Αίτημα παράτασης του νόμου για τα αυθαίρετα που λήγει στις 8 Νοεμβρίου απευθύνουν δημόσια, μετά τους μηχανικούς του ΤΕΕ και οι αρχιτέκτονες. Χθες, ο σύλλογος αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) επανήλθε στο θέμα, ζητώντας από το ΥΠΕΝ να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που έχει δημιουργηθεί στην αγορά, την στιγμή που σε 20 μέρες εκπνέουν με βάση το νόμο οι σχετικές προθεσμίες.
Είναι η πρώτη φορά που ο επιστημονικός σύλλογος τάσσεται ανοικτά υπέρ της παράτασης, επικαλούμενος αντιφατικές ερμηνείες αλλά και τις καθημερινές οδηγίες όπως αναφέρει, του συλλόγου των συμβολαιογράφων στα μέλη του.
«Οι αρχιτέκτονες και μηχανικοί είναι υποχρεωμένοι, καθ’ υπέρβαση των συμβατικών υποχρεώσεών τους, να επανέρχονται σε ολοκληρωμένες δηλώσεις να τις ανοίγουν και να τις διορθώνουν, προκειμένου να ξεπεραστούν σφάλματα παλαιοτέρων τίτλων και να είναι εφικτές οι νέες δικαιοπραξίες» αναφέρει ο ΣΑΔΑΣ.
Εξαιτίας αυτής της πρακτικής, όπως σημειώνει, κανένας επαγγελματίας δεν προχωρά σε περαίωση των δηλώσεων με την εισαγωγή στοιχείων και σχεδίων μέχρι να γίνει κάποια δικαιοπραξία. Μόνο όταν βεβαιωθεί ότι υπάρχει συμφωνία με τον συμβολαιογράφο, προχωρά σε περαίωση της δήλωσης.
Οι αρχιτέκτονες με επιστολή που απέστειλαν προχθές προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου, τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού Ευθύμιο Μπακογιάννη και τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, υποστηρίζουν ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες αντιλαμβάνονται τις αυθαιρεσίες των ακινήτων τους όταν χρειαστεί να προβούν σε κάποια δικαιοπραξία ή αδειοδότηση.
Υπενθυμίζεται ότι προ εβδομάδων ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος έσπευσε κατά παράβαση κάθε μορφής δεοντολογίας να υποκαταστήσει το υπουργείο και να ανακοινώσει ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση, επικαλούμενο δήλωση του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη.
Όμως ακόμη και στο ΥΠΕΝ δεν αρνούνται ότι προσανατολίζονται σε παράταση του νόμου. Υποστηρικτικό σε ολιγόμηνη παράταση εμφανίζεται και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το οποίο δια μέσω του Προέδρου του έχει προτείνει στην κυβέρνηση εξάμηνη παράταση μέχρι να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου.
Οι αρχιτέκτονες στην επιστολή που απέστειλαν ζητούν να αποφευχθεί νέα εμπλοκή στις δηλώσεις και αναφέρουν ότι για να είναι εφικτές οι δικαιοπραξίες και οι αδειοδοτήσεις, το ΥΠΕΝ θα πρέπει να προχωρήσει:
-σε παράταση εισαγωγής νέων δηλώσεων στον Ν.4495/17 μέχρι την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων.
-στη διαρκή δυνατότητα εισαγωγής στοιχείων και σχεδίων, τόσο στον Ν.4178/13, όσο και στον Ν. 4495/17, τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν επιφέρει καμία εμπλοκή στην εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου.
-στη διασφάλιση του αναγκαίου συντονισμού για την παροχή οδηγιών από τους συλλόγους των συμβολαιογράφων, με τρόπο ώστε να μην απαιτούν από τους μηχανικούς σχόλια και αναφορές που δεν προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία.