search icon

Οικονομία

ΑΑΔΕ: Έλεγχοι και πρόστιμα για 2.500 μεταβιβάσεις ακινήτων

Θα ελεγχθούν συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες για οφειλόμενους φόρους του 2023

Αντιμέτωποι με ευθύνες και πρόστιμα έως και 2.000 ευρώ ανά παράβαση, έρχονται συμβολαιογράφοι αλλά και υποθηκοφύλακες, για τα συμβόλαια ακινήτων που έκαναν πελάτες τους το 2023. Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή, ξεκινούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε συμβολαιογράφους που τα συνέταξαν, αλλά και σε υποθηκοφύλακες ή προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων που τα δέχθηκαν προς καταχώρηση, με στόχο να αποκαλυφθούν τυχόν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, για πωλήσεις, δωρεές ή γονικές παροχές. Απειλούνται ως υπεύθυνοι και οι ίδιοι, με πρόστιμα και κυρώσεις σε περίπτωση που διαπιστωθεί δημόσιο δεν εισέπραξε τα δέοντα.

Τι θα ελεγχθεί

Σύμφωνα με το άρθρο 54Α του Ν. 4987/20022, για τη σύνταξη ακόμη ενός συμβολαίου, απαιτείται ο συμβολαιογράφος ή ο υποθηκοφύλακας να ζητούν Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για να ελέγχουν αν ο πωλητής χρωστάει στο δημόσιο, ή αν τουλάχιστον έχει προβεί στην υπαγωγή του συνόλου των οφειλών του στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων.

Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ακινήτου και πιστοποιεί ότι το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει, ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος για τα πέντε προηγούμενα έτη.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται κάθε υποσχετική ή εκποιητική δικαιοπραξία με την οποία συστήνονται, μεταβάλλονται, αλλοιώνονται ή μεταβιβάζονται, από οποιαδήποτε αιτία, δικαιώματα επί ακινήτου ή παρέχεται δικαίωμα προσημείωσης ή υποθήκης σε αυτό, αν δεν μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται από τον συμβολαιογράφο, στο συμβόλαιο που συντάσσει, πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ ως εξής:

Κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης αποδοχής κληρονομιάς μνημονεύεται και επισυνάπτεται από τον συμβολαιογράφο το Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α.. Για τα έτη, κατά τα οποία υπόχρεος ήταν ο κληρονομούμενος, το πιστοποιητικό χορηγείται, εφόσον έχει καταβληθεί ο φόρος που αναλογεί στο ποσοστό και στο δικαίωμα επί του ακινήτου που κληρονομείται ή εφόσον ο κληρονομούμενος έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον φόρο για αυτό.

Τα πρόστιμα

Συμβολαιογράφοι που θα εντοπιστούν να παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα έως και 1.000 ευρώ τα οποία, υπό προϋποθέσεις, μπορεί και να διπλασιάζονται.

Το πρόστιμο επιβάλλεται ανά συμβολαιογραφική πράξη, ανεξάρτητα από τον αριθμό των συμβαλλομένων, των ακινήτων ή των δικαιωμάτων επ’ αυτών, το οποίο ορίζεται σε 2% επί της διαφοράς της αξίας των ακινήτων ή δικαιωμάτων, για τα οποία επισυνάπτεται ανακριβές πιστοποιητικό, το οποίο πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 100 και ανώτερο από 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση που από τη χρήση ανακριβούς πιστοποιητικού δεν προκύπτει απώλεια φόρου, δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

Ανακριβές είναι το πιστοποιητικό, στο οποίο δεν απεικονίζεται ορθά η φορολογική ταυτότητα του ακινήτου ή του δικαιώματος επί ακινήτου. Ως φορολογική ταυτότητα του ακινήτου νοείται το σύνολο των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) και επιδρούν στον ορθό υπολογισμό του φόρου.

Σε περίπτωση κατά την οποία δεν επισυνάπτεται πιστοποιητικό, το πρόστιμο ορίζεται σε 1% επί της αξίας των ακινήτων ή δικαιωμάτων για τα οποία δεν επισυνάπτεται πιστοποιητικό ανά συμβολαιογραφική πράξη και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 100 και ανώτερο από 1.000 ευρώ.

Εφόσον διαπιστωθεί από μεταγενέστερο έλεγχο, που διενεργείται εντός δεκαετίας από τον προηγούμενο έλεγχο, ότι συμβολαιογράφος, φύλακας μεταγραφών ή προϊστάμενος κτηματολογικού γραφείου προέβη στην ίδια παράβαση για το ίδιο ακίνητο, το πρόστιμο διπλασιάζεται.

Διαβάστε ακόμη

Ηλεκτρική ενέργεια: «Φωτιά» στις τιμές που πέταξαν στα 146 ευρώ/MWh

Τραγικός ο πρώτος απολογισμός από τη φωτιά – Στάχτη τουλάχιστον 100.000 στρέμματα, δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις (vids)

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το rebound μετά το sell off – Ποιες μετοχές είχαν «αντισώματα»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version