H πολυαναμενόμενη ρύθμιση του υπουργείου Υποδομών που θα ξεμπλοκάρει τα δημόσια έργα από τον πόλεμο προσφυγών, κατατέθηκε σήμερα στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.
Στόχος της τροπολογίας είναι να συμπληρώσει τα κενά και τις ασάφειες του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου και να αντιμετωπίσει τις διοικητικές αλλά και τις ποινικές κυρώσεις που καθήλωσαν για μήνες τα εργοτάξια, τινάζοντας στον αέρα έργα συνολικού ύψους 2,5 δις. ευρώ.
Κατά την ομιλία του στην βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, ανέφερε ότι με την τροπολογία αποσαφηνίζεται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο σε σημεία που υπήρχαν ασάφειες και αμφισβητήσεις, οι οποίες καλλιέργησαν το έδαφος για μεγάλες δικαστικές διενέξεις.
“Υπενθυμίζω ότι το γενικό πλαίσιο του 4389/2016 είναι ότι όποια επιχείρηση διευθετεί τις υποθέσεις της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού απαλλάσσεται από ποινικές και πάσης φύσεως» άλλες διοικητικές κυρώσεις” είπε ο κ. Καραμανλής.
Όπως σημείωσε, ο τρόπος με τον οποίον διατυπώθηκε όμως μέρος αυτής της πρόβλεψης δημιούργησε σειρά παρερμηνειών, που οδήγησαν σε έναν κυκεώνα ενστάσεων. Το αποτέλεσμα ήταν να παγώσουν δημοπρατούμενα έργα και ταυτόχρονα να κινδυνεύουν με μεγάλες καθυστερήσεις και έργα που έχει ανάγκη ο τόπος.
Συγχρόνως όμως αν κλιμακωθεί μια τέτοια κρίση, να δημιουργηθεί φαινόμενο ντόμινο που θα πλήξει το τραπεζικό σύστημα και συνολικά την οικονομία.
Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι για πρώτη φορά, θεσπίζονται και μέτρα –ιδιαιτέρως αυστηρά- για όποιον επαναλάβει τις σχετικές παραβάσεις. Κάτι που δεν προβλεπόταν στο Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2016.
Δεν μπορεί όπως είπε, μια εταιρεία κάθε τόσο να κάνει τις ίδιες παραβάσεις και στη συνέχεια να έρχεται και να διευθετεί την υπόθεσή της σαν να μην τρέχει τίποτα. “Την πρώτη φορά, να τη διευθετήσεις. Αν το κάνεις δεύτερη φορά, όμως, θα αντιμετωπίσεις σοβαρότατες κυρώσεις”.
Συγκεκριμένα, με την τροπολογία προβλέπεται ότι αν εντός 6 ετών από την προηγούμενη έκδοση της αρχικής διαπιστωτικής απόφασης εκδοθεί νέα, αυτή θεμελιώνει λόγο αποκλεισμού της επιχείρησης από διαγωνισμούς για δημόσιες συμβάσεις ή συμβάσεις παραχωρήσεων.
Κι αυτό θα ισχύει από την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου και στο εξής χωρίς να υπάρχει καμία αναδρομική ισχύς για τις υποθέσεις που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται ενώπιον του ΣτΕ.
Με την τροπολογία αυτή σύμφωνα με τον υπουργό αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που είχε δημιουργήσει το προηγούμενο νομικό πλαίσιο, γίνεται πιο αυστηρό το πλαίσιο εκεί που χρειαζόταν και μπαίνουν σαφείς, καθαροί και ενιαίοι κανόνες για όλους.
Δείτε εδώ την Τροπολογία