© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ενεση ρευστότητας σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, τη μεταποίηση και τη γεωργία, ετοιμάζεται να δώσει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), την ώρα που μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των επιχειρήσεων.
Η ομάδα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεοδώρου Σκυλακάκη που τρέχει τις δράσεις του «Ελλάδα 2.0» ( το συνολικό πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από το ΤΑΑ) ανεβάζει ταχύτητες για να προχωρήσουν τάχιστα οι νέοι διαγωνισμοί αλλά και να ολοκληρωθούν οι εγκριτικές διαδικασίες για τις προκηρύξεις που τρέχουν. Η εμφαση δίνεται στα εξής προγράμματα που αφορούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες και συγκεκριμένα:
1. «Μετασχηματισμός στον γεωργικό τομέα»: Το αγροδιατροφικό πακέτο που προκηρύχθηκε το καλοκαίρι είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό στάδιο επιλογής των δικαιούχων (95% μικρομεσαίοι και συνεταιρισμοί) και οι προκαταβολές μπορεί να αρχίσουν να διανέμονται εντός του έτους. Υπολογίζεται ότι στον αγροδιατροφικό τομέα θα μπορέσουν να ξεκινήσουν επενδύσεις μέσα στους πρώτους μήνες του 2023. Με περίπου 500 εκατ. ευρώ συνολική επιδότηση από το ΤΑΑ θα κινητοποιήσουν πόρους που προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα δρομολογούνται τα νέα προγράμματα για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών γεωργικών εκμεταλλεύσεων ΜΜΕ σε καλλιέργειες που είναι ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή και παράγουν προϊόντα με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα.
2. Εξυπνη μεταποίηση: Προβλέπεται συγχρηματοδότηση μέχρι 50% με προϋπολογισμό 75 εκατ. ευρώ για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων του βιομηχανικού τομέα, με σκοπό την αναβάθμιση του παραγωγικού εξοπλισμού και των υποδομών τους με προηγμένες έξυπνες τεχνολογίες που έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Η περίοδος υποβολής των επενδυτικών σχεδίων ξεκινάει την 6η Δεκεμβρίου 2022 και λήγει την 31η Ιανουαρίου 2023.
Περιλαμβάνει επενδύσεις που αφορούν την ψηφιοποίηση των γραμμών παραγωγής, την αυτοματοποίηση και τη διασύνδεση των αλυσίδων εφοδιασμού, τον σχεδιασμό και την παραγωγή έξυπνων προϊόντων και υπηρεσιών, την εφαρμογή έξυπνων παραγωγικών τεχνολογιών σε δίκτυο υπερυψηλής ταχύτητας/5G, τον μηχανικό, εργαστηριακό και παραγωγικό εξοπλισμό, τον εξοπλισμό ποιοτικού ελέγχου, τον εξοπλισμό λογισμικού και πληροφορικής, τις άδειες λογισμικού, τις άδειες υπολογιστικού νέφους, υπηρεσίες εφαρμογής για τις νέες υποδομές πληροφορικής και λογισμικού, τις υπηρεσίες ασφάλειας πληροφορικής, τον σχεδιασμό προϊόντων, τη διανοητική ιδιοκτησία, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τις δαπάνες πιστοποίησης.
3. «Εξοικονομώ – Επιχειρώ»: Το νέο πρόγραμμα, που θα προκηρυχθεί στις αρχές του επόμενου έτους, αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εμπορίου, υπηρεσιών και τουρισμού.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του ΤΑΑ και ο προϋπολογισμός του θα κατανεμηθεί ως εξής:
■ 100 εκατ. ευρώ για τους κλάδους εμπορίου και υπηρεσιών.
■ 100 εκατ. ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού.
Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σημαντικές παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, όπως αυτές του κτιριακού κελύφους και των συστημάτων φωτισμού, επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού χώρων, εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.ά.
Ειδικότερα:
■ Για τους κλάδους εμπορίου και υπηρεσιών ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 ευρώ.
■ Για τον κλάδο του τουρισμού ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 50.000 έως και 500.000 ευρώ. Η δυναμικότητα της μονάδας θα πρέπει να είναι έως 100 κλίνες.
Οι ενισχύσεις θα διαμορφώνονται στο 50% για πολύ μικρές και μικρές και στο 40% για τις μεσαίες. Παράλληλα επιχειρείται από την αρχή του 2023 να ξεκινήσουν τα 2 σκέλη των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το πιο μεγάλο είναι το εθνικό σκέλος του InvestEU, που με 500 εκατ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μοιράσει δάνεια τύπου «Πακέτου Γιουνκέρ» με ενδιάμεσο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την EBRD. Επιπλέον 500 εκατ. ευρώ δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα καταλήξουν σε startup εταιρείες (equity funds) με εκτίμηση για κάλυψη πάνω από 200 επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τη διετία 2021-2022 οι επενδύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 30% περίπου συγκριτικά με το 2019 και αναμένεται πολύ μεγαλύτερη αύξηση κατά το χρονικό διάστημα 2023-2025, με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης.
Συνολικά, από το ΤΑΑ η Ελλάδα υπολογίζει σε περίπου 30 δισ. ευρώ (χωρίς τα πρόσθετα ενεργειακά κονδύλια REPowerEU) που εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσουν συνολικά 60 δισ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
Plug and Play: Από τη Silicon Valley στην Αθήνα – «Σαφάρι» για ελληνικές start ups (pics)
Σταϊκούρας: Η Ελλάδα συνεχίζει να υπερβαίνει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη