search icon

Οικονομία

ΑΑΔΕ: Έρχονται πρόστιμα για αδήλωτες πισίνες

Από το Κτηματολόγιο και με τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζονται οι παραβάτες

Βαριά πρόστιμα για φοροαποφυγή θα αποστείλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι «ξέχασαν» να δηλώσουν στην εφορία τις δεξαμενές κολύμβησης που έχουν στα σπίτια τους.

Από δορυφορικούς χάρτες η ΑΑΔΕ έχει εντοπίσει ότι υπάρχουν πολλές περισσότερες πισίνες στη χώρα, από όσες έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες τους για να μη φορολογηθούν.

Για να φτάσει στους παραβάτες όμως, οι έλεγχοι χρειάστηκε να περάσουν και από άλλα δύο στάδια:

Και αυτά είναι ένα μόνο παράδειγμα από τις χρήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στη λειτουργία αλλά και τους ελέγχους της ΑΑΔΕ, για τις οποίες μίλησε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κύριος Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.

Το πρόβλημα με τις αδήλωτες πισίνες έχει εντοπιστεί από την προηγούμενη δεκαετία, όταν μαζικά τις σκέπαζαν με πανιά για να αποφύγουν τους φόρους πολυτελούς διαβίωσης και τους ελέγχους από δορυφορικές λήψεις.

Οι έρευνες πάγωσαν όμως, γιατί ήταν δύσκολο να μπορέσουν οι ελεγκτές να φτάσουν σε κάθε βίλα και να μπουν να ελέγξουν αν έχει πισίνα ή όχι. Χρόνια μετά, ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ κατάφερε να αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη, ξεκινώντας  αρχικά από την Αττική και «σαρώνοντας» σταδιακά όλη τη χώρα.

Όσοι πίστεψαν ότι γλίτωσαν τότε, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ελέγχους, φόρους και πρόστιμα που θα φθάνουν έως και 10 χρόνια πίσω.  

Το πρόβλημα που παραμένει πάντως είναι με εκείνους που διαθέτουν εσωτερικές πισίνες και δεν φαίνονται στις αεροφωτογραφίες. Αυτοί έχουν υποχρέωση πληρωμής μεγαλύτερων φόρων, από όσους έχουν εξωτερικές. Για να εντοπιστούν, θα απαιτηθεί και πάλι η βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να εντοπιστούν κατοικίες που εμφανίζουν υπερβολική κατανάλωση νερού για να τις γεμίζουν, με βάση τους λογαριασμούς των εταιριών ύδρευσης στους οποίους η ΑΑΔΕ έχει πρόσβαση εδώ και χρόνια πλέον.

Με βάση τις περσινές φορολογικές δηλώσεις, 22.623 φορολογούμενοι είχαν δηλώσει ότι διαθέτουν εξωτερική πισίνα και μόλις 345 εσωτερική.

Ο έλεγχος θα αναζητήσει αν οι παραβάτες που εντοπίζονται ότι απέκρυπταν για χρόνια τις πισίνας, απέφυγαν να πληρώσουν όλα αυτά τα χρόνια:

–       φόρο εισοδήματος με βάση το τεκμήριο διαβίωσης (160 ή έως και 640 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο της πισίνας)

–       επιπλέον φόρο πολυτελούς διαβίωσης (ίσο με 13%του τεκμαρτού εισοδήματος για την πισίνα)

–       ΕΝΦΙΑ για την πισίνα (σαν βοηθητικό χώρο κατοικίας)

–       παράβολα για άδειες κατασκευής στην πολεοδομία.

Σημειώνεται ότι, με βάση τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, από το τεκμήριο δεν εξαιρούνται ούτε οι συναρμολογούμενες δεξαμενές κολύμβησης. Ενώ στις πολυκατοικίες με κοινόχρηστες πισίνες, το τεκμήριο διαβίωσης επιμερίζεται σε όλους τους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές με βάση τα χιλιοστά κάθε διαμερίσματος.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί οι ισχυροί της ενέργειας επενδύουν στα σκουπίδια

Fisker: Το (δεύτερο) disaster story μιας ιδιοφυίας (pics)

Ρεύμα: Ακονίζουν μαχαίρια οι βιομηχανίες για πιθανό νέο τέλος στην προμήθεια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version