Στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, στις 18 Οκτωβρίου, όταν κι επανέρχονται στην Αθήνα οι Θεσμοί, θα βρεθεί ξανά το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμα η τελική φόρμουλα για την αντιμετώπισή τους.
Τα σενάρια είναι πολλά κι ένα από αυτά που θα εξετάσουν τα δύο επιτελεία είναι το αίτημα των funds να έχουν περισσότερο ενεργό ρόλο στις διαδικασίες, όχι μόνο στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αλλά και στην απόκτησή τους, μια ενέργεια που μέχρι στιγμής ο ελληνικός νόμος περιορίζει.
Οι δύο πλευρές θα εξετάσουν το ενδεχόμενο αλλαγής της νομοθεσίας ώστε να επιτρέπει στα funds που διαχειρίζονται τα δάνεια να μπορούν επίσης και να τα εξαγοράσουν, αποκτώντας έτσι και τα ενέχυρα που τα συνοδεύουν (συνήθως τα ακίνητα). Μέχρι στιγμής, ο νόμος δεν επιτρέπει ταυτόχρονα και τις δύο δραστηριότητες στα funds.
Είναι μάλιστα ενδεικτικό του ιδιαίτερα αυστηρού θεσμικού πλαισίου το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει χορηγήσει σχετική άδεια σε καμία από τις έξι εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μέχρι στιγμής.
Τα αιτήματα των funds περιλαμβάνουν επίσης μεγαλύτερη εμπλοκή στην αγορά ακινήτων, την δυνατότητα τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου των δανείων που αποκτούν αλλά και την εξάλειψη των αυστηρών προϋποθέσεων που προβλέπονται για την εσωτερική λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης.
Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να είναι δυνατή η εξαγορά των «κόκκινων» δανείων από τον δανειολήπτη με μια έκπτωση έως και 80%, πριν αυτό κατευθυνθεί προς τα funds. Ωστόσο, δεν προσδιορίζεται η ακριβής τιμή και οι προϋποθέσεις, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα είναι περίπλοκο και θα εξετάζεται «αλά καρτ».
Υπενθυμίζεται ότι χθες, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή, ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, όταν ρωτήθηκε αν θα μπορεί ο δανειολήπτης να αγοράσει το δάνειό του πριν πωληθεί σε fund, απάντησε ότι ο νόμος δεν το απαγορεύει. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ηθικό κίνδυνο. Να μην δώσουμε βήμα στους μπαταχτσήδες να πάρουν το δάνειο μπιρ παρά γιατί τελικά το κόστος θα πάει στους φορλογουμένους».
Δείτε τι είπε για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και τη μετοχοποίησή τους, εδώ
Το σενάριο, που αποκλείει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει από τα καταναλωτικά δάνεια και για δανειολήπτες χωρίς περιουσία, και στη συνέχεια να επεκταθεί στα στεγαστικά, με προϋπόθεση η τιμή εξαγοράς να μην είναι χαμηλότερη από την εμπορική αξία του ακινήτου.
Το σχέδιο ανέκυψε μετά την συνειδητοποίηση ότι τα funds προσφέρουν πολύ χαμηλό αντίτιμο για την απόκτηση των καταναλωτικών, περίπου 7-10 ευρώ για κάθε 100 ευρώ δανείου αλλά και των στεγαστικών, με αναλογία περίπου 20-50 ευρώ ανά 100 ευρώ δανείου.