search icon

Οικονομία

Ο πόλεμος «ξαναγράφει» τον προϋπολογισμό

Με δεδομένο ότι οι ευρωπαϊκές απαντήσεις στη διεθνή κρίση ακρίβειας αργούν, η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες

Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 3%, αλλά και συνέχιση της πολιτικής μείωσης των φόρων προβλέπει το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2022-2025 το οποίο απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Οι προβλέψεις της κυβέρνησης αντανακλούν συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις στο β’ εξάμηνο της χρονιάς. Είναι λιγότερο αισιόδοξες όμως από εκείνες του ΔΝΤ για τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του «business stories»:

■ Το βασικό σενάριο στο νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας για το 2022 αναθεωρεί προς τα κάτω σε 3,1% την πρόβλεψη για τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ (σε σχέση με την Εισηγητική Εκθεση του Προϋπολογισμού που προέβλεπε 4,5%), παρουσιάζοντας μια σαφώς πιο συντηρητική εκτίμηση, η οποία δικαιολογείται από το ξέσπασμα του πολέμου και τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2021. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα συνεχίζει να βαδίζει με ισχυρή ανάπτυξη (άνω του 3%) φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια. Φαντάζει όμως και ρεαλιστικό, καθώς οι προβλέψεις αυτές είναι πιο συντηρητικές και από εκείνες που δημοσιοποίησαν νωρίτερα μέσα στον Απρίλιο τόσο το ΔΝΤ (προβλέπει 3,5%) όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος για ανάπτυξη 3,8% – που και στο ακραία κακό σενάριο όμως προβλέπει εκτίμηση μικρότερης αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,8%.

■ Στο μέτωπο της ακρίβειας η κυβέρνηση προβλέπει πληθωρισμό 5,5% ή ενδεχομένως μέχρι και 5,7% αναλόγως των διεθνών εξελίξεων. Πριν από τον πόλεμο, ως τον Δεκέμβριο η πρόβλεψη ήταν για πληθωρισμό 1%. Ωστόσο προβλέπει αποκλιμάκωση των ακραίων τιμών και υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω και από 5% στο β’ εξάμηνο του έτους, δεδομένου ότι στο α’ τρίμηνο ο τιμάριθμος έτρεχε ήδη με μέσο ρυθμό αύξησης 7,4%. Και η πρόβλεψη αυτή της κυβέρνησης πάντως φαντάζει συντηρητική ή έως και απαισιόδοξη, καθώς προ ημερών το ΔΝΤ ανακοίνωσε εκτίμηση για μέσο ετήσιο πληθωρισμό στη χώρα μας 4,5% ενώ η ΤτΕ έδινε πρόβλεψη αύξησης μέχρι 5,2%.

Ενδεικτικό της διάχυτης αβεβαιότητος πάντως είναι ότι μέχρι την τελευταία στιγμή ακόμα και οι «συντηρητικές» αυτές εκτιμήσεις υπόκειντο σε πιθανή αναθεώρηση πριν σταλούν στις Βρυξέλλες. Σε κάθε περίπτωση, μέρος της ανάπτυξης θα επιστρέφει σε παροχές μέτρων στήριξης, αλλά και νέες φοροελαφρύνσεις του 2022 (παράταση χαμηλού ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό) και του 2023 (με κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους κ.λπ.).

Ωστόσο, εν αναμονή των εκτιμήσεων της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία στα μέσα Μαΐου αλλά και με ακραία αρνητικά δεδομένα (ως τώρα), όπως η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία και η όξυνση της κρίσης στην αγορά φυσικού αερίου στην Ε.Ε., το βασικό σενάριο που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας περιλαμβάνει «εθνικά αναχώματα» στην πληθωριστική κρίση και έξι βασικούς πυλώνες για την οικονομική πολιτική ως το 2023.

Συγκεκριμένα, με δεδομένο ότι οι ευρωπαϊκές απαντήσεις στη διεθνή κρίση ακρίβειας αργούν, η κυβέρνηση μεταφέρει σημαντικά βάρη στον προϋπολογισμό και κινείται σε έξι άξονες:

1ος παροχή καλά στοχευμένων, εφάπαξ μέτρων στήριξης, ειδικά για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

2ος συνετή δημοσιονομική πολιτική, με βάση και το -πέραν κάθε προσδοκίας- πολύ καλύτερο από το προβλεπόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το 2021 (κατά 3,9 δισ. ευρώ μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα). Η κυβέρνηση θέτει στόχο περαιτέρω μείωση του ελλείμματος το 2022 στο 2% (αλλά όχι χαμηλότερα) και επίτευξη εξαιρετικά χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων (έως και 1% του ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ μόλις) από το 2023 και μετά.

3ος εφαρμογή στρατηγικής «έξυπνης» έκδοσης ομολόγων. Η τελευταία έκδοση 7ετούς ήταν ασφαλής και χωρίς ιδιαίτερη ανάγκη ή πίεση νέου δανεισμού. Αλλά ήταν η πιο δύσκολη της τελευταίας διετίας και με το πλέον αυξημένο επιτόκιο. Ηταν χαμηλότερο όμως και από τα προ τριετίας επίπεδα, αλλά και από τα μελλοντικά, λόγω και της επικείμενης στροφής της ΕΚΤ προς αυξήσεις επιτοκίων. Η Ελλάδα πάντως οφείλει να μη χάσει ξανά την «επικοινωνία» της με τις αγορές.

4ος ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ειδικά υπό συνθήκες αύξησης των επιτοκίων χορηγήσεων.

5ος εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

6ος ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ του Ταμείου Συνοχής, δηλαδή συνολικά 80 δισ. ευρώ έως το 2027.

Διαβάστε ακόμη:

Ακίνητα: 14 χρόνια δουλειάς χρειάζεται πλέον ο Ελληνας για να αγοράσει σπίτι (χάρτης)

Γιου Ζενγκάνγκ (ΟΛΠ): «Οι συνθήκες για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί σημαντικά»

Το Ντουμπάι μετατρέπεται στη «Wall Street» των κρυπτονομισμάτων

 

Exit mobile version