Όσοι χρωστούν στην εφορία και στον ΕΦΚΑ ποσά μεγαλύτερα από 150.000 ευρώ και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα για πάνω από 1 έτος θα λάβουν έως και σήμερα μήνυμα στο TaxisNet.
Το μήνυμα θα υπενθυμίζει στους οφειλέτες ότι θα πρέπει είτε να αποπληρώσουν την οφειλή τους είτε να την ρυθμίσουν έως τις 21 Ιουνίου ενόψει και της επικαιροποίησης – δημοσιοποίησης της λίστας των μεγαλο-οφειλετών στα τέλη του μήνα.
Παράλληλα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλής με οδηγίες που απέστειλε στον ελεγκτικό μηχανισμό ζητά να προχωρήσει στον άμεσο έλεγχο υποθέσεων οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους, εισαγγελικές παραγγελίες, υποθέσεις μεγάλων επιστροφών φόρων και αγοραπωλησίες ακινήτων που δεν εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικών αξιών.
Με βάση τις οδηγίες οι υποθέσεις οι οποίες θα πρέπει να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα κατατάσσονται με βάση ένα αυτοματοποιημένο μοντέλο αντικειμενικής αξιολόγησης υποθέσεων κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων καθώς και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που είναι διαθέσιμα στην ΑΑΔΕ.
Έλεγχοι με ανάλυση κινδύνου
- Από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης θα πραγματοποιηθούν 25.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι.
Οι υποθέσεις που ελέγχονται κατά προτεραιότητα επιλέγονται με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου βάσει δεδομένων που είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά, καθώς και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που είναι διαθέσιμα στην ΑΑΔΕ. Από το σύνολο των υποθέσεων κάθε ελεγκτικής υπηρεσίας ελέγχονται, κατά προτεραιότητα, οι υποθέσεις που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση.
Οι πιο πρόσφατες υποθέσεις
Τουλάχιστον το 70% του συνόλου των υποθέσεων που θα ελεγχθούν θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.
Τουλάχιστον το 75% θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας, για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Φορολογία ακινήτων
Πάνω από 2.500 υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου που αφορούν σε μη ετήσιες υποχρεώσεις, θα ελεγχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
- Έμφαση αναμένεται να δοθεί σε αγοραπωλησίες ακινήτων, κληρονομιές και δωρεές.
Ειδικότερα, ελέγχονται όλες οι υποθέσεις Φορολογίας Κεφαλαίου για τις οποίες λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου στις 31 Δεκεμβρίου 2022 και αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας, δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινή αξία της Δ.Ο.Υ. και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.
Εισαγγελικές παραγγελίες κι άλλες υποθέσεις
Επίσης, οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα πρέπει να ολοκληρώσουν άμεσα τους ελέγχους που αφορούν σε υποθέσεις:
- εκθέσεων έρευνας των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.
- που βασίζονται σε πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος
- επιστροφής φόρων
- που προέκυψαν από ελέγχους βάσει δείγματος όπως ενδεικτικά δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής Φ.Π.Α.,
- καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο
- για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων
- για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου, συνεκτιμώντας αιτιολογημένα στο Ο.Π.Σ. Elenxis
- που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην ΑΑΔΕ
- φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις μη έκδοσης ή έκδοσης ανακριβούς φορολογικού στοιχείου/λογιστικού αρχείου (παραστατικού)
- που εκπληρώνουν τους επιμέρους τιθέμενους επιχειρησιακούς στόχους ελέγχου ειδικών κατηγοριών φορολογουμένων και δεν διενεργήθηκαν εντός των ετών 2019, 2020 και 2021
- ελέγχων συμμόρφωσης των Δηλούντων Ελληνικών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων με τους κανόνες δέουσας επιμέλειας και υποβολής πληροφοριών κατ’ εφαρμογή του οριζομένου στο άρθρο 29 του Κ.Φ.Δ. σχετικού νομοθετικού πλαισίου καθώς και υποθέσεις ελέγχων δέουσας επιμέλειας για την τήρηση του συνόλου των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διατάξεις του ν. 4557/2018 (Α΄ 139) για την πρόληψη και την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από τα υπόχρεα πρόσωπα που εποπτεύονται από την ΑΑΔΕ
- που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών, υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές, υποθέσεις διενέργειας ελέγχου στο πλαίσιο επανάληψης διαδικασίας καθώς και σε εκτέλεση προδικαστικής απόφασης, υποθέσεις που αφορούν σε επιβολή προστίμων, υποθέσεις αφορούν σε ανακλήσεις αδειών λειτουργίας γραφείων ή υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 27/1975 (Α΄ 77)
- των Δ.Ο.Υ και Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. που αφορούν σε διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά
αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος.
Διαβάστε ακόμα:
Μπαίνει «φρένο» στις μεγάλες ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις
Ποσειδώνια 2022: Με συμμετοχή ρεκόρ στη «Μέκκα της Ναυτιλίας» (pics)
Πώς η Τουρκία θέλει να «βάλει χέρι» και στα ουκρανικά σιτηρά