Μια κλήση της Δημοτικής Αστυνομίας ή ένα απλήρωτο τέλος στον δήμο μπορεί να μπλοκάρει την έκδοση της φορολογικής ενημερότητας με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μην μπορούν να προχωρήσουν στη μεταβίβαση ενός ακινήτου ή να εισπράξουν χρήματα από το Δημόσιο. Και αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Ακόμα και όταν τα χρέη εξοφλούνται ή μπαίνουν σε ρύθμιση, η εφορία δεν ενημερώνεται αυτόματα για να άρει άμεσα τη δέσμευση του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας ώστε να μπορεί ο φορολογούμενος να διεκπεραιώσει απρόσκοπτα την πώληση ακινήτου ή την είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο.
Όμως, μέσα στο προσεχές διάστημα, ενεργοποιείται η διαλειτουργικότητα μεταξύ των δήμων και της ΑΑΔΕ ώστε η δέσμευση ή η άρση δέσμευσης της φορολογικής ενημερότητας να γίνεται άμεσα και ψηφιακά. Με τη νέα υπηρεσία οι φορολογικές αρχές θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για φορολογούμενους που έχουν κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς στο Δήμο. Σε περιπτώσεις οφειλών που δεν έχουν εξοφληθεί ή τακτοποιηθεί σε δόσεις, οι δήμοι θα μπορούν να ενεργοποιούν γρηγορότερα τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις:
- Τραπεζικών λογαριασμών καταθέσεων με εξαίρεση έναν και μοναδικό λογαριασμό, για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο μέχρι 1.250 ευρώ.
- Μισθών, συντάξεων, εφάπαξ, αποζημιώσεων, εσόδων από ενοίκια κ.ά. Ειδικά για ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.
- Ακινήτων, ακόμα και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία, καθώς και αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής, σε περίπτωση που η οφειλή ξεπερνά τα 500 ευρώ
Οι πολίτες, πολλές φορές, δεν γνωρίζουν ή έχουν ξεχάσει την ύπαρξη χρεών προς τους δήμους. Γιατί μπορεί π.χ. οι κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας να περνάνε στην εφορία, όμως δεν εμφανίζονται στην προσωποποιημένη πληροφόρησή στη ιστοσελίδα MyAΑΔΕ. Στο Taxinet εμφανίζονται μόνο οι οφειλές που αφορούν άμεσα την εφορία και όχι αυτά που εισπράττονται υπέρ τρίτων.
Τι συμβαίνει πρακτικά; Οι πολίτες που προσπαθούν να κάνουν μεταβίβαση ή να εισπράξουν χρήματα από το Δημόσιο ανακαλύπτουν ότι υπάρχει κάποιο ανοιχτό χρέος και γι’ αυτό δεν μπορούν να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα. Αναγκαστικά, πρέπει να στηθούν στον γκισέ της εφορίας για να βρουν τι χρωστάνε. Και εκεί ανακαλύπτουν ότι έχουν απλήρωτα χρέη προς τους δήμους και ότι αυτά έχουν αβγατίσει, εν αγνοία τους, με τα χρόνια. Οι προσαυξήσεις μάλιστα –όπως στην περίπτωση του λεγόμενου ΤΑΠ– φτάνουν μέχρι και 200% της αρχικής οφειλής ενώ οι ξεχασμένες κλήσεις μπορούν να φτάσουν ακόμα υψηλότερα.
Διαβάστε ακόμη
PPF: «Τρέχει» έργα προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ – Σε εξέλιξη 448 διαγωνιστικές διαδικασίες (pic)
Οικογένεια Τσαντίλη: Οδεύουν ξανά προς το σφυρί οι εξοχικές κατοικίες στην Αυλίδα (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ