα - Η ολιστική στρατηγική για τις υποδομές και τα δίκτυα Ενέργειας, Μεταφορών και Logistics, Ψηφιακής Οικονομίας, Ύδρευσης, από κοινού και με άλλες χώρες στα Βαλκάνια

Του Κωστή Πλάντζου

Στασιμότητα μισθών και εισοδημάτων για τουλάχιστον μια πενταετία ακόμη, προβλέπει το “Αναπτυξιακό Σχέδιο” το οποίο παρουσίασε στο Eurogroup της Σόφιας ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το 12σέλιδο υπόμνημα που επιγράφεται «Ελλάδα: μια Αναπτυξιακή Στρατηγική για το Μέλλον», περιγράφει σε αδρές γραμμές τον οδικό χάρτη της οικονομίας μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου, όπως θέλει να τον σχεδιάσει η κυβέρνηση.

Δεν κάνει καμία αναφορά για την τύχη των μέτρων λιτότητας που έχουν ψηφιστεί για μετά το 2018, ούτε όμως αφήνει περιθώρια για αλλαγές και ανατροπές, καθώς λαμβάνει και σαν δεδομένο την υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων, προκειμένου η κυβέρνηση να μοιράζει ταυτόχρονα και υποσχέσεις για πάσης φύσεως κοινωνικές παροχές και φοροελαφρύνσεις.

Το βασικό οικονομικό σενάριο της κυβέρνησης για την προσεχή 5ετία, θέτει σαν δεδομένο ότι θα διατηρεί σταθερά ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 2%, ενώ θα παράγει ταυτόχρονα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως των 7 ή και 8 δισ. ευρώ (πάνω από 3,7% του ΑΕΠ) κάθε χρόνο, μέχρι το 2022 τουλάχιστον. Οι κατώτατοι μισθοί δεν θα αυξηθούν αυτόματα αλλά «σταδιακά με βάση τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας», όπως αναφέρει το σχέδιο Τσακαλώτου. Την ίδια στιγμή, στο «Ολιστικό σχέδιο» δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται σχέδιο εξόδου από τα capital controls.

Τι προβλέπει το σχέδιο Τσακαλώτου

Το κείμενο βρίθει γενικόλογων αναφορών για πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση και περιέχει στο τέλος ένα δισέλιδο παράρτημα με ένα πινακάκι (περίπου σαν κι αυτά που υπάρχουν στα μνημόνια) όπου καταγράφονται, πάλι με ασαφή τρόπο, ορισμένες δράσεις οι οποίες «αναμένεται να εμπλουτιστούν».

Η Αναπτυξιακή Στρατηγική που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, στηρίζεται σε 7 τομείς της Οικονομίας:

Το οικονομικό πλαίσιο στο οποίο τοποθετεί η κυβέρνηση την Ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια, περιλαμβάνει 5 άξονες:

1. Δημοσιονομική σταθερότητα: προβλέπει αξιοποίηση των μεταρρυθμίσεων της τελευταίας οκταετίας με τα εξής μέτρα:

2. Παρεμβάσεις για διατηρήσιμη Ανάπτυξη:

3. Διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία:

το Σχέδιο προβλέπει μια ολιστική στρατηγική για όλες τις υποδομές και τα δίκτυα Ενέργειας, Μεταφορών και Logistics, Ψηφιακής Οικονομίας, Ύδρευσης, από κοινού και με άλλες χώρες στα Βαλκάνια.

Ρόλο – «κλειδί» για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας στους τομείς αυτούς, το Σχέδιο Τσακαλώτου προβλέπει ότι θα διαδραματίσει η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας -δηλαδή το γνωστό και ως Υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

4. «Δημιουργία ενός ισχυρού και βιώσιμου οικονομικού και κοινωνικού μέλλοντος» με μέτρα όπως:

5. Αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων:

Στην πράξη πάντως το Πρόγραμμα Δημοσίων έχει κακοπαθήσει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ενώ και η Αναπτυξιακή Τράπεζα αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις από τους εταίρους.

 «Πάγος» από τους δανειστές

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το σχέδιο δεν έτυχε ευρείας αποδοχής στο Eurogroup της Σόφιας. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται ότι οι εταίροι «έμειναν ευχαριστημένοι» από την παρουσίαση που τους έδειξε. Ωστόσο, στο εκτενές και λεπτομερές κείμενο των περίπου 70 σελίδων όπου περιλαμβάνονται πιο αναλυτικά οι παρεμβάσεις, του επισημάνθηκε ότι πρέπει να συμπληρωθεί και να τεκμηριωθεί περαιτέρω, γιατί όλα τα δύσκολα θέματα που απαιτούν παρεμβάσεις στο κράτος και τη γραφειοκρατία μετατίθενται για μετά τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Λίγο πιο αποκαλυπτικό επ’ αυτού είναι δημοσίευμα του γερμανικού οικονομικού περιοδικού Wirtschaftswoche το οποίο εστιάζει στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για προσέλκυση επενδύσεων 1,5 δισ ευρώ μέσω της νομιμοποίησης της ιατρικής κάνναβης και το οποίο φιλοξενεί δήλωση υψηλόβαθμου υπαλλήλου της ΕΕ σύμφωνα με τον οποίο «οι προτάσεις δεν αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο γράφτηκαν»!

Για παράδειγμα, στο πινακάκι του παραρτήματος η κινητικότητα στο Δημόσιο τοποθετείται στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, το ίδιο και η έκδοση σύνταξης σε μια ημέρα. Η δράση για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής «εκτοξεύεται» ακόμη πιο μακριά, στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Διαβάστε ολόκληρο το Αναπτυξιακό Σχέδιο εδώ:

 

Exit mobile version