Μπαίνει… TAXIS στο χάος των 10.500 Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητος (ΚΑΔ), τους οποίους οι περισσότεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις της χώρας αγνοούσαν πλήρως, αλλά ανακάλυψαν ξαφνικά το 2020-2021, όταν διαπίστωσαν ότι εξαιτίας τους έχαναν την επιστρεπτέα προκαταβολή ή άλλες κρατικές ενισχύσεις πολλών χιλιάδων ευρώ.

Με ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρησης που θα εφαρμόσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, από τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο, το αργότερο, οι επαγγελματίες θα εντάσσονται ή θα εξαιρούνται αυτομάτως από το καθεστώς ΦΠΑ, βάσει του ΚΑΔ που θα δηλώνουν στην Eφορία.

Ο κίνδυνος στην περίπτωση αυτή θα είναι να εντάσσονται πλέον μαζικά σε ΦΠΑ επαγγελματίες ή και ολόκληροι κλάδοι της αγοράς, οι οποίοι ως τώρα είχαν δικαίωμα επιλογής ή εξαίρεσης από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Για τον λόγο αυτό ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής θα αποστείλει τις επόμενες μέρες επιστολή σε εμπλεκόμενους φορείς (π.χ. λογιστικούς συλλόγους ή επιμελητήρια κ.λπ.), με την οποία θα τους καλεί να σπεύσουν έγκαιρα, μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, το αργότερο, για να υποβάλουν τις παρατηρήσεις ή ενστάσεις τους στη δημόσια διαβούλευση για την κατηγοριοποίηση των ΚΑΔ και την ένταξη χιλιάδων δραστηριοτήτων στο καθεστώς ΦΠΑ.

Νέα εφαρμογή myAADE

Με την ηλεκτρονική εφαρμογή Μητρώου που θα ανοίξει στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, εκτιμάται ότι περίπου 100.000 επαγγελματίες (ΑΦΜ) κάθε χρόνο θα εντάσσονται ή θα εξαιρούνται από τον ΦΠΑ με ελάχιστα κλικ στον υπολογιστή τους, ευθύς αμέσως μόλις δηλώσουν έναρξη ή μεταβολή δραστηριότητας στην εφορία.

Με τον τρόπο αυτό πρακτικά καταργoύνται για τους περισσότερους ο εκ των προτέρων έλεγχος που γινόταν σε όλους και κάθε νέα δήλωση για το αν πρέπει να υπόκεινται σε ΦΠΑ ή όχι.

Το πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα αποσκοπεί καταρχήν να αποσυμφορήσει την υφιστάμενη διαδικασία δήλωσης ΚΑΔ και, βάσει αυτού, ένταξης κάθε επαγγελματία σε ΦΠΑ ή μη, καθώς απαιτεί παρέμβαση ελεγκτή της ΑΑΔΕ προκαλώντας ταλαιπωρία και καθυστερήσεις, που ειδικά στην Αθήνα φτάνουν σήμερα έως και έναν μήνα αναμονής έγκρισης.

Για τον λόγο αυτό η εφαρμογή θα απευθύνεται σε όσους κάνουν έναρξη νέας δραστηριότητας ή επιλέγουν να αλλάξουν ΚΑΔ.
Τίθεται εκ των πραγμάτων έτσι όμως και μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ παλαιών επαγγελματιών, που έχουν ήδη ΚΑΔ που υπάγονται ή όχι σε ΦΠΑ, και νέων επαγγελματιών, τους οποίους το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα τους καθοδηγεί να επιλέξουν ή θα τους εντάσσει αυτόματα στον ΦΠΑ.

Η ΑΑΔΕ έχει προβεί ήδη σε επεξεργασία των 10.500 κωδικών δραστηριότητας, από τους οποίους κάθε επαγγελματίας και επιχείρηση επιλέγουν έναν ή περισσότερους για να δραστηριοποιηθούν. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση που έκαναν οι υπηρεσίες:

■ Για 9.883 ΚΑΔ προτείνεται ότι πρέπει να υπάγονται αυτομάτως στον φόρο όλες οι επιχειρήσεις που τους έχουν επιλέξει (φορολογητέος ΦΠΑ).

■ Για μόλις 20 ΚΑΔ προτείνεται ότι οι επιχειρήσεις αυτομάτως θα εξαιρούνται πλήρως από τον ΦΠΑ (Μη Υπαγωγή σε ΦΠΑ ή Απαλλαγή βάσει άρθρου 44 Κώδικα ΦΠΑ για καπνικά).

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες γκρίζες ζώνες:

■ Για 65 ΚΑΔ προβλέπεται δυνητική μη υπαγωγή σε ΦΠΑ.

240 ΚΑΔ για τους οποίους προβλέπεται συνήθως απαλλαγή, το οποίο σημαίνει ότι τις πιο πολλές φορές πρέπει να εξαιρούνται από τον φόρο (βάσει του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ όπως τα πολιτικά κόμματα κ.λπ.), αλλά και κάποιες φορές μπορεί να υπάγονται.

355 ΚΑΔ όπου κρίνεται ότι συνήθως απαλλάσσονται από ΦΠΑ (βάσει του άρθρου 22), αλλά πολλές φορές πρέπει να υπάγονται και σε ΦΠΑ.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα από Οκτώβριο και μετά;

Ολοι όσοι επιλέγουν οποιονδήποτε από τους 9.883 ΚΑΔ με φορολογητέο ΦΠΑ θα καθίστανται αυτομάτως και στο σύνολό τους (100%) υπόχρεοι στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, χωρίς καμία εξαίρεση. Αν, για παράδειγμα, δηλώσουν ΚΑΔ δικηγόρου, θα υπάγονται από εκείνη τη στιγμή και σε ΦΠΑ. Θα πρέπει δηλαδή να χρεώνουν και να εισπράττουν ΦΠΑ για τις υπηρεσίες – πωλήσεις τους, ενώ θα υποβάλουν και περιοδική δήλωση ΦΠΑ για να τον αποδίδουν στο Δημόσιο.

■ Στους 20 ΚΑΔ που εξαιρούνται ή απαλλάσσονται, καμία επιχείρηση και συναλλαγή δεν θα υπόκειται σε ΦΠΑ. Μόλις δηλώσουν τέτοιο ΚΑΔ στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ (π.χ. Υπηρεσίες διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας) δεν θα ερωτηθούν αν θα αποδίδουν ΦΠΑ.

■ Οσοι δηλώσουν οποιονδήποτε από τους υπόλοιπους 660 ΚΑΔ, η εφαρμογή θα τους εμφανίζει μήνυμα να επιλέξουν και να δηλώσουν οι ίδιοι αν θα διενεργούν πράξεις, πωλήσεις και συναλλαγές όπου θα επιβάλλεται ΦΠΑ ή όχι.
Για παράδειγμα, οι ΚΑΔ ιατρών κρίνεται πως συνήθως απαλλάσσονται. Αλλά αν ιατρός-δερματολόγος κάνει και αισθητικές επεμβάσεις (π.χ. botox), οι οποίες υπάγονται σε ΦΠΑ, τότε απαλλάσσονται μεν οι αμιγώς ιατρικές πράξεις που αφορούν παθήσεις, αλλά θα πρέπει να εισπράττει και να αποδίδει ΦΠΑ για τις μη ιατρικές.

ΦΠΑ πολλών ταχυτήτων

Ενώ τα παραπάνω αφορούν όσους επιλέγουν δραστηριότητα από φέτος και στο εξής, δεν επηρεάζουν -άμεσα τουλάχιστον- όσους αμείβονται με μπλοκάκι ή και όσους έχουν ήδη ΚΑΔ, είτε υπάγεται είτε όχι σε ΦΠΑ.

Πηγές της ΑΑΔΕ διευκρίνιζαν στο «business stories» ότι τα μπλοκάκια μένουν εκτός ΦΠΑ και φορολογούνται μόνο για το εισόδημα, ενώ για όσους χορηγήθηκε εξαίρεση από ΦΠΑ στο παρελθόν, αυτή θα εξακολουθεί να ισχύει, αφού την έχει δεχθεί ήδη ο έλεγχος της Εφορίας όταν δήλωσαν ποια δραστηριότητα θα ασκήσουν.

Από την άλλη, στο μάτι των ελέγχων θα μπαίνουν, δειγματοληπτικά τουλάχιστον, όλοι όσοι κινούνται στην γκρίζα ζώνη, με δυνατότητα επιλογής αν θα επιβάλουν ΦΠΑ και πότε στις συναλλαγές – πωλήσεις τους. Κι αυτό μπορεί να φτάνει να γίνεται και αναδρομικά ενδεχομένως αν, παρά την εξαίρεση που είχε ή έχει μια επιχείρηση ή επαγγελματίας, κριθεί σε έλεγχο ότι κάποια πράξη – συναλλαγή έπρεπε να είχε υπαχθεί σε ΦΠΑ. Στις περιπτώσεις αυτές όπου θα πρέπει να αποδοθεί ο ΦΠΑ, τα πρόστιμα φτάνουν και στο 50% του ποσού που έπρεπε να έχει εισπράξει το Δημόσιο από αυτήν.

Διαβάστε ακόμη

Εξωδικαστικός: 2 στους 3 ευάλωτους οφειλέτες βρίσκουν λύση

Appodixi: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο για τα bonus σε όσους «έπιασαν» φοροφυγάδες

Ρεύμα: Σε επίπεδα «ηλεκτροσόκ» ξανά οι τιμές με 145 ευρώ/MWh

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ