Ελεγκτές υπεράνω πάσης υποψίας ρίχνει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το καλοκαίρι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Εθελοντές εφοριακοί από ΔΟΥ όλης της χώρας θα μετακομίσουν για τρεις μήνες στα νησιά έχοντας ειδική αποστολή να γίνουν το μάτι και το αυτί της Αρχής. Οχι μόνο για να μάθουν αν οι επιχειρήσεις τηρούν βιβλία και πληρώνουν φόρους, αν δουλεύει σωστά η ταμειακή μηχανή τους και αν κόπηκε απόδειξη. Αλλά και για να ελέγχουν και να εντοπίζουν τυχόν ύποπτη «συμπεριφορά των φορολογουμένων».
Από τον Ιούλιο και μετά, φορώντας μαγιό, βερμούδες ή παρεό και φορέματα όπως οι κανονικοί τουρίστες που βγαίνουν για να διασκεδάσουν, γυναίκες και άνδρες εφοριακοί θα κινούνται ως απλοί πελάτες σε μαγαζιά και εστιατόρια. Θα πιάνουν ξαπλώστρα, τραπέζι ή καρέκλα κοντά στην ταμειακή μηχανή και τα POS. Θα μαθαίνουν πού στήνονται αυτοσχέδια πάρτυ σε βίλες και κότερα. Θα κόβουν κίνηση στα μπαρ ή όπου γίνονται συναυλίες και θα συλλέγουν πληροφορίες (και καταγγελίες) «που θα αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών της Φορολογικής Διοίκησης, με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά», σύμφωνα με τις εντολές που έχουν λάβει από τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή.
Μαζί με μεικτά συνεργεία του υπουργείου Εργασίας θα ελέγχουν αν τηρείται η ασφαλιστική και εργασιακή νομοθεσία σε beach bars, ξενοδοχεία και εστιατόρια: αν υπασφαλίζονται εργαζόμενοι με μισό ένσημο που δουλεύουν νυχθημερόν ολόκληρη σεζόν ή ξυπόλητοι στην καυτή άμμο στα beach bars για 10, 12 ή 16 ώρες επί 3 και 5 μήνες, παίρνοντας μισό κατώτατο μισθό ή άλλα τόσα «μαύρα» και ζώντας ουσιαστικά από τα φιλοδωρήματα.
Η ΑΑΔΕ ξαναχτυπά
Η τουριστική σεζόν ήδη άνοιξε, τα μεγάλα υπαίθρια πάρτυ σε πλατείες και μαρίνες ξεκίνησαν από το Πάσχα και σειρά παίρνουν και τα τοπικά πανηγύρια.
Η ΑΑΔΕ σπεύδει να δηλώσει παρούσα: στρατολογεί εφοριακούς απ’ όλη τη χώρα και ετοιμάζει απόβαση σε αιγαιοπελαγίτικα νησιά και άλλους hot ταξιδιωτικούς προορισμούς προκειμένου να αποφύγει αγκυλώσεις ή άλλα προβλήματα τα οποία συχνά ανακύπτουν λόγω εντοπιότητας στις οικείες ελεγκτικές υπηρεσίες.
Για την υλοποίηση των ελέγχων, από τον Ιούλιο θα ενισχυθούν με προσωπικό οι ΔΟΥ σε Πάρο, Κρήτη, Μύκονο, Σαντορίνη, Νάξο, Ρόδο, Κω, Ναύπλιο, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Πρέβεζα, Σύρο, Σάμο και Κομοτηνή.
Στόχος είναι να συνεχίσει αλλά και να υπερκεράσει η ΑΑΔΕ τις επιτυχίες των τελευταίων ετών, με τους εφοριακούς-κατασκόπους που θα φέρουν στο φως μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Δεν πρόκειται για καλωδιωμένους ερασιτέχνες ελεγκτές (φοιτητές ή νοικοκυρές κ.λπ.), όπως πρότεινε στο Eurogroup πριν από κάποια χρόνια ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά για επαγγελματίες ελεγκτές που έχουν αποκτήσει τεχνογνωσία υπό την καθοδήγηση ικανών και πολύπειρων στελεχών της Υπηρεσίας.
Πώς θα δράσουν
Η αποστολή που τους ανατέθηκε από τον διοικητή της ΑΑΔΕ είναι ξεκάθαρη: επιτόπιοι έλεγχοι «τόσο για την τήρηση των φορολογικών υποχρεώσεων, των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων όσο και για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων, οι οποίες καταχωρούνται και αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών της Φορολογικής Διοίκησης».
Οι ελεγκτές δεν θα μπαίνουν απλώς σε μια επαγγελματική εγκατάσταση, ούτε θα ψάχνουν μόνο αν χρωστάει ΦΠΑ ή αν παρέλειψε να υποβάλει δηλώσεις. Αλλωστε, αυτά τα γνωρίζουν οι κεντρικές υπηρεσίες από την Αθήνα προτού οι ελεγκτές πατήσουν το πόδι τους στο νησί.
Ως άγνωστοι μεταξύ αγνώστων όμως και δρώντας ως ερευνητές θα συλλέγουν στοιχεία για το φορολογικό προφίλ των ντόπιων επιχειρηματιών: π.χ. από αφίσες ή μηνύματα σε κινητά και social media τα οποία καλούν κόσμο σε εκδηλώσεις, που συνιστούν άτυπη επιχειρηματική δραστηριότητα σε βίλες, πλοιάρια και κότερα, μέχρι πολιτιστικές δράσεις και εορτασμούς όπου στήνονται πάρτυ φοροδιαφυγής ή συναυλίες όπου ρέουν εκατομμύρια χωρίς να κόβεται απόδειξη.
Το σχέδιο προβλέπει δράση όλο το 24ωρο, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, πέραν του τυπικού ωραρίου του Δημοσίου – ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα.
Οι εφοριακοί-κατάσκοποι ρίχνονται και στο κυνήγι του Airbnb. Υποδυόμενοι αλλοδαπούς τουρίστες (όπως με την περίφημη επιχείρηση «Βίλα Ντολόρες» στη Μύκονο πριν από την πανδημία) εφοριακοί θα προσεγγίζουν τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές των κατοικιών παριστάνοντας τους πελάτες.
Στο μενού βρίσκονται και οι πειραγμένες ταμειακές μηχανές με ειδικό λογισμικό που εκδίδουν αποδείξεις-μαϊμού, χωρίς να μαθαίνει ποτέ η Εφορία τι εισπράξεις έχουν κάθε μέρα -και καλοκαίρια ολόκληρα- μαγαζιά εστίασης, τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, κοσμηματοπωλεία κ.λπ. Στόχος δεν είναι απλώς να βρεθούν οι επιχειρήσεις αυτές, αλλά στοιχεία και ατζέντες για να αποκαλυφθούν κυκλώματα που διακινούν πανελλαδικά τέτοιους μηχανισμούς.
Διαβάστε ακόμη:
Έξοδος από τη «σκληρή» εποπτεία σε 100 ημέρες – Τι αλλάζει
Συνέδριο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: Κάλεσμα Ανδρουλάκη σε συστράτευση – Να αποδείξουμε ότι αλλάξαμε (vid)