search icon

Οικονομία

ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο μισθοί, συντάξεις και αμοιβές από το εξωτερικό – Ξεκινούν έλεγχοι από το 2016!

Φοροδιαφυγή εξωτερικού: Δεν «ιδρώνει το αυτί» των παραβατών ακόμα και όταν πιάνονται - Η ΑΑΔΕ προχωρά σε αλλαγές και αναπτύσσει συστήματα εντοπισμού των παραβατών στην Ελλάδα και της φορολογητέας ύλης που διαφεύγει από φόρους

«Εισαγωγές»  στοιχείων και «εξαγωγές» ελέγχων κάνει –με επιτυχία πλέον- η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.  Μετά από δεκαετίες φοροαπόκρυψης εισοδημάτων στο εξωτερικό, η ΑΑΔΕ έχει επιτύχει ένα τεράστιο άλμα: συνεργάζεται με τις φορολογικές διοικήσεις δεκάδων ξένων κρατών, ζητάει στοιχεία αλλά αναπτύσσει και συστήματα εντοπισμού των παραβατών στην Ελλάδα και της φορολογητέας ύλης που διαφεύγει από φόρους.

’Ετσι το προαιώνιο πρόβλημα «τι κάνει η Εφορία;» για τους επιτήδειους εκτός συνόρων, αρχίζει να βρίσκει πλέον απάντηση. Ωστόσο αποδεικνύεται ότι υπάρχει ακόμα δρόμος για να φτάσει στον αντικειμενικό στόχο του το ελλνικό δημόσιο. Γιατί ακόμα  και αν ή όταν εντοπιστούν, ελάχιστοι φοροφυγάδες–ακόμα και μισθωτοί και συνταξιούχοι- σπεύδουν τελικά να υποβάλουν δήλωση αφού πιαστούν, για τα λεφτά που κρύβανε από την εφορία!

Με βάση κάθε διαθέσιμη πληροφορία από αλλοδαπές αρχές, διενεργήθηκαν εντός του 2022 η ΑΑΔΕ έκανε τις εξής διασταυρώσεις:

• για μισθούς, συντάξεις, διοικητικές αμοιβές και εισόδημα από ακίνητα:

Οι έλεγχοι αφορούσαν υποθέσεις για το έτος 2017 που πλσιάζει προς παραγραφή λόγω πενταετίας, αλλά σταδιακά επεκτείνονται και στα πλησιέστερα έτη.

Για το έτος 2017 πάντως, οι πληροφορίες αφορούσαν 131.828 ενεργούς ΑΦΜ. Εξ αυτών εντοπίστηκαν οι 117.092. Δηλαδή διασταυρώνονται σχετικά εύκολα αφού το ποσοστό ταυτοποίησης ανήλθε σε 89%.

Μετά από αναζήτηση και παρότρυνση από την ΑΑΔΕ προς τους υπόχρεους, υποβλήθηκαν 4.109 εκπρόθεσμες ή αναδρομικές φορολογικές δηλώσεις. Ωστόσο αυτό σημαίινει ότι το 96,5% εξ όσων ταυτοποιήθηκαν, δεν έκανε τελικά δήλωση!

Στο 3,5% που ανταποκρίθηκε καταλογίστηκαν φόροι σε 7,1 εκατ. ευρώ.  Η ΑΑΔΕ πλέον μπορεί όμως να τους ελέγξει έτι περαιτέρω, ώστε να φορολογήσει για τα εισοδήματα αυτά τους υπόχρεους.

• για τόκους και μερίσματα αλλοδαπής:

Εδώ οι έλεγχοι είναι μάλλον δυσκολότεροι. Τα στοιχεία ξεκινούσαν από το έτος 2016. Αφορούσαν 8.252 εγγραφές, αλλά μπόρεσαν να διασταυρωθούν μόλις 1.668 ΑΦΜ, δηλαδή το ποσοστό ταυτοποίησης ανήλθε σε μόλις 20%.

Μετά από παρότρυνση για υποβολή των απαιτούμενων Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2016, ανταποκρίθηκαν μόλις 302 υπόχρεοι ή σχεδόν 3 στους 100, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 258 χιλιάδες ευρώ.

Ωστόσο για όλους τους υπόλοιπους οι έλεγχοι συνεχίζονται, καθώς έχουν ανακύψει  «νέα στοιχεία».

• για τόκους καταθέσεων φυσικών προσώπων αλλοδαπής:

Για το 2016 από 27.508 ταυτοποιημένες εγγραφές, διασταυρώθηκαν οι 6.275. Δηλαδή το ποσοστό ταυτοποίησης ανήλθε σε 23%. Μετά από αναζήτηση και  ειδοποίηση των υπόχρεων, υποβλήθηκαν 265 φορολογικές δηλώσεις (ποσοστό ανταπόκρισης μόλις 5%) με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 79 χιλιάδες ευρώ.

Διαβάστε ακόμα: 

Τα 4 μεγάλα επιχειρηματικά στοιχήματα του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Όμιλος Quest: Τα «χρυσά» deals που έχτισαν το «οικοδόμημα» του 1 billion plus (pic)

OpenAl: Με έως $20.000 θα ανταμείβονται οι χρήστες για να βρουν σφάλματα στο ChatGPT

Exit mobile version