search icon

Οικονομία

Αύξηση στις συντάξεις – Ποιους αφορά (vid)

Στο τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να φανεί το όφελος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε μόνιμη βάση

Από τον Ιανουάριο του 2023, αυξήσεις στις συντάξεις ακόμη και πάνω από 6% θα δουν σχεδόν τα 2/3 των συνταξιούχων, στο πλαίσιο των ήδη νομοθετημένων αυξήσεων, που θα δοθούν όμως για πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια. H αύξηση των συντάξεων, άλλωστε βρέθηκε στην κορυφή των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Όπως επισήμανε και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, οι αυξήσεις θα αφορούν πάνω από 1,5 εκατ. συνταξιούχους, ήτοι τα 2/3 του συνόλου των συνταξιούχων. Το υπόλοιπο 1/3, δηλαδή περίπου 850.000, θα δει μόνο λογιστικές αυξήσεις, αφού η ύπαρξη προσωπικής διαφοράς ροκανίζει ή και εξαφανίζει τις αυξήσεις. Αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημά τους θα δουν οι συνταξιούχοι και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», οι αυξήσεις στις συντάξεις θα αφορούν το 2023, θα δοθούν όμως από την άνοιξη, καθώς ο νόμος ορίζει πως το τελικό ποσοστό θα προκύψει από το 50% του πληθωρισμού που θα γνωστοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου του 2023 και το 50% της αύξησης του ΑΕΠ που θα δημοσιοποιηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ τον Μάρτιο του 2023. Ετσι, οι νέες αυξημένες συντάξεις θα φανούν στο τέλος Μαρτίου, με τις συντάξεις Απριλίου, και το πρώτο τρίμηνο θα δοθεί αναδρομικά.

Στον αντίποδα, από τη σύνταξη Ιανουαρίου, στο τέλος Δεκεμβρίου, θα πρέπει να φανεί το όφελος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε μόνιμη βάση, από το φορολογικό έτος 2023 και εφεξής. Προσοχή όμως. Σε αυτή την περίπτωση η μείωση αφορά συνταξιούχους με ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. Ετσι, για παράδειγμα, συνταξιούχος με συνολικό εισόδημα 22.000 ευρώ από δύο πηγές, 17.000 ευρώ από συντάξεις και 5.000 ευρώ από ενοίκια, θα έχει ωφέλεια 276 ευρώ λόγω κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Αν και οι αυξήσεις αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων, στην τσέπη αυξήσεις θα δουν όσοι συνταξιούχοι έχουν μηδενική ή μικρή προσωπική διαφορά.

Πρόκειται κυρίως για το σύνολο των νέων συνταξιούχων, που αποχώρησαν μετά τον Μάιο του 2016, αλλά και παλαιών, που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή που η προσωπική διαφορά τους είναι πολύ μικρή. Για παράδειγμα, εάν ένας παλαιός συνταξιούχος διατηρεί προσωπική διαφορά 15 ευρώ και προκύπτει συνολικό ποσό αύξησης 50 ευρώ για τη σύνταξή του, θα λάβει πραγματική αύξηση 35 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Τριετή «μνημόνια» και στόχοι στις ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου

Διπλός «Τειρεσίας»: 10 ερωτήσεις – απαντήσεις για όσους χρωστούν σε Δημόσιο και τράπεζες

«Εξπρές» κληρονομιές με 9 βήματα

Exit mobile version