search icon

Οικονομία

ΑΕΠ: Οι αντοχές στην κρίση «στρώνουν χαλί» σε oίκους αξιολόγησης και παροχές

Στο 2ο τρίμηνο αυξήθηκαν και δεν υποχώρησαν οι βασικοί «πυλώνες» που στήριξαν την ανάπτυξη όμως η ακρίβεια «σκοτώνει» το εμπόριο και την αγορά

Τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθούν μέσα στις επόμενες μέρες  και εβδομάδες οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αλλά και οι προσεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας  από τους οίκους αξιολόγησης, έβαλαν από χθες οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

Εκτός από όλους τους εξωγενείς κινδύνους και κρίσεις που ταλανίζουν την διεθνή και ελληνική οικονομία εδώ και μια τριετία, την φορά αυτή η ελληνική οικονομία άντεξε και στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και τις διπλές κάλπες Μαΐου – Ιουνίου.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι στο 2ο τρίμηνο του 2023 η ελληνική οικονομία αυξανόταν με ρυθμούς 2,7% ετησίως, καθώς όλοι οι κλάδοι «πετούσαν»: η κατανάλωση  των νοικοκυριών αυξήθκε 3,2%

Είναι ενδεικτικό ότι παρά την όποια εκλογική αβεβαιότητα, στο 2ο τρίμηνο αυξήθηκαν και δεν υποχώρησαν οι βασικοί «πυλώνες» που στήριξαν την Ανάπτυξη, ακόμα και σε πανδημίες ή πολέμους. Συγκεκριμένα:

·  οι άμεσες επενδύσεις (σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 7,9% εν σχέσει με τον προηγούμενο χρόνο!

·  η ιδιωτική κατανάλωση των νοικοκυριών της χώρας αυξήθηκε κατά 3,2%.

Μπούμερανγκ η αισχροκέρδεια

Η ελληνική οικονομία άντεξε σε όλες τις εισαγόμενες κρίσεις, αλλά οι αντοχές της δοκιμάζονται ξανά λόγω της ακρίβειας. Τα ίδια στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως θα αποτελούσε κίνδυνο για την ελληνική οικονομία, τυχόν εφησυχασμός και υπερβολική αισιοδοξία πως «όλα θα οδεύουν καλά πάντα» απέναντι στις εισαγόμενες κρίσεις.

Και αυτό γιατί η εισαγόμενη ακρίβεια αλλά και η εγχώρια αισχοκέρδεια, δείχνουν ότι αρχίζουν να πλήττουν το εμπόριο και, κατ’επέκτασην,  ολόκληρη την αγορά –και πάντως όχι μόνον όσους αισχροκερδούν.

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ το 2ο τρίμηνο η ελληνική Οικονομία πέτυχε ανάπτυξη 2,7% σε ετήσια βάση και 1,3% εν σχέσει με το 1ο τρίμηνο 2023:

·  την μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής από όλους κλάδους της οικονομίας στο 2ο (κατά 2,7% ετησίως) είχαν οι “επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες”, δηλαδή …μηχανικοί, λογιστές και δικηγόροι !

·  αντιθέτως το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, που αντιπροσωπεύει το 1/4  του ΑΕΠ της ελληνικής αγοράς συνολικά, αυξήθηκε μόλις …. 0,8%.

Ακόμα χειρότερα, το εμπόριο φαίνεται να έχει κολλήσει εδώ και 9 μήνες στα ίδια ακριβώς  επίπεδα, των περίπου 13,2 δισ. ευρώ ανά τρίμηνο! Και αυτό, παρότι το 2021 ο όγκος του κλάδου στη χώρα αυξανόταν   κατά 200 ή 600 ή 800 εκατ. ευρώ κάθε τρίμηνο.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Ότι ο πληθωρισμός απληστίας φέρνει ενίοτε και τα αντίθετα αποτελέσματα: η «αρπαχτή» τρομάζει κόσμο ή προκαλεί αμυντικές τάσεις και στάσεις στους καταναλωτές; αναγκάζοντάς τους να κόβουν δαπάνες ή να απέχουν από αγορές που ώς τώρα έκαναν.

Το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή, όπως εξηγούν στελέχη του οικονομικπύ επιτελείου, είναι πόσο καιρό θα μπορούσε να κρατήσει η «αποχή» και απόσταση των καταναλωτών, μέχρι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη  των καταναλωτών που χάθηκε «στης ακρίβειας τον καιρό».

Διαβάστε ακόμη

Το όνειδος και οι ευθύνες για τον φόνο στο πλοίο, Μητσοτάκης στη ΔΕΘ μόνο ομιλία και συνέντευξη, ο Αντρέα, η Κλαούντια και η Avramar

Viva Wallet: Τα «καυτά» θέματα στην ατζέντα της γενικής συνέλευσης που απειλούν το deal με τη JP

Αν. Ανδρεάδης (Sani/ Ikos): Η πρόβλεψη για πάνω από 20 δισ. τουριστικές εισπράξεις φέτος και το στρατηγικό ρίσκο για το 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version