search icon

Οικονομία

Αυτά είναι τα νέα κίνητρα για συγχωνεύσεις – εξαγορές και για την Έρευνα και Καινοτομία

Προτεραιότητα η ενίσχυση της Βιομηχανικής παραγωγής, είπε ο υπ. Ανάπτυξης κ Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη συνέντευξη Τύπου όπου εξειδικεύονται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού – Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα απλουστευτούν

Η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης μέσω της διασύνδεσης με την Έρευνα – Καινοτομία, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπ. Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος προχωρώντας σε εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. 

«Κεντρικός στόχος μας είναι η σύγκλιση των εισοδημάτων και του επιπέδου ζωής των πολιτών με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η μείωση των ανισοτήτων. Προϋπόθεση γι’ αυτό  είναι η υλοποίηση ενός νέου παραγωγικό μοντέλου σε συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έχουν συντελεστεί τα προηγούμενα χρόνια», σχολίασε  ο υπουργός, τονίζοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται η στρατηγική πάνω στους τρεις πυλώνες που ανέφερε πρόσφατα ο πρωθυπουργός: 

την Εθνική Στρατηγική για την Ενίσχυση της Σύγχρονης Βιομηχανίας, 

-τις Μεταρρυθμίσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας, και 

-την Επέκταση των κινήτρων για την Έρευνα – Καινοτομία, τις Συγχωνεύσεις και Εξαγορές

«Προτεραιότητα η ενίσχυση της Βιομηχανίας» 

 Σε ο,τι αφορά στην ενίσχυση της Βιομηχανίας, που αποτελεί προτεραιότητα, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, ήδη είναι σε εξέλιξη τρεις δράσεις:

-Άμεση χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων στον βιομηχανικό τομέα που συμβάλλουν στον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας με 170 εκατ. ευρώ από πόρους του ΤΑΑ. Μάλιστα όπως είπε ο υπ. Ανάπτυξης, οι αποφάσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να ληθφούν μέσα στο επόμενο 2μηνο 

-Πρόγραμμα ψηφιοποιησης των ΜμΕ με 85 εκατ. ευρώ, και 

-Πρόγραμμα αναβάθμισης βιομηχανικών πάρκων χρηματοδοτούμενο απ’ το ΤΑΑ συνολικού προϋπολγοισμού 90,4 εκατ. ευρώ 

Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που περιορίζονται 

Στο «μέτωπο» της κατάργησης της γραφειοκρατίας, αναμένεται να απλουστευτούν ή να καταργηθούν 15 χρονοβόρες διαδικασίες με στόχο τη μείωση εντός διετίας κατά τουλάχιστον 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Κάτι, που σύμφωνα με την παρουσίαση, θα γίνει με δύο τρόπους: Με αυστηρή μεθοδολογία μέτρησης και με κατάργηση περιττών διαδικασιών 

«Ενδεικτικά ανάμεσα στις 15 διαδικασίες που θέλουμε να γίνουν πιο απλές, είναι η υποβολή, ο έλεγχος, η πιστοποίηση έργων επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας. Επίσης οι διαδικασίες έκδοσης και τροποποιήσεις εγκεκριμένου εξαγωγέα και οι διαδικασίες λήψης τελωνειακών αδειών», σημείωσε ο υπουργός. Ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε πως η οριστικοποίηση της λίστας είναι προϊόν συνεργασίας και με άλλα υπουργεία. 

Κίνητρα για Καινοτομία 

Στο κομμάτι των κινήτρων για την Ενίσχυση της Έρευνας και της Καινοτομίας, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε πως θα εισαχθούν νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, που σήμερα ανέρχεται σε 200% για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που διαμορφώνονται σε:

– 250% υπερέκπτωση για έργα που κάνουν σε συνεργασία με startups και ή ερευνητικά κέντρα

– 300% για ΜμΕ έντασης γνώσης, που οι δαπάνες Ε&Α ε’ομαο άνω του 20%

– 315% για ΜμΕ έντασης γνώσης εάν υπερβαίνουν τον μ.ο. των αντίστοιχων δαπανών των δύο προηγούμενων ετών

«Θέλουμε να επιβραβεύσουμε και να δώσουμε κίνητρα στις εταιρείες που έχουν σταθερά ως προτεραιότητα την έρευνα και καινοτομία», τόνισε ο υπ. Ανάπτυξης. 

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε επίσης ότι θα επεκταθεί το κίνητρο για την εμπορική εκμετάλλευση της πατέντας. «Σήμερα ισχύει 3ετής απαλλαγή των σχετικών κερδών από φόρο. Με τη νέα ρύθμιση θεσπίζεται μείωση 10% του φόρου εισοδήματος για επιπλέον 7 έτη μετά την λήξη της τριετίας», είπε ο υπουργός.  

Παράλληλα θα διευρυνθούν και τα φορολογικά κίνητρα για τους “επενδυτικούς αγγέλους” (angel investors). Σήμερα προβλέπεται έκπτωση απ’ το φορολογητέο εισόδημα φορολογουμένου – επενδυτή, ποσοστού 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του Εθνική Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων και έως 300 χιλ. ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση το ανώτατο όριο αυξάνεται σε 900 χιλ. ευρώ. 

Τα νέα κίνητρα για Εξαγορές – Συγχωνεύσεις 

Αντίστοιχα, όπως τόνισε ο υπ. Ανάπτυξης, επεκτείνονται τα κίνητρα για τις Εξαγορές και Συγχωνεύσεις «ώστε να έχουμε πιο ανταγωνιστικές, μεγαλύτερες και πιο παραγωγικές επιχειρήσεις».

Στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται η μείωση του ελάχιστου ορίου εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που θα προκύπτει από συνεργασία – μετασχηματισμό σε 100 χιλ. από 125 χιλ. ευρώ που είναι σήμερα ώστε να εξασφαλίζεται φοροαπαλλαγή 30% επί των κερδών.

Επίσης θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς  φορολογικής ζημιάς για μετασχηματιζόμενες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το δημοσιονομικό κόστος με βάση την υπάρχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα εκτιμάται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως, ωστόσο αναμένονται πολλαπλάσια οφέλη στην πραγματική οικονομία.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι απ’ το 2024 εφαρμόστηκαν σημαντικά επενδυτικά κίνητρα που περιλαμβάνουν:

-τη μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου από 0,5% σε 0,5% με ετήσιο κόστος 22 εκατ. ευρώ

-τη μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών με ετήσιο κόστος 21 εκατ. ευρώ

-την κατάργηση του φόρου τόκων για τα κρατικά ομόλογα με ετήσιο κόστος 7 εκατ. ευρώ

Golden Visa 

Τέλος, σε ο,τι αφορά στην επέκταση του μέτρου της Golden Visa ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι από 1/1/2025 όποιος αλλοδαπός επενδύει 250 χιλ. ευρώ σε σε startup που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων (Elevate Greece) τότε θα λαμβάνει άδεια παραμονής υπό τη μορφή Golden Visa. 

Διαβάστε ακόμη 

Σαουδική Αραβία: Το σχέδιο Vision 2030 ύψους $1,3 τρισ., τα giga projects και ο στόχος για 150 εκατ. επισκέπτες

Μακεδονία Παλλάς: Γιατί βλέπει καλύτερες μέρες – Αύξηση από 5 έως 10% φέτος (pic)

Μαρίνος Παράβαλος: Δεύτερος πλειστηριασμός για ακίνητο στην Αρκαδία (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version