Μετά από 11μηνη έρευνα των Financial Times τα ευρήματα για την “πιο μυστική τράπεζα στον κόσμο” είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικά: ξέπλυμα χρήματος, συμμετοχή σε παράνομες δραστηριότητες, αδιαφανείς συναλλαγές και περίεργες διασυνδέσεις. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι στην τράπεζα έχουν εισρεύσει μεγάλα ποσά από δωρεές και μετρητά από τους δίσκους της κυριακάτικης λειτουργίας. Το 25% των συναλλαγών της τράπεζας γίνεται σε μετρητά, γεγονός που έθεσε σε επιφυλακή τις ελεγκτικές αρχές.
Η γνωστότερη εμπλοκή της Τράπεζας του Βατικανού σε σκάνδαλο αφορά την υπόθεση της Banco Ambrosiano, της “τράπεζας των παπάδων”, που είχε μεγαλομέτοχο της τράπεζα του Βατικανού. H Banco Ambrosiano χρεοκόπησε το 1982, με απώλειες 400 εκατ. δολαρίων για το Βατικανό. Ο πρόεδρος της τράπεζας, Ρομπέρτο Κάλβι, γνωστός ως και ο “τραπεζίτης του Θεού”, βρέθηκε απαγχονισμένος σε μια γέφυρα του Λονδίνου. Οι αρχές της Ρώμης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δολοφονήθηκε από τη Μαφία, ωστόσο δεν καταδικάστηκε κανείς.
Τέσσερα χρόνια πριν από αυτό τον φόνο, ο θάνατος του Πάπα Ιωάννη του Παύλου Ι συνδέθηκε με τις σκοτεινές μπίζνες του Βατικανού με την εν λόγω τράπεζα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, η τράπεζα χρησιμοποιείται για να κατευθύνει κεφάλαια, συχνά κρυφά, για ευπαθείς ομάδες χριστιανών σε Κούβα και Αίγυπτο. Πρακτική, που μπορεί να αφήνει μια “ανοιχτή πόρτα” σε φοροδιαφυγή και οργανωμένο έγκλημα.
Η οικονομική κρίση του 2008 προκάλεσε σοβαρούς τριγμούς στην Τράπεζα του Βατικανού. Πιέσεις από διεθνείς οργανισμούς οδήγησαν στην ταυτοποίηση των κρατών που δεν τηρούσαν τους διεθνείς κανονισμούς. Την ίδια στιγμή, οι εισαγγελείς στη Ρώμη έλεγχαν ύποπτες συναλλαγές, έχοντας ως στόχο το παρακλάδι της UniCredit, της μεγαλύτερης ομολογιακής τράπεζας της Ιταλίας. Με τον έλεγχο προέκυψαν παρατυπίες στις συναλλαγές με την Τράπεζα του Βατικανού αλλά και πληρωμές από ανώνυμους κατόχους τραπεζικών λογαριασμών οι οποίες κίνησαν υποψίες για ξέπλυμα χρήματος.