Αξιοσημείωτες αντοχές σε εποχές πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, επιδεικνύει η ελληνική οικονομία, υπερβαίνοντας σε ανάπτυξη τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και καταγράφοντας συνεχή τρίμηνα ισχυρής ανάκαμψης, ακόμα και μετά την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία. Η δυναμική της πραγματικής οικονομίας -με το ΑΕΠ να κοντεύει πλέον να φτάσει ή και να ξεπεράσει ως τα τέλη του έτους τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ- δημιουργεί αυξημένα δημοσιονομικά περιθώρια και επιπλέον κρατικά έσοδα για νέες παρεμβάσεις και «μέτρα με μέτρο» από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ
Η ΕΛΣΤΑΤ σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει το ύψος της αύξησης του ΑΕΠ της χώρας στο β’ τρίμηνο του 2022, ύστερα από την εντυπωσιακή αύξηση κατά 7% που είχε καταγράψει η ελληνική οικονομία στο α΄ τρίμηνο. Από τις 24 Φεβρουαρίου η ρωσική εισβολή έχει ανατρέψει τα πάντα στην ευρωπαϊκή οικονομία, όμως για την Ελλάδα οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι:
· στο β΄τρίμηνο συνεχίστηκε η ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας, με ρυθμούς τουλάχιστον 4% ή 5%. Μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, θα σημαίνει ανάπτυξη πάνω από 5% για το «πολεμικό» α ΄εξάμηνο του έτους
· στους μήνες που ακολούθησαν, σύμφωνα με πληροφορίες από το newmoney.gr , τα τουριστικά έσοδα Ιουλίου και Αυγούστου για τη χώρα μας κινήθηκαν ακόμα υψηλότερα, προσθέτοντας περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ. Παράλληλα , μεγάλη αύξηση (ρεκόρ έτους ως τώρα) εμφανίζουν και οι ηλεκτρονικές πληρωμές (τζίρος) στην αγορά.
Ωστόσο η εικόνα αύξησης της οικονομίας «θολώνει» από την βίαιη εξαγωγή συναλλάγματος προς Ρωσία και πετρελαιοπαραγωγές χώρες, για εισαγωγή πανάκριβου φυσικού αερίου και πετρελαίου. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας ήταν στην πραγματικότητα πάνω από 7% στο α΄τρίμηνο, με νέες επενδύσεις, τουριστικές εισπράξεις, αναθέρμανση της αγοράς, αύξηση παραγωγής κλπ. Αλλά από τις επιδόσεις αυτές αφαιρείται το χρήμα που χάνεται από τη χώρα, για να πληρωθούν καύσιμα από Ρωσία και πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Η διαφυγή τεράστιων πόρων από τη χώρα, μπορεί μάλιστα να οδηγήσει και σε εκ των υστέρων αναθεωρήσεις και ανατροπές, για την αύξηση του ΑΕΠ που επισήμως ανακοινώθηκε για το α΄τρίμηνο, ή και στα επόμενα.
Πάντως με τις σημερινές τιμές αερίου –δεκαπλάσιες από πέρυσι- ως το τέλος της χρονιάς εκτιμάται ότι μπορεί να εξαχθούν 14 ως 15 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από πέρυσι για καύσιμα, αν δεν μειωθεί δραστικά η κατανάλωση καυσίμων τον φετινό χειμώνα. Ο κίνδυνος έτσι για τη χώρα φέτος είναι, μήπως όλη η ωφέλεια από το τουριστικό συνάλλαγμα που αφήνουν εκατομμύρια τουρίστες (προβλέπεται στα 15 δισ. για φέτος) να εκμηδενιστεί και να μεταφερθεί σε τρίτες χώρες, για αγορές και πληρωμές φυσικού αερίου σε εξωφρενικά αυξημένες τιμές.
Αντιθέτως, αν δεν είχαν αυξηθεί οι τιμές αερίου από πέρυσι, το ΑΕΠ θα ήταν φέτος και 15 δισ. ευρώ υψηλότερο ή περίπου 7%-7,5% του ΑΕΠ . Δηλαδή αντί 3,1% που προβλέπει η κυβέρνηση, θα ξεπερνούσε ακόμα και το 10%. Παρόλα αυτά, δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τελικά και το 4% (ενώ 3,5% προβλέπει για τη χώρα μας ως τώρα η ΕΕ).
Ακόμα και έτσι, ακριβώς την ώρα που στην Ευρώπη μαζεύονται «μαύρα σύννεφα» ύφεσης, η Ελλάδα διαφαίνεται ότι μπορεί να παραμένει και πάλι σε ανάπτυξη στους επόμενους μήνες, λόγω της δυναμικής πραγματικής οικονομίας, αλλά και με τις βοήθειες από δράσεις του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης ή του νέου ΕΣΠΑ, που σταδιακά αρχίζουν να μπαίνουν σε πρακτική εφαρμογή.
Διαβάστε ακόμη
Στο 85% του 2019 -με 14,7 εκατ.- η επιβατική κίνηση στο Ελ. Βενιζέλος το 8μηνο
Μύλοι Αλλατίνη: Σήμερα «κληρώνει» για την επόμενη μέρα του βιομηχανικού συγκροτήματος (pics)