«Αγώνα δρόμου» δίνει η Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να καταλήξει -ακόμη και εντός της τρέχουσας εβδομάδας- σε συμφωνία για το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων, το αποκαλούμενο «Transmission Protection Mechanism».
Μόλις δύο ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Πέμπτης, όταν η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2011, τα στελέχη της Φρανκφούρτης καλούνται να κάνουν αρκετή πρόοδο έως ότου καταλήξουν σε μια συμφωνία.
Το συγκεκριμένο εργαλείο, το οποίο είχε προ-εβδομάδων προαναγγελθεί από την ίδια τη Λαγκάρντ, επιδιώκει να αμβλύνει τις επιπτώσεις των αυξημένων επιτοκίων στις αγορές ομολόγων και να περιορίσει την όποια επιδείνωση του κόστους δανεισμού των ασθενέστερων χωρών.
Κι όλα αυτά, ενώ φουντώνουν οι πληροφορίες, οι οποίες φέρουν την ΕΚΤ να ετοιμάζεται για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και όχι κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αρχικά θεωρούταν βέβαιο (σήμερα τα επιτόκια βρίσκονται στο 0%).
Σε συνδυασμό με την πολιτική κρίση στην Ιταλία, μια τέτοιου μεγέθους παρέμβαση στα επιτόκια είναι πιθανό να προκαλέσει ένα ισχυρό sell off στα κρατικά ομόλογα, επηρεάζοντας δυσανάλογα τα αδύναμα κράτη της ευρω-περιφέρειας.
Και γι’ αυτό θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού, δηλαδή κατά της μεγάλης και απότομης ανόδου των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, να είναι έτοιμο όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Ακόμη και έως την Πέμπτη.
Πέραν των νομικών ζητημάτων, στο επίκεντρο των εν εξελίξει συζητήσεων βρίσκονται και διάφορα όλα θέματα, όπως για παράδειγμα ποιες συνθήκες πρέπει να τηρούνται ώστε οι χώρες να ωφελούνται του προγράμματος. Δεν αποκλείεται, για παράδειγμα, να υπάρχουν ορισμένες δημοσιονομικές προϋποθέσεις, οι οποίες θα εμπλέκουν και την Κομισιόν και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Mια αποτυχία άμεσης επίτευξης συμφωνίας, σύμφωνα με το Bloomberg, θα άφηνε τη Λαγκάρντ «ξεκρέμαστη» στη συνεδρίαση της Πέμπτης, μην παρουσιάζοντας ένα αντισταθμιστικό -στη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής- μέτρο, κάτι που είναι εφικτό να εντείνει το πρόβλημα αξιοπιστίας της κεντρικής τράπεζας. Και φυσικά, να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού των υπερχρεωμένων χωρών, όπως της Ιταλίας και της Ελλάδας.
Ο πρόεδρος της Bundesbank, Χοακίμ Νάτζελ, έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει ότι το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει αυστηρά όρια και να μην ισοδυναμεί με απευθείας χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Από την άλλη πλευρά, τα στελέχη της ΕΚΤ έχουν ξεκαθαρίσει ότι ο μηχανισμός δεν θα προϋποθέτει νέα προγράμματα βοήθειας προς τα κράτη – μέλη, όπως συνέβαινε με τα πακέτα στήριξης του ESM.
Ένα ακόμη ερωτηματικό αφορά τη διάρκεια ισχύος αυτού του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Διαβάστε επίσης
Το χειρότερο δυνατό σενάριο – Η Κομισιόν δεν περιμένει επαναλειτουργία του Nord Stream
Χρυσός: Σταθερά κοντά στο χαμηλό 11 μηνών – Πιέσεις από το ισχυρό δολάριο