search icon

Οικονομία

ΑΑΔΕ: Ομοβροντία από «καμπάνες» για  αμελείς στο «παρά ένα» της παραγραφής

Η εφορία δεν ξεχνά… τι έπρεπε να δηλωθεί και πληρωθεί το 2018 αλλά έμεινε απλήρωτο. Ποιοι έχουν email στον υπολογιστή τους

Μπορεί να πέρασαν ακόμα και 5 χρόνια από τότε που πολλές δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έπρεπε να είχαν εκπληρώσει τρέχουσες  φορολογικές υποχρεώσεις του αλλά, σκοπίμως ή μη,  δεν το έκαναν. Τελικά όμως δεν θα γλιτώσουν τους φόρους και τα πρόστιμα. 

Πριν συμπληρωθεί η πενταετία ώστε να παραγραφούν, η ΑΑΔΕ τους βρήκε και «φορτσάρει» μέσα στις γιορτές για να τους μοιράσει «καμπάνες» και πρόστιμα παρελθόντων ετών, τις οποίες οι υπόχρεοι είχαν σχεδόν ξεχάσει ακόμα και οι ίδιοι πια (πιστεύοντας πως θα τη γλιτώσουν) αλλά όχι και η Εφορία…

Ελάχιστες μέρες πριν εκπνεύσει όμως το 2023 και παραγραφούν εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις που είχαν μείνει απλήρωτες, η ΑΑΔΕ άρχισε ήδη και αποστέλλει «ομοβροντία» από χιλιάδες email σε φορολογούμενους. Όχι για να να τους ευχηθεί «καλές γιορτές» αλλά να τους «κεράσει»  δηλώσεις, φόρους και πρόστιμα που οι ίδιοι θα εύχονταν να παραμείνουν «στα αζήτητα».

Ανήμερα την Πρωτοχρονιά του 2024 παραγράφεται -λόγω παρέλευσης πενταετίας- το δικαίωμα ελέγχου και «πρώτης βεβαίωσης» από το Δημόσιο, για φορολογικές υποχρεώσεις οι οποίες γεννήθηκαν το 2018.

Για να μη γλιτώσουν λόγω «μη ελέγχου» οι παραβάτες,  το κράτος επί δεκαετίες έδινε κάθε τέλος του χρόνου παράταση κάθε φορολογικών ελέγχων, για να μη παραγραφούν οι ανέλεγκτες υποθέσεις. Έφτασαν έτσι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αντί να κάνει ελέγχους, απλώς να δίνει δίνει παρατάσεις έως και 5 ή 10 χρόνια ενίοτε, για να μη παραγράφονται οι υποθέσεις χωρίς έλεγχο.

Αντ’ αυτού όμως, τις τελευταίες μέρες ξεκίνησε ήδη η αποστολή 89.434 email σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που, κατόπιν διασταύρωσης, φαίνεται σαν,  αδικαιολόγητα, να μην πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας του 2018. Εφόσον δεν κατέθεσαν τα δικαιολογητικά ακινησίας του οχήματος, αυτοί θα έπρεπε να έχουν πληρώσει τέλη και να ασφαλίζουν και τα οχήματά τους.

Τόση ήταν μάλιστα η «φόρα» που πήρε η ΑΑΔΕ ώστε, εκτός από τις οφειλές του κάθε φορολογουμένου, τους έστειλε και… ονομαστικά άλλων οφειλετών. Για το σοβαρό αυτό θέμα, προσωπικά ο διοικητής της ΑΑΔΕ κύριος Γιώργος Πιτσιλής κίνησε άμεσα διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου.

Ποιους «τσίμπησε» η ΑΑΔΕ

Επιπλέον η ΑΑΔΕ αποστέλλει ραβασάκια και email για δηλώσεις και πρόστιμα:

1. σε μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν δήλωσαν το 2018 αναδρομικά που είχαν εισπράξει το 2017.

2. φορολογουμένους που δεν υπέβαλαν  καν φορολογική δήλωση Ε1, στις οποίες έπρεπε να περιλάουν κέρδη, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια κλπ του 2017.

3. συνταξιούχους ή άλλους που δε δήλωσαν εισοδήματα που είχαν στο εξωτερικό (πχ σύνταξη από Ταμείο της Γερμανίας, τόκους ή αμοιβές από άλλες χώρες κλπ)

4. επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών ή δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ, φορολογούμενους που δεν δήλωσαν εισοδήματα από το εξωτερικό

Και μόνη η αποστολή του email (δηλαδή η κοινοποίηση ότι «έπιασε» την παράβαση) επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να επεκτείνει και μετά το 2024 τους ελέγχους για τις εκατοντάδες  χιλιάδες περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Όσοι φορολογούμενοι λάβουν σημειώματα προσδιορισμού φόρων και προστίμων θα πρέπει να τα εξοφλήσουν εντός 30 ημερών, ή να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή στη ΔΕΔ.

Αντιθέτως, αν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 δεν έχει αποσταλεί κοινοποίηση για υποθέσεις του έτους 2017, τότε ο γενικός κανόνας προβλέπει ότι από την επόμενη μέρα –πλην ειδικών περιπτώσεων- η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο χωρίς άλλη έρευνα, λόγω επέλευσης παραγραφής του δικαιώματος του δημοσίου να ασκήσει ελέγχους εντός 5ετίας από το τέλος της χρονιάς  από την οποία θα έπρεπε να εκπληρωθεί η φορολογική υποχρέωση.

Διαβάστε ακόμη 

Στα 121 ευρώ η μέση online τιμή στα ξενοδοχεία της Αθήνας τον Δεκέμβριο

Γευστικές εμπειρίες: Οι 7 κορυφαίες υπαίθριες αγορές στον κόσμο

Επαγγελματίες: Τι φόρο θα πληρώσουν νέοι, παλαιοί, συνταξιούχοι και αγρότες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version