search icon

Οικονομία

25.500 «στόχους» για φορολογικούς ελέγχους βάζει η ΑΑΔΕ

Πάνω από 85 έλεγχοι κάθε μέρα μόλις τελειώσει η καραντίνα - Ποιους και πώς θα ελέγξει πρώτους η εφορία το 2021

Μετά το «πάγωμα» των φορολογικών ελέγχων από τα μέσα του 2020 λόγω κορωνοϊού, το 2021 φαίνεται πως επιστρέφει σταδιακά η κανονικότητα.

Με απόφασή του, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θέτει ως στόχο την διενέργεια 25.500 φορολογικών ελέγχων συνολικά κατά το έτος 2021. Αναλογούν δηλαδή 85 έλεγχοι κάθε εργάσιμη ημέρα πανελλαδικά κατά μέσο όρο, αν και το μεγαλύτερο βάρος και ένταση των ελέγχων αναμένεται όταν χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί λόγω πανδημίας.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι έλεγχοι που θα δρομολογηθούν για εφέτος, θα εστιάζουν σε «φρέσκιες» υποθέσεις φοροδιαφυγής. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα ξεσκονίζουν τα φορολογικά στοιχεία των φορολογουμένων κυρίως για τα έτη 2018 και μετά ενώ, αν βρίσκουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, θα επεκτείνονται και σε περισσότερα χρόνια πριν.

Σύμφωνα με την Απόφαση Πιτσιλή, το έτος 2021 θα διενεργηθούν 23.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης (Γ.Δ.Φ.Δ.).

Από το σύνολο αυτών των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.

Και εξ αυτών τα ¾ ή ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για την οποία έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Πέραν του αριθμού των φορολογικών ελέγχων που ορίζονται ως άνω, το έτος 2021 θα διενεργηθούν από τις ως άνω ελεγκτικές υπηρεσίες και άλλοι 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.

 

Διαβάστε ακόμη: 

Με τρεις ταχύτητες η αγορά κατοικίας το 2021 στην Ελλάδα

Αγοραπωλησίες πλοίων: Ποια ήταν τα ποσά που έδωσαν οι Έλληνες εφοπλιστές το 2020

MyCar: Άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων

Exit mobile version