Επιβράβευση έως 3.000 ευρώ για τη συμβολή στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής θα μπορέσουν να λάβουν όσοι χρησιμοποίησαν την εφαρμογή Appodixi App και κατήγγειλαν στην ΑΑΔΕ (με… αποδείξεις που σκάναραν και “επωνύμως”), τη δράση του κυκλώματος των κινεζικών καταστημάτων που διαβίβαζε στην Εφορία μόνο το 1/10 της αξίας των αποδείξεων που έκοβε.
Αυτό ανέφεραν αρμόδιες πηγές της ΑΑΔΕ και εξηγούσαν ότι οι τελικές ρυθμίσεις αναμένονται το καλοκαίρι ώστε να ενεργοποιηθούν τα έπαθλα ως το φθινόπωρο. Θα ισχύσουν όμως, αλλά θα ισχύσουν αναδρομικά και για παραβάσεις που εντοπίστηκαν τους προηγούμενους μήνες.
«Προστασία μαρτύρων»
Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, η έναρξη του προγράμματος επιβράβευσης καθυστερεί επειδή το υπουργείο Οικονομικών και η φορολογική διοίκηση ετοιμάζουν νομοθετική παρέμβαση για να …ανωνυμοποιείται πλήρως η κάθε επώνυμη καταγγελία, ώστε να μην μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή ή η περιουσία όποιου η μαρτυρία (στοιχεία αποδείξεων) οδηγεί σε αποκάλυψη κυκλωμάτων και μεγάλα συμφέροντα.
Το γεγονός πάντως ότι έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το σχετικό κίνητρο, φαίνεται να αποθάρρυνε τους φορολογούμενους να προβούν σε μεγάλο αριθμό των καταγγελιών, καθώς φαίνεται η ροή να “πάγωσε” τους τελευταίους 2-3 μήνες.
Βραβεία για … χάκερς
Με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο πάντως, δικαιούχοι αμοιβής είναι μόνο όσοι κάνουν επωνύμως χρήση της εφαρμογής Appodixi app και οδηγούν σε αποκάλυψη φοροδιαφυγής με παράνομο λογισμικό που «σβήνει» τις εισπράξεις, όπως συνέβη στην περίπτωση με τις κινεζικές εταιρίες.
Δεν είναι συνεπώς δικαιούχοι -σύμφωνα με το νόμο- εκείνοι που υποβάλλουν «ανωνύμως» καταγγελίες, ή δε χρησιμοποιούν την εφαρμογή Appodixi app. Άρα δεν θα λάβουν επιβράβευση, αν και προκάλεσαν τον έλεγχο, αυτοί που κατήγγειλαν τις δύο επιχειρήσεις (σε Κομοτηνή και σε Λάρισα με υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη) που εξέδιδαν φορολογικά στοιχεία με μη αναγνώσιμο QR, διότι (α) υπέβαλαν ανώνυμα τις καταγγελίες και (β) δεν τις απέστειλαν μέσω της εφαρμογής από το κινητό τους.
Τα bonus
Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, αν, κατόπιν επώνυμης καταγγελίας, μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που αφορά σε στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών, ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση μετά από απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.
Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ. Σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται των 100 ευρώ, ούτε υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.
Το επόμενο βήμα είναι να αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών τι θα γίνει με τις καταγγελίες, που υποβάλλονται στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Με απλά λόγια, αν θα προβλεφθεί και γι’ αυτές τις περιπτώσεις κάποιου είδους επιβράβευση, πόσο μάλλον όταν δεν πρόκειται για περιπτώσεις αδήλωτων αποδείξεων ή «μαϊμού» ταμειακές, αλλά για πιο σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.
Μέχρι τώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχουν υποβληθεί πολύ περισσότερες από 15.000 καταγγελίες (ανώνυμες κι επώνυμες) για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Όπως λένε αρμόδιες πηγές, πολλές από αυτές τις καταγγελίες έχουν ήδη αξιοποιηθεί κι έχουν ανοίξει το δρόμο για την αποκάλυψη σημαντικών υποθέσεων φοροδιαφυγής.
Διαβάστε ακόμη
Τέλος χρόνου για την αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων στην εφορία
Μύκονος: Έρχεται και τρίτο σφυρί για τον «mr. Caprice» Νίκο Γρυπάρη (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ