© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Πριν από μερικά χρόνια θα ήταν πολύ δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι 78 κροίσοι, 210 συνταξιούχοι και περίπου 167 μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες θα άφηναν τη βολή και την εργασία τους στο εξωτερικό για να μεταφέρουν τις οικογένειες και τις περιουσίες τους στην Ελλάδα. Ειδικά την περίοδο των capital controls ένα πρόγραμμα φορολογικού επαναπατρισμού θα φάνταζε υπερβολικά φιλόδοξο. Τότε δηλαδή που λόγω των δημοσιονομικών και άλλων περιορισμών επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και άλλοι έφευγαν από τη χώρα μας ή φρόντιζαν να βγάλουν έξω τις περιουσίες τους.
Τώρα, όμως, με το πρόγραμμα Νon Dom και τη χαμηλή φορολόγηση που προβλέπει, ακόμα και με τους περιορισμούς της πανδημίας του κορωνοϊού, πολλοί επιλέγουν τη χώρα μας για να επενδύσουν ή για να περάσουν τα ώριμα χρόνια τους σε κάποιο ελληνικό νησί. Εξάλλου δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να κάνουν μια καριέρα στη χώρα μας (πληρώνοντας μισό φόρο) φέρνοντας μαζί τους και την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει το εξωτερικό.
Αιχμή του δόρατος αποτελεί το πλαίσιο κινήτρων για τους εύπορους, δηλαδή εκείνους που επιλέγουν να έρθουν στη χώρα μας για να πραγματοποιήσουν μία επένδυση τουλάχιστον 500.000 ευρώ και να φορολογούνται κατ’ αποκοπή με 100.000 ευρώ το έτος για τα εισοδήματα που φέρνουν στην Ελλάδα. Στις 78 αιτήσεις επενδυτών που υποβλήθηκαν φιγουράρει ένας εφοπλιστής από το City του Λονδίνου που σχεδιάζει να επιστρέψει στην Ελλάδα μεταφέροντας εδώ την εταιρεία του και την οικογένειά του.
Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση επιχειρηματία από το Μονακό που θεωρεί ότι μπορεί να ενισχύσει την επαγγελματική του δραστηριότητα μεταφέροντας την έδρα του στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες μιλούν και για Ρώσο κατασκευαστή που έρχεται στη χώρα μας να εγκατασταθεί, αλλά και να προχωρήσει σε μεγάλο project.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι ξένοι πλούσιοι βρίσκουν ιδιαίτερα δελεαστικό το ελληνικό πακέτο και έρχονται στη χώρα μας ως φορολογικοί κάτοικοι, ενώ ταυτόχρονα επενδύουν μεγάλα ποσά κυρίως σε ακίνητα, αλλά και σε start-ups. Ειδικότερα:
Πλούσιοι
Ο φορολογούμενος, φυσικό πρόσωπο, που μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα μπορεί να υπαχθεί για 15 έτη σε εναλλακτική φορολόγηση του εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή εφόσον πληροί -σωρευτικά- συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και μεταξύ αυτών την πραγματοποίηση επένδυσης στην Ελλάδα ελάχιστου ύψους 500.000 ευρώ. Με την καταβολή ετησίως κατ’ αποκοπή φόρου 100.000 ευρώ εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση του φυσικού προσώπου για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή. Συνολικά έχουν κατατεθεί 78 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν αυτές 77 επενδυτών, που συνοδεύτηκαν από 24 αιτήσεις συγγενικών προσώπων. Το σύνολο του βεβαιωθέντος φόρου είναι 10 εκατ. ευρώ για το 2021, εκ των οποίων έχει ήδη καταβληθεί ποσό ύψους 5 εκατ. ευρώ.
Συνταξιούχοι
Περισσότερες από 210 αιτήσεις έχουν καταφτάσει στην Εφορία από συνταξιούχους του εξωτερικού, οι οποίοι θέλουν να φορολογούνται με 7% για το σύνολο του εισοδήματός τους που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή. Αυτό είναι το βασικό κίνητρο του προγράμματος το οποίο οδηγεί, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση, και σε αγορά κατοικίας στην Ελλάδα.
Εργαζόμενοι
Ο φορολογούμενος, φυσικό πρόσωπο, που μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπάγεται για 7 φορολογικά έτη σε ειδικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στην ημεδαπή. Ειδικότερα, ο φορολογούμενος απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτά στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 167 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 113 αφορούν μισθωτούς, οι 39 ελεύθερους επαγγελματίες και οι 15 ατομικές επιχειρήσεις.
Το πακέτο είναι ιδιαίτερα δελεαστικό, γι’ αυτό και συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον η νέα νομοθεσία των οικογενειακών γραφείων (family offices). Η κυβέρνηση προχώρησε στη ρύθμιση που προβλέπει φορολόγηση των εν λόγω εταιρειών με βάση τις δαπάνες. Ειδικότερα, τα ακαθάριστα έσοδα προσδιορίζονται με την προσθήκη κέρδους 7% στις δαπάνες, το οποίο και φορολογείται με τον κανονικό συντελεστή (24%) των κερδών.
Διαβάστε ακόμη:
Scope Ratings: Η Ελλάδα παραμένει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης το 2021
Αυτές είναι οι φθηνότερες περιοχές στο Λονδίνο για αγορά και ενοικίαση κατοικίας (Γραφήματα)
Ευάλωτα νοικοκυριά: Άνοιξε η πλατφόρμα – Διαγραφή για όλες τις οφειλές και 2η ευκαιρία