© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Παρά την πανδημία και την άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση, ανάπτυξη και κατανάλωση στη χώρα μας δεν δείχνουν να πτοούνται. Μετά από τρία σκληρά μνημόνια, δύο χρόνια ύφεσης και πανδημίας, αλλά και τη νέα έκρηξη ακρίβειας, στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν συνεχιζόμενη άνοδο κατανάλωσης των (πανάκριβων) καυσίμων.
Αν και ανησυχητική –επειδή αφαιρεί εισόδημα και ΑΕΠ από τη χώρα και το εξάγει προς το εξωτερικό– δείχνει απόθεμα αγοραστικής δύναμης και ζήτησης, όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο. Kαι στο σύνολο της αγοράς, όμως, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εκτινάχθηκαν το 2021 στα 52 δισ. ευρώ. Προ ύφεσης, το 2019, είχαν καταγραφεί μόλις 40 δισ. ευρώ. Αρα το 2021 οι τζίροι (ηλεκτρονικές πληρωμές και συναλλαγές) ξεπέρασαν κατά 12 δισ. ευρώ τους τζίρους του 2019, καταγράφοντας τεράστιο άλμα κατά 30% σε μία διετία κρίσης!
Ειδικά στην ενέργεια, όμως, στο τελευταίο δίμηνο του 2021 και μέσα στην καρδιά των χειρότερων ανατιμήσεων παγκοσμίως, οι κρατικές εισπράξεις από τον ειδικό φόρο καυσίμων (δηλαδή τον φόρο που αφορά αμιγώς στον όγκο πωλήσεων και ασχέτως της τιμής πώλησης) αυξήθηκαν κατά 30% τον Νοέμβριο και σχεδόν 50% τον Δεκέμβριο, εν συγκρίσει με το 2020, όπου οι τιμές είχαν καταρρεύσει στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και μισό αιώνα!
Ακόμα και εν συγκρίσει με το τελευταίο δίμηνο του 2019, όμως, όταν τίποτα δεν έδειχνε πως θα ξεσπούσε υγειονομική και παγκόσμια κρίση, τα κρατικά έσοδα, βάσει του όγκου πωλήσεων ενεργειακών προϊόντων, το 2021 έφτασαν και ξεπέρασαν τα προ διετίας επίπεδα.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Την άνοδο της κατανάλωσης, ακόμα και την ώρα που η αγορά «φλέγεται» κυριολεκτικά, στην κυβέρνηση την αποδίδουν «στην ισχυρή δυναμική της οικονομίας, σε ανάλωση μέρους του αποθέματος καταθέσεων από την πανδημία, αλλά και στα μέτρα στήριξης, όπως επιστρεπτέες και ειδικές αποζημιώσεις, ή επιδοτήσεις του κόστους ενέργειας και καυσίμων».
Τα στοιχεία αυτά αντανακλούν στον κρατικό Προϋπολογισμό και, προς το παρόν τουλάχιστον, δείχνουν «υπερθέρμανση» εσόδων 20% από φόρους στα καύσιμα τον Δεκέμβριο. Παρά την ακρίβεια δηλαδή, φαίνεται να μη μειώθηκε η κατανάλωση. Αντιθέτως κινείται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα και δείχνει να αυξάνεται αντί να περιορίζεται, παρά τις ανατιμήσεις-σοκ στα ενεργειακά προϊόντα!
Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο καταγράφηκε:
■ Υπέρβαση εισπράξεων ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών κατά 32 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Η συγκεκριμένη αύξηση εισπράξεων συναρτάται με την τελική τιμή των καυσίμων, μετά τις ανατιμήσεις. Συνολικά για το 2021 καταγράφεται υπέρβαση εισπράξεων κατά σχεδόν 64 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 32 δισ. ήταν υπέρβαση έναντι του στόχου Νοεμβρίου (εισπράχθηκαν 180 εκατ. αντί 158 εκατ.) και επιπλέον 32 εκατ. του Δεκεμβρίου (εισπράχθηκαν 212 αντί 180 εκατ. ευρώ). Μέσα στην «κόλαση» των ανατιμήσεων, τα έσοδα από ΦΠΑ υπερέβησαν τους στόχους κατά 20% τον Νοέμβριο και κατά 17 % τον Δεκέμβριο.
■ Ασχέτως όμως (και παρά) τις ανατιμήσεις, πολύ υψηλότερη είναι η υπέρβαση εσόδων η οποία καταγράφεται από εισπράξεις ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Η αύξηση εισπράξεων αυτή μαρτυρά άνοδο της κατανάλωσης, καθώς επιβάλλονται στον όγκο των πωλήσεων ανεξαρτήτως λιανικής τιμής.
Ετσι, τον Δεκέμβριο καταγράφεται υπέρβαση από ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων, όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ρεύμα κ.λπ. κατά 112 εκατ. ευρώ (στα 488 εκατ. αντί 376 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί), μετά μάλιστα από υπέρβαση 53 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο (στα 361 εκατ. αντί 308 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί).
Μεσούσης μάλιστα της χειρότερης ενεργειακής κρίσης, καταγράφεται επιταχυνόμενη υπέρβαση εισπράξεων από φόρους στον όγκο των πωλήσεων, κατά σχεδόν 30% τον Δεκέμβριο και μετά από αύξηση 17% τον Νοέμβριο! Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020, όπου η τιμή των καυσίμων ήταν πολύ χαμηλότερη, από ΕΦΚ στις πωλήσεις ενεργειακών προϊόντων τον συγκεκριμένο μήνα είχαν εισπραχθεί μόλις 323 εκατ. ευρώ (ετήσια αύξηση 155 εκατ. ευρώ ή +48% το 2021), ενώ τον Νοέμβριο είχαν εισπραχθεί 275 εκατ. ευρώ (αύξηση 86 εκατ. ευρώ ή +31% το 2021 έναντι του 2020)! Και εν συγκρίσει με το 2019 όμως, στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου και με βάση τον όγκο των πωλήσεων, εισπράχθηκαν έσοδα από Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα ύψους 753 εκατ. ευρώ συνολικά. Μέσα στους αντίστοιχους δύο μήνες του 2021, όμως, εισπράχθηκαν 795 εκατ. ευρώ, δείχνοντας τουλάχιστον 5,5% υψηλότερη κατανάλωση.
Διαβάστε ακόμη
«Αρχοντικό Χατζηγάκη»: Βγαίνει στο σφυρί το 5άστερο «διαμάντι» των Τρικάλων
Αττική Οδός: Πώς θα δοθούν οι αποζημιώσεις – Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις