Βελτιωμένες εμφανίζονται οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για φέτος, στο 2,6% -και υπερτριπλάσια του 0,8% που προβλέπει για την Ευρωζώνη- ενώ για το 2024 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 1,5% από 1,4%. Εκτιμά ακόμη, ότι η χώρα μας θα έχει φέτος μέσο ετήσιο πληθωρισμό στο 4% έναντι 5,3% της ζώνης του ευρώ.
Η ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα επιτρέψει να συνεχισθεί η μείωση της ανεργίας στο 11,2% φέτος και στο 10,4% το 2024 από 12,2% το 2022.
Σταδιακή μείωση αναμένει το ΔΝΤ και για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών – από 9,7% του ΑΕΠ πέρυσι στο 8% φέτος και στο 6% το 2024.
Ειδικότερα οι προβλέψεις περιλαμβάνονται στο νέο Economic Outlook που βγήκε στη δημοσιότητα τη Τρίτη 11/4 στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Υπενθυμίζεται ότι η παρούσα εκτίμηση είναι βελτιωμένη σε σχέση με την πρόβλεψη του προηγούμενου φθινοπώρου όταν το Ταμείο ανέμενε για φέτος ρυθμό ανάπτυξης 1,8% (με ώθηση και από το καλύτερο του αναμενομένου αποτελέσματα για ανάπτυξη κατά 5,9% το 2022).
Πιο συγκεκριμένα, το βασικό σενάριό του προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,8% φέτος και 3% το 2024 έναντι αύξησης 3,4% πέρυσι.
Για την Ευρωζώνη προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% φέτος και 1,4% το 2024 έναντι 0,5% και 1,5% που εκτιμούσε τον Οκτώβριο. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί στο 5,3% από 8,4% πέρυσι.
Παρά την καλύτερη από το αναμενόμενο πορεία της παγκόσμιας οικονομίας στο β’ εξάμηνο του 2022, η εμπιστοσύνη είναι φέτος μειωμένη σε σχέση με τις αρχές του περασμένου έτους.
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε περίοδο αβεβαιότητας, έχοντας να αντιμετωπίσει μετά από τρία χρόνια αναταραχών λόγω κορωνοϊού και πολέμου, τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό και στο κόστος δανεισμού, αλλά και το νέο μέτωπο των πιέσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συμπεραίνει το ΔΝΤ.
Μάλιστα η κατάσταση έχει γίνει πιο σύνθετη μετά την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή και το ΔΝΤ σημειώνει ότι ο κίνδυνος ανώμαλης προσγείωσης, ιδιαίτερα για τις αναπτυγμένες οικονομίες, είναι πολύ μεγαλύτερος.
«Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν γίνει πιο σφιχτές, κάτι που είναι πιθανό να οδηγήσει σε λιγότερα δάνεια και χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα, αν η κατάσταση συνεχισθεί», σημειώνει η έκθεση.
«Οι αρμόδιοι για την πολιτική μπορεί να αντιμετωπίσουν δύσκολα διλήμματα για τη μείωση του πληθωρισμού και τη διατήρηση της ανάπτυξης με παράλληλη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», αναφέρεται.
Το Ταμείο εκτιμά ότι η μείωση του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι σχετικά αργή και η επιστροφή στον στόχο των κεντρικών τραπεζών θα επιτευχθεί το 2025 στις περισσότερες χώρες. «Ο δρόμος για την επάνοδο στη νομισματική σταθερότητα θα μπορούσε να είναι μακρύς», σημειώνει η έκθεση. Προσθέτει, πάντως, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ενός σπιράλ αυξήσεων μισθών και τιμών.
Όσον αφορά τα επιτόκια, σημειώνει ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν τις αυξήσεις τους καθώς είναι λίγες οι ενδείξεις υποχώρησης του δομικού πληθωρισμού. «Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις του κόστους δανεισμού, εγείροντας ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους κάποιων χωρών».
Διαβάστε ακόμη
Πέθανε ο εκδότης και επιχειρηματίας Γεώργιος Μπόμπολας
Ναυλαγορές: Οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να είναι ο «μπαλαντέρ» που όλοι φοβούνται