search icon

Οικονομία

Αγορά ακινήτων: Τετραπλάσιες στην εξαετία οι εισροές ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα

Στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων παραμένουν οι Κυκλάδες και ειδικά η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος, ενώ και η Ρόδος βρίσκεται επίσης ψηλά

Της Στεφανίας Σούκη

Από το 2013 έως και το 2018 οι εισροές ξένων κεφαλαίων για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα έχουν παρουσιάσει εντυπωσιακή άνοδο ξεκινώντας από τα –μόλις- 168 εκατ. ευρώ του 2013, ξεπερνώντας αισίως το μισό δισ. ευρώ στο τέλος του 2017 και παρουσιάζοντας ρυθμούς αύξησης της τάξεως του 172% στο εννιάμηνο του 2018 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του αμέσως προηγούμενου έτους.

Αυτά, σύμφωνα με τα επίσημα νούμερα των τραπεζών, διότι δεν ήταν λίγες οι συναλλαγές που έλαβαν χώρα εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος κι επομένως οι εισροές ξένων κεφαλαίων για αγορές ακινήτων στην Ελλάδα είναι υψηλότερες απ’ ότι δείχνουν τα επίσημα νούμερα.

Τα στοιχεία επικαλείται στην τελευταία της έκθεση για τις «Τάσεις στον τουρισμό, τη φιλοξενία και την εξοχική κατοικία», η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Algean Property, το αντικείμενο της οποίας εστιάζει και στον τομέα της β’ κατοικίας για ξένους αγοραστές. Η εταιρεία επισημαίνει ότι πλέον η β’ κατοικία στην Ελλάδα και δή τα ακίνητα υψηλών προδιαγραφών θεωρούνται πλέον ως πολύ καλή επενδυτική επιλογή στην Ελλάδα με υψηλές αποδόσεις. «Με την ελληνική οικονομία να σταθεροποιείται μετά από μία μακρά περίοδο αβεβαιότητας, τον ελληνικό τουρισμό να κινείται ανοδικά τα τελευταία χρόνια και τις προκρατήσεις για την εφετινή χρονιά να παραμένουν ανοδικές, οι προοπτικές για τον κλάδο της παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα διαφαίνονται πιο υποσχόμενες από ποτέ», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Algean.

To επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για αγορά β’ κατοικίας στην Ελλάδα ήταν ισχυρό καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, γεγονός το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην υψηλή ζήτηση στον τουριστικό τομέα και την άνοδο των διεθνών αφίξεων. «Η ενοικίαση εξοχικών κατοικιών είναι πλέον συνήθης πρακτική για τους ιδιοκτήτες στην Ελλάδα, δεδομένου ότι οι αποδόσεις είναι μακράν υψηλότερες σε σχέση με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς της Μεσογείου.

H ταχεία ανάπτυξη στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενοικίασης κατοικιών επιβεβαιώνει αυτή την τάση με τη δυναμική να παραμένει μεγάλη στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι από τις μόλις 132 καταχωρήσεις στην πλέον δημοφιλή πλατφόρμα το 2010, το σύνολο των ακινήτων (ενεργών και μη ενεργών καταχωρήσεων) που έχουν καταγραφεί στην οκταετία στην Airbnb έφθασε τις 126.000 το 2018».

Οσον αφορά τις περιοχές που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των υποψηφίων αγοραστών του εξωτερικού, παραμένουν οι Κυκλάδες και ειδικά η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος, ενώ και η Ρόδος βρίσκεται επίσης ψηλά με τις συνολικές, ακαθάριστες αποδόσεις να φθάνουν αντίστοιχα σε ποσοστά το 8,4%, 6,4%, 6,3% και 5,5%. Άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα που συγκεντρώνουν επίσης υψηλό ενδιαφέρον είναι το Πόρτο Χέλι, η Ελούντα και η Χαλκιδική. Η Αθηναϊκή Ριβιέρα έχει αρχίσει επίσης να κερδίζει έδαφος όσον αφορά την παραθεριστική κατοικία την τελευταία τριετία: Ο συνδυασμός της άμεσης πρόσβασης στη θάλασσα, το μικροκλίμα της Αττικής και η εύκολη πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας είναι οι παράγοντες που κινούν το επενδυτικό ενδιαφέρον, που ενισχύεται περαιτέρω από τα μεγάλα τουριστικά projects στην ευρύτερη περιοχή όπως είναι τα σχέδια για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, η επαναλειτουργία του Αστέρα Βουλιαγμένης με την έλευση της Four Seasons κ.α..

Η μελέτη της Algean κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στο πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», όπου μέχρι το Νοέμβριο του 2018, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Enterprise Greece και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ο συνολικός αριθμός των αδειών που έχει δοθεί σε επενδυτές ακινήτων αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ από την αρχή του προγράμματος, το 2013 έχει φθάσει τις 3.620. Οι Κινέζοι παραμένουν πρώτοι στη λίστα με 1.945 άδειες και ακολουθούν οι Ρώσοι (423) και οι Τούρκοι (384).

Exit mobile version