«Τα λεφτά τους πίσω» για φόρους που πλήρωσαν από το 2016 και μετά, μπορούν να ζητήσουν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, καταθέτοντας τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος στις ΔΟΥ όπου υπάγονται.
Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, δίνεται η δυνατότητα σε φορολογούμενους οι οποίοι, στις δηλώσεις φορολογίας 2021 και προηγουμένων ετών, δήλωσαν σαν εισόδημα την αποζημίωση που έλαβαν ως Ευρωβουλευτές της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να τους επιστραφούν οι φόροι που πλήρωσαν.
Επισημαίνεται ότι για δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι το τέλος του έτους 2023 για το φορολογικό έτος 2017, το σχετικό δικαίωμα για την επιστροφή του αχρεωστήτως καταβληθέντος φόρου παραγράφεται στο τέλος του έτους 2024. Για περιπτώσεις που έχει υποβληθεί για το φορολογικό έτος 2016, τροποποιητική δήλωση εντός του έτους 2022, το σχετικό δικαίωμα για την επιστροφή του αχρεωστήτως καταβληθέντος φόρου παραγράφεται σε κάθε περίπτωση στο τέλος του έτους 2023.
Η απόφαση Πιτσιλή ελήφθη επειδή πριν δύο μήνες το Συμβούλιο της Επικρατείας (431/2023 – 15-3-2023/7μ Β Τμ) δικαίωσε Ευρωβουλευτή που είχε προσφύγει και ακύρωσε την φορολόγηση των Ελλήνων ευρωβουλευτών.
Η απόφαση του 7μελούς τμήματος του ΣτΕ εκδόθηκε μετά από προσφυγή ευρωβουλευτή (του κυρίου Νότη Μαριά όπως έγινε γνωστό). Το ΣτΕ έκρινε και δέχθηκε ότι για να επιβληθεί φόρος και εισφορά αλληλεγγύης από το Ελληνικό Δημόσιο στην αποζημίωση των ευρωβουλευτών, πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή ειδική νομοθετική ρύθμιση.
Η υπόθεση ξεκίνησε όταν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με γνωμοδότησή του (70/2021) αποφάνθηκε ότι η αποζημίωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες αλλοδαπής προέλευσης και υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Η γνωμοδότηση αυτή έγινε αποδεκτή από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Ετσι οι ευρωβουλευτές κλήθηκαν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση και να φορολογηθούν και αναδρομικά, για όλα τα ποσά που εισέπραξαν τα φορολογικά έτη 2016-2021.
Με την απόφαση 431/2023 μετά από προσφυγή των θιγομένων, το ΣτΕ δέχθηκε ότι είναι άκυρη η υπαγωγή της αποζημίωσης των ευρωβουλευτών σε φόρο εισοδήματος, επειδή η σχετική Πράξη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στηρίχθηκε μεν σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αλλά δεν έγινε με νόμο και δεν δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.
Η απόφαση αφορά όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές, καθώς κρίνει ότι παραβιάζει το Σύνταγμα και για το λόγο αυτό είναι παράνομη και έτσι ακυρώθηκε.
Αντιθέτως έκριναν ότι «προκειμένου, ο Έλληνας νομοθέτης να υπαγάγει την αποζημίωση αυτή σε φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με βάση την εθνική νομοθεσία (…) πρέπει, σύμφωνα με τις αρχές της νομιμότητας και βεβαιότητας του φόρου, αλλά και της σαφήνειας και προβλέψιμης εφαρμογής των εκάστοτε θεσπιζόμενων κανονιστικών ρυθμίσεων, όπως ιδίως εκείνων με τις οποίες επιβάλλονται φόροι, τέλη, εισφορές κ.λπ., τηρώντας, παράλληλα, την επιταγή του άρθρου 78 παρ. 2 του Συντάγματος να θεσπίσει νέα, σαφή, ειδική διάταξη τυπικού νόμου, εντασσόμενη στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με την οποία είτε θα υπαγάγει την εν λόγω αποζημίωση (και τη μεταβατική) ευθέως στις διατάξεις περί φορολόγησης μισθωτών υπηρεσιών είτε εμμέσως θεωρώντας αυτήν κατά πλάσμα δικαίου ως εισόδημα από μισθωτή υπηρεσία».
Διαβάστε ακόμη
Νικόλας Μαρτίνος: Πρωτιές για την Thenamaris στη μεταφορά μπλε αμμωνίας
Κώστας Γκόνης: Γιατί οι ελληνικές ναυτιλιακές πρέπει να υιοθετήσουν την ατζέντα ESG*
Βασίλης Τσανός: Επιδόσεις άνω των €50 εκατ. φέτος για την Tetra Pak Hellas
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ