Νέα συστήματα ταυτοποίησης για να επιταχύνει τη χορήγηση κλειδάριθμων σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που το έχουν ανάγκη για να πάρουν τα 800 €, υιοθετεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Σε συνεργασία με τις 4 μεγάλες “συστημικές” τράπεζες, αλλά και με τις τρεις εταιρείες – παρόχους κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας, η ΑΑΔΕ ετοιμάζει και βρίσκεται στα σκαριά ένα νέο μοντέλο διακρίβωσης και ταυτοπροσωπίας των συναλλασσομένων με τις ΔΟΥ, προκειμένου να μην απαιτείται η αυτοπρόσωπη φυσική παρουσία του φορολογούμενου στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες όπου, για λόγους καραντίνας, απαγορεύεται η επίσκεψη χωρίς προηγούμενο ραντεβού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr κάθε φορολογούμενος που χρειάζεται να ζητήσει να αποκτήσει κλειδάριθμο, είτε γιατί τον έχασε είτε γιατί δεν έχει ως τώρα ποτέ άλλοτε εκδώσει ξανά ποτέ κωδικούς Taxisnet, θα μπορεί να υποβάλει το αίτημα ηλεκτρονικά (όπως ήδη γίνεται) επικοινωνώντας με τη ΔΟΥ στην οποία ανήκει μέσω e-mail ή δια τηλεφώνου και, στη συνέχεια, αντί να ορίσει ραντεβού για να λάβει τον Κλειδάριθμο, θα γίνεται ταυτοποίησή του μέσω του e-mail και του κινητού που έχει δηλώσει στις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζεται!
Πρακτικά δηλαδή, αφού πιστοποιηθεί ότι έχει δηλωμένο έναν αριθμό και ένα e-mail στις τράπεζες, θα λαμβάνει τον μισό κλειδάριθμο στο e-mail και το άλλο μισό με SMS στο κινητό! Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίζονται και οι όροι ταυτοπροσωπίας που απαιτούνται, αλλά και ότι κανείς άλλος δεν έλαβε γνώση ολόκληρου του κλειδαρίθμου, παρά μόνον ο φορολογούμενος και κάτοχος του e-mail και του κινητού, άνευ των οποίων δεν θα μπορεί να έχει ολοκληρωμένο τον κλειδάριθμο.
Έτσι θα τεκμαίρεται ότι έλαβε προσωπικά γνώση των όρων χρήσης για τον συγκεκριμένο κλειδάριθμο.
Τονίζεται ότι μέχρι σήμερα η ΑΑΔΕ έχει εκδώσει ήδη 35.000 κλειδάριθμους σε ένα μήνα, που είναι ποσοστό τριπλάσιο σε σχέση με το παρελθόν για έναν συνηθισμένο μήνα. Αλλά αυτό συνέβη έχοντας μόλις το 1/3 των εργαζομένων της στην υπηρεσία, πράγμα που οδήγησε σε πολύ μεγάλες λίστες αναμονής για επισκέψεις στις ΔΟΥ κατόπιν ραντεβού. Από τους 35.000 φορολογούμενους, οι μισοί ήταν νεαρά άτομα 17-24 χρόνων που είχαν υποβάλλει αίτημα έκδοσης αριθμών κωδικών για να καταθέσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους φορολογική δήλωση. Οι άλλοι μισοί ήταν ηλικίας 25-55 ετών, κυρίως σύζυγοι που υπέβαλαν κοινή φορολογική δήλωση ως οικογένεια και δεν είχαν χρειαστεί άλλη φορά να λάβουν κωδικούς Taxisnet.